RUMBARISTAS @ ANCIENNE BELGIQUE, BRUSSEL – 29/03/19

Bij een zomerse lentedag hoort zomerse muziek. Vrijdagavond mochten we intens genieten van beiden. Terwijl de Brusselse terrasjes overladen vol zaten, scheen er in Abclub, ondanks de invallende duisternis, volop een muzikale zon en werd er uitbundig gedanst op de vurige ritmes van rumba en mestizo bij de presentatie van het eerste album van Rumbaristas. Het eeuwig glimlachende viertal, onder leiding van zanger-gitarist Willy Fuego, die we kennen van La Kinky Beat en Amparanoia, zanger-trompetist Thomas “Don Tomasino” Morzewski (Orchestre International Du Vetex) drummer Roel Poriau en bassist Tomas de Smet (beiden Think Of One) liet al van de eerste noten de vonk overslaan op de zaal die enthousiast danste, meeklapte en zong op de aanstekeijke tonen van de Rumbaristas.Dat muziek universeel is en mensen verbindt, bevestigt zich moeiteloos in Rumbaristas. Ze zijn niet enkel een mix van muzikale stijlen zoals rumba, mestizo, tarantella, ska, reggae of zelfs Balkan en latin jazz, ook qua nationaliteiten zijn ze een bonte mix, met Willy Fuego als Spanjaard, Morzewski als Frans-Siciliaanse Pool en hun twee Belgische venoten Tomas de Smet en Roel Poriau. Vanavond wordt dit flamboyante viertal nog versterkt door de gitaar van David Bourguignon, producer van de plaat en drummer bij Manu Chao’s Radio Bemba.

Wie aanwezig was op de show in AB van Amparanoia zag de Rumbaristas al aan het werk en heeft al ondervonden dat het onmogelijk is om stil te blijven bij al deze aanstekelijke ritmes. Laat dit nu net één van doelen zijn die deze band zich voor ogen hield: ongecompliceerde, dansbare latin muziek maken met de passie van de Balkan. Ook de teksten gaan over de dagdagelijkse, menselijke beslomerirngen en zijn absoluut niet politiek getint. Amusement troef dus en ook de naam Rumbaristas is goed gevonden en laat ons glimlachen wanneer we ons afvragen of er nu echt een barista bestaat die gespecialiseerd is in rum. De koffiepoten die hun hoofd sieren op de platenhoes doen echter iets anders vermoeden.

Ze laten vanavond in ieder geval de koffie niet koud worden wanneer ze aftrappen met het uptempo “Bruciama” een snelle rumba met een vurig schetterende Balkantoets die door de trompet van Don Tomasino schalt. De eerste voorzet voor de zwierige danspasjes is gezet en met de in 2018 vooruit geschoven single “Sabia Miel” draaien de handjes lustig mee en kletsen vrolijk als castagnetten op het latino ritme, net als in het feestelijke “Cañaveral”. Wanneer op het intieme liefdeslied “Como Como” producer David Bourguignon zijn intrede doet is het feest compleet en hoewel hij als drummer geboekstaafd staat, blijkt hij ook een meester op Spaanse gitaar, met een virtuoze solo die de tweetalige single “Mala Hierba” opfleurt en een Tomas De Smet als vertaler van dienst, die het refrein in het diepdonker Nederlands zingt, geflankeerd door de gedreven percussie van Roel Poriau. Het zijn ook de diepe bastonen van Tomas die de zomerse skatonen van “Panda Revolution” een waar tropisch, Jamaicaans tintje geven, waarop we even de oogjes mogen sluiten op de fluweelzachte tonen van “Vivir Sin Ti”, dat drijft op de stem en zacht gestrumde gitaar van Willy Fuego en een verhaal vertelt over iemand die hopeloos zoekt om uit zijn dagelijkse sleur te geraken. Verrassend maar perfect passend sluipt er ook een vleugje Cuba in de set met een schitterend gecoverd “Pintate Los Labios Maria”, van Buena Vista Social Club lid Eliades Ochoa opgeluisterd door een heerlijke gitaarsolo van David. Ook “Que Lio” begint slenterend in Buena Vista stijl maar wint aan vaart en emotionaliteit van een getormenteerd hart dat zijn verdriet uitschreeuwt en uiteindelijk uitmondt in het ambiancenummer van de avond die de tent helemaal uitbundig dansend en zingend op zijn kop zet.

Dat Rumbaristas de set feestelijk afsluit met de oneindig versnellende Siciliaanse folkklassieker “Cuiri Cuiri”, gezongen door Don Tomasini, kan tellen qua beeldspraak: bloemen, inderdaad bloemen verdient de eerste in de koers en dat was vanavond met voorsprong Rumbaristas. Ga dit beleven!

Yvo Zels

Foto's © Yvo Zels

Tourdata:

🌿04.04 - BE - Ghent - @decentrale
🌿06.04 - BE - Diksmuide - @muziekclub4ad
🌿27.04 - BE - Antwerp - Sint-Andriesplaats
🌿14.06 - NL - Noord-Beveland - Eindeloos Eiland

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL