SAMBA TOURE @ AB CLUB, BRUSSEL - 05/03/19

Na Kel Assouf het tweede concert van het label Glitterbeat om een artist uit hun stal voor te stellen. Dit keer was het de Malinees Samba Toure ter gelegenheid van zijn derde plaat: WANDE. Vrij te vertalen als de geliefden. De plaat werd op 2 weken opgenomen in de namiddagen. Maar nooit in het weekend want dan moesten de muzikanten gaan spelen op bruiloften.

Wat mag je verwachten bij deze band: typische Mali blues die doorspekt wordt met Westerse gitaren. De band bestond uit 4 leden met Samba op elektrische gitaar, een bassist als Westers deel en op percussie een man die speelde op een soort kalabas (groot rond hout en met handen en stokken tegelijk bespeeld) en een man op ofwel een Afrikaans tweesnarige gitaar (ngoni) of een djembe trommel. Zo kregen we een mix die niet alleen een instrumentale brug maakte tussen de oude traditie en de Westerse maar ook qua stijl. Want de Mali Blues is net de blues en rock elementen vermengen met Afrikaanse volksmuziek. Hier kregen we dus ook lang uitgesponnen nummers die wiegend of shakend een sfeer neerzetten die ruimte laat om te soleren en de spaarzame zang. Samba zelf is een man van weinig worden want het spreken met het publiek beperkte zich bijna uitsluitend tot “Merci Beaucoup”.

De Club was alles behalve volgelopen. Jammer want we kregen een concert met mooie momenten en waarbij de jonge snaarinstrument/djembe bespelende man de show stal met zijn solo’s of inkleuringen. Hij was degene die dit concert een extra toets gaf. Ik heb niet alle titels van de nummers kunnen vatten maar het titelnummer “Wande” met een bluesy intro en knappe solo was zeker een hoogtepunt. Ik denk dat dit een act is die deze zomer zeker op enkele festivals te zien zal zijn en daar zeker niet zal teleurstellen. In de AB Club zorgde hij alvast voor een avond met enkel goede vibes.

Lisael

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL