ERIKISSON DELCROIX @ DE ROMA, ANTWERPEN - 14/03/19

Bjorn Eriksson en Nathalie Delcroix zijn niet alleen op muzikaal gebied een duo ook in het echte leven vormen ze sinds 2004 een koppel. Ze doorzwommen al heel wat muzikale waters alvorens ze samen onder de naam Eriksson Delcroix naar buiten kwamen. Zo was Nathalie zangeres bij Laïs en deed ze studio- en achtergrondwerk voor o.a. Admiral Freebee, Gorki en Johan Verminnen. Ook zat ze met Roland Van Campenhout, Eva De Roovere en Tine Reymer in het project ‘Country Ladies – A Tribute”. Ze maakte ook haar opwachting in de bejubelde film ‘The Broken Circle Breakdown’. Via deze weg kwam ze in contact met Bjorn Eriksson die zijn sporen verdiende als gitarist bij Zita Zwoon en Admiral Freebee maar toch zijn hart verkocht had aan de bluegrass en country. Hij schreef de muziek voor bovengenoemde film en werd hiervoor ook bekroond met een Ensor in 2013. Tevens maakt hij ook deel uit van de Broken Circle Bluegrass Band. In 2007 brengt het duo onder de naam The Partchesz een countryalbum uit in eigen beheer waarop ze countryklassiekers in een moderner jasje steken.

Hun allernieuwste project Eriksson Delcroix dus, zag het levenslicht in 2014 en ze waren het eerste duo dat genomineerd werd als beste componist voor de MIA’s. Met ‘Riverside Hotel’ zijn ze inmiddels toe aan hun vierde album en hiervoor gingen ze de mosterd halen in het Amerikaanse Zuiden wat resulteert in een fijne smeltkroes van country, bluegrass, blues, roots en americana met een ferme knipoog naar New Orleans, Louisiana. Er mag dus gedanst worden. Samen met hun vijfkoppige band brengen ze ons een aangename rondreis doorheen dit diepe Amerikaanse Zuiden. Ook enige Zydeco en Cajun is hen niet vies. Getuige hiervan de in het Frans gezongen nummers zoals ‘Le Bayou Des Milles Misères’ en ‘La Danse De Mardi Gras’.

Wat zij hier vandaag ten gehore brengen overstijgt mijn stoutste verwachtingen. Ze slagen erin om een geheel eigentijdse toets te geven aan het genre zonder afbreuk te doen aan het originele. Bjorn toont zich een heel begenadigd gitarist die van vele markten thuis is. Al vanaf het eerst nummer ‘Louisiana Hot’, tevens openingsnummer op het album, is het raak. Opgewekt en frivool gezongen uptempo nummer dat het publiek direct in de juiste mood brengt. En er volgt meer van dit. Neem nu ‘Flat Earth Blues’ met die heerlijke slide doorweven en een refrein dat blijft nazinderen. Moderne country met onverwachte wendingen en verrassende hooks waarin Bjorn volledig loos kan gaan op zijn instrument. Ook de andere bandleden zijn stuk voor stuk klasbakken. Zo krijgen we Tim Coenen en Elko Blijweert op gitaren, Alain Rylant op de drums, Peter Pask op de bas en tot slot Karl Eriksson, vader van Bjorn, op gitaar, banjo en accordeon. Deze laatste zorgt tevens voor de humoristische noot als hij zijn duivels ontbindt in het nummer ‘La Danse De Mardi Gras’ en hij verkleed als een soort Voodoo hogepriester inclusief buishoed het publiek bespeelt en over het podium rolt en kruipt. En zo belanden we van het ene hoogtepunt in het andere. Alle nummers van het nieuwe album ‘Riverside Hotel’, een hotel dat trouwens echt bestaat, worden gespeeld en krijgen die speciale Eriksson Delcroix touch waarbij ze de moderne technologie – elektronica – niet schuwen. Het geheel zit perfect in mekaar en het helder stemgeluid van Nathalie leunt perfect aan bij het donkere zwaarder stemtimbre van Bjorn. Je waant je zo in één of andere club in New Orleans en toch slagen ze erin om hun Vlaamse eigenheid te bewaren. Want dit is Belgisch vakmanschap.

Ook Belgisch was het voorprogramma. Les Guitares Magiques onder leiding van Raf ‘Lazy Horse’ Timmermans brachten hun instrumentale kunnen met veel liefde voor de vooroorlogse blues en weefden er een Hawaiaans sfeertje doorheen. Gijs Hollebosch en Mathias Moors respectievelijk op gitaar en contrabas zijn de partners-in-crime die Raf bijstaan in dit toch wel uitzonderlijk project. De band begint aardig wat airplay te krijgen op de nationale radio wat we alleen maar kunnen toejuichen.

En zo werd dit een topavond met een gesmaakt dubbeloptreden van twee Belgische muzikale hoogvliegers. Hou de kalender zeker in de gaten want Eriksson Delcroix toert nog uitgebreid in ons landje. Met recht en rede mogen we fier zijn dat we zulke groepen hebben rondlopen hier in ons kleine Belgenlandje. Kwaliteit hoeft niet altijd een Amerikaans label te dragen, deze twee bands zijn daarvan het levende bewijs.

Wim ‘Huibbe’ Huybrechts

foto © Manon Houtackers @ foto © Guy Cuypers

meer foto © Manon Houtackers

meer foto © Guy Cuypers

Setlist: Louisiana Hot/Le Bayou Des Milles Misères/Elizi, Ursule & Urzulie Ge-Rouge/Flat Earth Blues/Pinegrove Blues/Hex/Les Ti Blondes/La Danse De Mardi Gras/First Another Cigarette/Mental Revenge/Punchdrunk/Sandmountain/J’ai Eté Au Bal/// Snap Off The Pearl Snap/My Babe

Bekijk hier ook het interview met Bjorn Eriksson en Nathalie Delcroix op onze site!

Riverside Hotel

Flat Earth Blues

 

Le Bayou De Mille Miseres

meer video's Guy Cuypers : VIDEO 1 (My Babe) - VIDEO 2 - VIDEO 3 - VIDEO4

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, ANTWERPEN