BIG THIEF @ ANCIENNE BELGIQUE, BRUSSEL - 05/03/20

Big Thief is een Amerikaanse indie folkrockband uit Brooklyn, New York. De band werd opgericht in 2015 en bestaat heden uit Adrianne Lenker, gitarist Buck Meek, bassist Max Oleartchik en drummer James Krivchenia. Als Big Thief in 2016 met ‘Masterpiece’ en in 2017 met ‘Capacity’ twee schitterrende albums op rij maakt, is de groep aanvankelijk voer voor een select publiek. In Europa blijft de band wat onder de radar tot in 2018 wanneer de band onafgebroken op tournee gaat en hier ook gestaag aan zijn succes bouwt. In de persoon van Adrianne Lenker heeft de band een frontvrouw die niet alleen sterke emotionele songs schrijft maar die ook kan overbrengen als zangeres en bovendien een uitstekende gitariste is. In haar teksten heeft ze een hang naar het mystieke en het buitenaardse en raakt ze aan vroegere trauma’s.


In 2019 maakt Big Thief in één jaar tijd twee meesterwerken ‘U.F.O.F.’ en ‘Two Hands’ en schiet de band als een komeet omhoog in alle internationale jaarlijstjes. Is ‘U.F.O.F.’ een coherent werkstuk in een mystieke atmosfeer dan is de opvolger ‘Two Hands’ veel rauwer en directer. Beiden bevatten uitstekende songs.

Big Thief maakt het waar intensief touren te combineren met het maken van uitstekende albums en tegelijk populair te worden. Toch brengt de band niet de meest toegankelijk indie folk afgaande op ‘U.F.O.F.’ maar hebben een paar catchy singles hun populariteit versterkt. Big Thief is sinds 17 februari tot 15 maart in Europa met zo’n 23 tourdagen in 28 dagen, Brussel is de 14de show en het loopt overal storm. Live is het een stuk steviger, krijgen de songs meer body en is de emotionele stem van Adrianne de spelbepalende factor. Zij is de frontvrouw die wordt omringd door een uitstekende band met daarin topgitarist Buck Meek. Met verder het gortdroge drumwerk van James Krivchenia en de secure baslijnen Max Oleartchik staat er een hechte band geheel ten dienste van de frontvrouw.

“Magic Dealer” opent de set ingetogen met de zachte fluisterstem van Adrianne Lenker, even later vallen gitaar, bas en drums stevig in en maakt Lenker’s kwetsbare maar tegelijk krachtige stem in het refrein connectie met het publiek. Een fors herkenbaar “Masterpiece” trekt de Big Thief trein op gang. De hoge folkachtige vocalen van Lenker in “Capacity” nopen tot luisteren terwijl gitarist Buck Meek gitaar en tweede stem toevoegt. “Shark Smile” is mijn favoriete nummer. Van het catchy refrein “And she said woo/ Baby, take me/ And I said woo/ Baby, take me too” en Meek’s gitaar die een versnelling hoger schakelt krijg ik nog kippenvel. “Forgotten Eyes” klinkt als een gezellige popsong met meeslepende zang en gitaarlijn. In de trage songs gaat de stem van Adrianne nog meer snijden. “The Toy” klinkt in aanvang rechttoe rechtaan op electrische gitaar maar gaat even later diep, parallel aan de gitaarlijn van Meek. “Bruiser” is de eerste van drie nieuwe songs. Adrianne zingt emotioneel en hoog, mooi. “Contact” klinkt weerom traag, onderkoeld en dromerig met fragiel gitaarwerk van Buck tot Adrianne aan het eind haar gitaar laat ontsporen tot een uitbarsting van gitaargeweld. Wie gekomen was voor een grote rockshow van de indieband van het moment vóór de grote internationale doorbraak komt gelukkig bedrogen uit. Big Thief staat in een vaal licht en alleen de muziek en de songs bij monde van frontvrouw Lenker staan centraal. Luisteren is dus de boodschap hoewel het intense stemgeluid als het uitbarstende gitaarspel van de frontvrouw genoeg weerhaken bevatten om de spanning van een staand liveconcert gaande te houden. De andere drie bandleden spelen volledig ten dienste van Adrianne en volgen haar nuances en moves op de voet. Het is wat deze indie folkrockband er doet boven uit steken. Een solo moment is dus volledig op zijn plaats.

“Orange is the color of my love” zingt Adrianne intens mooi met akoestische gitaaarpluk en de AB zaal loopt gewoon over van ontroering. Het publiek dat na elk nummer meer en meer overweldigd raakt geeft zichzelf een uitzinnig ontladingsapplaus bij zoveel schoonheid. Adrianne is er zichtbaar door aangedaan en moet even halt houden alvorens nog een nieuwe folksong, het dromerige “Time Escaping” solo te spelen.

Wat volgt is niets meer dan overrompelend. In het intens gezongen en stevig onderbouwd “Shoulders” gaat de stem van Adrianne pijlsnel de hoogte in en schreeuwt het uit tot in haar laatste vezel “Is in me, it's in me, in my veins”. Het daaropvolgende “Not” is zo mogelijk nog straffer, een

meeslepende rauwe rocksong met schurende gitaren in duel terwijl Adrianne de intensiteit langzaam opdrijft tot haar stem overslaat van pure wanhoop. Een lieflijk dromerig “Happiness”, het derde en laatste nieuwe nummer vormt een rustige baken voor de slotfaze. Tijdens het intens verwoorde maar lieflijk gezongen “Mary” dat klinkt als een verraderlijk melancholiek country-walsje vraagt

Adrianne om de zaallichten aan te doen. In directe confrontatie met het publiek kent de intensiteit geen grenzen en laat Buck Meek een vervormde gitaarsolo los op de uitzinnige massa. Het akoestische gitaargepingel van “Cattails” in combinatie met rammelende drums sluit het regulier optreden af met een catchy folktune in opperbeste Mumford & Sons sfeer.

Na zoveel uitslaande emoties wil het publiek uiteraard meer. “Real Love” wordt het met alles er op en er aan: meebrulbaar refrein, gitaar aanslagen, hoge zang, gitaardistorties en tenslotte Adrianne die haar gitaar laat scheuren met de meest weerbarstige gitaarrifs. Klaar ? Nee toch niet, het lichtvoetige “Rock and Sing” waarmee ‘Two Hands’ opent is met zijn delicate melodie de perfecte afsluiter van dit formidabele concert.

We zagen een indie folkrock band op het toppunt van hun kunnen. Hopelijk nemen de vier bandleden de tijd en blijven ze zichzelf - beter wordt het anders niet - zodat ze in dit soort van clubzalen hun nieuwe werk kunnen blijven uitproberen. Toegeven aan het grote geld met dit soort van delicate muziek zou zonde zijn.

Marc Buggenhoudt

Foto's © Yvo Zels

Setlist Tour: Two Hands

1. Magic Dealer (U.F.O.F., 2019)
2. Masterpiece (Masterpiece, 2016)
3. Capacity (Capacity, 2017)
4. Shark Smile (Capacity, 2017)
5. Forgotten Eyes (Two Hands, 2019)
6. The Toy (Two Hands, 2019)
7. Bruiser (New Song)
8. Contact (U.F.O.F., 2019)
9. Orange (U.F.O.F., 2019) (Adrianne Lenker Acoustic Solo)
10. Time Escaping (New Song) (Adrianne Lenker Acoustic Solo)
11. Shoulders (Two Hands, 2019)
12. Not (Two Hands, 2019)
13. Happiness (New Song)
14. Mary (Capacity, 2017)
15. Cattails (U.F.O.F., 2019)
Encore:
16. Real Love (Masterpiece, 2016)
17. Rock and Sing (Two Hands, 2019)

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
Website  
Facebook  

AB,BRUSSEL