GUY VERLINDE TRIO @ MISSY SIPPY, GENT – 12/03/19

Optredens die van de allereerste tot de laatste minuut boeien zijn zeldzaam. Meestal zit er wel een dipje in de set, niet alle songs kunnen immers voltreffers zijn. Echter niet zo , gisterenavond in de proppensvolle Missy Sippy, waar Guy Verlinde , tot 2015 nog opererend als Lightnin’ Guy, zijn nieuw en tot nu toe zijn meest persoonlijk album ‘All Is Forgiven’ kwam voorstellenNa het ontbinden van zijn Mighty Gators, na een succesvolle samenwerking van tien jaar, werd het tijd voor iets anders. En hoewel de echte die hard blues fanaat die koerswijziging misschien zal betreuren, kan een open minded music lover alleen maar blij zijn met het al het moois op dit album. Het concert zelf werd aangekondigd als een akoestisch (f)luisterconcert , maar dat viel best wel mee want met Guy is het toch steeds, zijn grote hit indachtig, ‘Laissez le Bon Ton Roulet ‘. En dat dit concert geen seconde verveelde had vele redenen. Vooreerst de variatie in de songs. Een Ry Cooderiaanse dreiging in de titelsong ‘All Is Forgiven’ ,heerlijke ballad in ‘Got To Let Go’, een countrybluesje in ‘Ain’t Nobody Gonna Hold Me Down’, en we waren nog maar drie songs ver in de set ! Ook in de aangesneden thematieken variatie troef. Soms ietsje zwaar op de hand, andere dan weer lichtvoetig. De dementie van zijn moeder (‘Solitude & Grace’) , zelfmoord (Dance through The Night), de echtscheiding van zijn broer (Gotta Let Go), maar ook een vrolijke ode aan zijn pa die Guy op 14-jarige leeftijd de nodige vrijheid gaf om in het ‘zondige’ Aartrijke het nachtleven in te stappen (Play Your Blues ).Ook het oudere ‘The Hangover Man’ uit het album ‘Blood For Kali’ over zijn katers met scheidingsangst , haalde de setlist.

Dat elke song door Guy met de nodige duiding werd voorzien, ernstig als het moest, grappig als het kon, en dat dit tevens met een enorme eerlijkheid & spontaniteit gebeurde, smeedde een warme band tussen de artiest en zijn publiek .Een publiek dat klapte als het moest en meezong als het kon. De ‘ good vibes ‘ werden nog versterkt door het hoge muzikale peil. Guy zelf op akoestische en resonator guitar staat daar al garant voor , maar met Olivier Vander Bauwede op harmonica, gitaar & vocals en multi-instrumentalist Nils De Caster op lap steel guitar, mandolin & violin & vocals zit je gebeiteld. De virtuositeit van deze beide heren stuwde dit optreden naar ongekende hoogtes. ‘Voodoo Child (heavy return) ’ plaatste Guy speciaal op de playlist om beide heren extra in het zonnetje te plaatsen, niet dat dit speciaal hoefde, want hun zon scheen in bijna elke song.

Niettegenstaande de grote diversiteit in de songs leek alles toch samen te smelten tot één coherent geheel. Een hoogtepunt uit de set vermelden is dan ook onbegonnen werk. Na een dikke twee uur mocht uitsmijter ‘Goin’ Down To Missy Sippy’ , een ode aan deze prachtige thuisbasis van de Gentse blues & rootscene niet ontbreken. Woorden van dank volgden voor bloedbroeder Tiny Legs Tim aka Tim De Graeve , samen met Guy , de bezieler van deze Gentse scene, en natuurlijk aan Marie & Jelle, de sympathieke uitbaters van deze club. En als klap op de vuurpijl kregen we van de drie heren nog a capella de gospelblues ‘John The Revelator’. Zij deden het staand en zo was ook de ovatie van het publiek achteraf en dat was ruimschoots verdiend !

Jan Van Streydonck

Foto's © Karim Hamid

Setlist Guy Verlinde Trio :

Set 1 - 1. All Is Forgiven 2. Gotta Let Go 3. Ain’t Nobody Gonna Hold Me Down 4. Dance through The Night 5. Everything Mean Nothing 6. Yser 7. Heaven Inside My Head 8. Play Your Blues 9. Voodoo Child (heavy return)
Set 2 - 1. Won’t Be Fooled Again 2. Solitude & Grace 3. Tiny’s Parlor Rag 4. Sacred Ground 5. The Hangover Man 6. A Whole lot Of Lovin’ 7. A Pursuit Of Happiness 8. Going Down To Missy Sippy Bis: John The Revelator 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MISSY SIPPY, GENT