SHARON VAN ETTEN @ BOTANIQUE, BRUSSEL – 30/03/19

“Remind Me Tommorow” heet het nieuwe album van Sharon Van Etten, haar vijfde inmiddels, met een serieuze muzikale wending, dreigende synths en stevige beats, zijn de motor van het album. In België levert het haar alleszins met het nummer “Seventeen” het nodige succes op, niet dat ze in de Radio 2 Top 30 scoort maar ze stond wel vijf weken in StuBru’s ‘ De Afrekening’ en zelfs op nummer 1 in de Vox Top 30 van Radio 1, met als gevolg dat het concert in de Brusselse Botanique al snel uitverkocht was.Het heeft een tijdje geduurd eer het nieuwe album er was, vijf jaar precies, in die vijf jaar veranderde er veel in het leven van de Amerikaanse singer-songwriter. Ze vond de liefde, werd mama , ging terug studeren om een gediplomeerd psycholoog te worden en nam een rol aan in de populaire Netflixserie ‘The OA’. Een multi-tasking moeder en een gedreven kunstenares die uiteindelijk de weg naar de muziek terug vond want dat is uiteindelijk haar therapie, haar uitlaatklep.

Aangetrokken tot de Roland Jupiter synthesizer begon ze te experimenteren dingen te maken waaraan je niet aan denkt als je aan Sharon Van Etten denkt, producer John Congleton ging helemaal mee in haar verhaal, gitaren werden grotendeels vervangen door ritmisch ondersteunende synths. Door haar moeilijk verleden, na een vijfjarige relatie die op niets uitliep, kwam ze op straat te staan zonder iets, haar teksten op haar vorige albums zijn dan ook meestal droevig en angstig, op “Remind Me Tommorow” is het allemaal veel positiever.

Met verspreid op het podium drie synthezisers weet je al onmiddellijk dat het optreden volledig in het teken staat van haar nieuw album en zo is het ook, al de tien nummers van het album passeren vandaag de revue. Met aanzwellend synthesizer geluid van het nummer “Jupiter 4” wordt de set geopend, Sharon Van Etten met een beetje angstaanjagende wijd gesperde grote ogen , zingt over haar nieuw gevonden grote liefde ‘ a love so real’, meteen gevolgd door de eerste single van het nieuwe album “Comeback Kid”, ruw en intens gezongen, zoals ook Nick Cave dat kan. En ja het was vooral Nick Cave’s “Skeleton Tree” en ook wel bands als Portishead en Suicide die haar inspireerden tot dit nieuwe geluid. Voor de fans van het eerste uur speelt ze het nummer “One Day” uit haar tweede album “Epic” toen nog zoekend naar de ware liefde. Van Etten beschikt niet over een heel krachtige stem , haar lijstige sensuele vocalen worden mooi bijgestaan door de knappe backing vocal van Heather Woods Broderick (synths). De gitaar wordt veel minder gebruikt en daarom heeft Sharon meer bewegingsvrijheid om haar nummers te brengen, ronddwalend op het podium, zich volledig in de song verdiepen, dat door de vele stembuigingen het allemaal niet stemvast is deert niemand, dit is een live gebeuren.

Solo op piano speelt ze voor haar zoontje elke avond het nummer “Black Boys On Mopeds”, een nummer van Sinead O’ Connor over racisme en politieke incorrectheid, hopend op beterschap in deze chaotische wereld. Het hier bekende “Seventeen” wordt gedeeltelijk gezongen voor een wel erg jonge fan, een meisje van een jaar of tien, ‘I wish I could show you how much you’ve grown’ krijst Shanon Van Etten terugkijkend op haar jeugd. Na een set van een goed uur zijn we aangekomen bij de bisnummers die met “I Told You Everything” rustig beginnen, een nummer waarmee ze het verleden wil laten rusten, geen doomteksten meer over haar break-up relatie, alles is gezegd. In het zwaar rockende “Serpents” is de gitaar weer de hoofdrolspeler, een rockende Van Etten, het is eens iets anders. Ze wil het publiek met een positieve vibe naar huis sturen , we want to send you off with a message of love’, “Love More” is daar de ideale song voor.

Sharon Van Etten 2.0 is duidelijk een geslaagd project geworden zowel tekstueel als muzikaal is deze talentrijke singer-songwriter een succesvolle weg ingeslagen.

Luc Nuyts

Foto's © Sonja Schepers

Setlist: Jupiter 4/ Comeback Kid/ No One’s Easy To Love/ One Day/ Tarifa/ Memorial Day/ You Shadow/ Malibu/ Hands/ Black Boys On Mopeds/ Seventeen/ Every Time The Sun Comes Up/ Stay
Encores: I Told You Everything/ Serpents/ Love More 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

BOTANIQUE, BRUSSEL