THE AUSTRALIAN PINK FLOYD SHOW @ STADSSCHOUWBURG, ANTWERPEN - 12/03/18
 

The Australian Pink Floyd Show is niet zomaar de zoveelste Pink Floyd tributeband. Het is volgens kenners de grootste, de beste en zeker de meest fantastische! Met een doorgedreven perfectie trachten zij het legendarische werk van hun meesters tot in de puntjes te reproduceren en de Pink Floyd-ervaring zo dicht mogelijk te benaderen. Door middel van een ongelooflijke licht- en lasershow, videoanimaties, een gigantisch LED-scherm met filmfragmenten, opblaasbare objecten (waaronder een gigantisch varken en hun eigen kenmerkende kangoeroe) en andere special effects, slagen ze er keer op keer in hun publiek omver te blazen. Niet voor niets gingen wereldwijd dan ook al meer dan 4 miljoen tickets over de toonbank om deze band live aan het werk te zien. Sinds 1988, wanneer TAPFS voor het eerst optrad in Adelaide, Australië, concerteerde de band al in meer dan 35 landen, mochten ze optreden op het vijftigste verjaardagsfeest van David Gilmour en werden ze op het podium ooit bijgestaan door Rick Wright himself! Zowel critici als hondstrouwe Pink Floyd fans, maar ook Pink Floyd zelf, kunnen 'Aussie Floyd' – hun troetelnaam – appreciëren.

Time: 30 Years of Celebrating Pink Floyd. Het klinkt als een oprechte hommage en dat is het ook. Ze trappen af met het niet voor de hand liggende 'Obscured by Clouds', vanachter het gordijn, met een spel van licht en schaduw dat meteen de visuele verwachtingen aanscherpt. Als dat gordijn verdwijnt en 'In The Flesh?' weerklinkt bemerken we tussen de flitslichten door dat de band vandaag bestaat uit een gitarist, bassist en drummer, en een toetsenman, tweede gitarist en drie achtergrondzangeressen. Zanger Chris Barnes is de kilometervreter van dienst en zal ontelbare keren verdwijnen en terugkomen terwijl later ook Mike Kidson wat theatraal aan de sax mag komen lurken, onder andere in volledige versie van 'Shine On You Crazy Diamonds', dat de stadsfeestzaal onderdompelt in de Pink Floydsfeer van weleer. Inclusief de cirkel met projectiescherm en spots, het handelsmerk van in de tijd dat er nog roze varkens door de lucht vlogen. In 'The Great Gig in the Sky' schrap ik alvast het woordje 'great' want het klinkt wat flauwtjes en weinig gedreven en ik vergelijk dan snel met originele versies, Brit Floyd of onze eigenste Floyd Matters, waar de dames wanneer ze eens kunnen knallen dat ook daadwerkelijk doen. Maar geen nood, 'Money' klinkt terug lekker en krijgt er een ludiek saxsolo bij en we zakken stilaan naar de afsluiter van de eerste set, waar een gigantische leraar toekijkt op 'Another Brick in the Wall'.

'See Emily Play' opent na twintig minuutjes de tweede set, waarna wat varkens de hoofdrol spelen in het door visuals overgoten decor, waarbij eigentijdse invullingen Trumpiaanse gedaanten aannemen, bvb in de vorm van een tweet: 'Bad sheep have crossed the border. Sad'. Tussendoor nemen ook de bassist en de tweede gitarist (stukken van) een nummer voor hun rekening, maar het is duidelijk dat zij vocaal nooit zo een volledig show zouden kunnen hard maken. De gitaristen kwijten zich trouwens behoorlijk van hun taak maar laten David Gilmour niet vergeten. Uiteindelijk heeft ieder zijn eigen klank en stijl, ook al speel je iets of iemand zo goed mogelijk na. Echt genieten wordt het met 'One of These Days', wanneer alle kleurrijke spots worden losgelaten onder het oog van een gigantische kangoeroe.

In de bisronde die volgt na de staande ovatie krijgen we het verwachte 'Time' en het onverwoestbare 'Confortably Numb' met een prima gitaarsolo. Waarna uiteraard een tweede staande ovatie volgt. Een concert als dit voelt altijd een beetje dubbel aan. Enerzijds heb je een meer dan behoorlijke groep muzikanten die het werk van een der grootste bands ooit van deze planeet naspelen, en anderzijds zitten de originelen zo diep in hoofd, hart en vingers geworteld dat je elke lick en riff in gedachten kan meespelen. En dan kan je na een fijne muzikale avond toch naar huis gaan met het gevoel wat een ongelofelijk band Pink Floyd toch was.

Johan Vanonckelen

Setlist

Set 1: Obscoured by Clouds/In the Flesh?/Shine on You Crazy Diamonds(1)/Shine on You Crazy Diamonds(2)/Young Lust/The Great Gig in the Sky/Money/The Happiest Days of our Lives/Another Brick in the Wall

Set 2: See Emily Play/Pigs (Three Different Ones)/Comong Back to Life/Wish You Were Here/Fat Old Sun/What do you Want from Me/One of These Days/Run Like Hell

Bis: Time/Comfortably Numb

Website The Australian Pink Floyd Show