HOOVERPHONIC @ DE ROMA, ANTWERPEN - 07/03/20

Een groep als Hooverphonic behoeft eigenlijk geen introductie. In 1996 verscheen de band op de Belgische muziekscène met A New Stereophonic Sound Spectacular en effende meteen het pad voor een internationale doorbraak. Sinds hun tweede plaat Blue Wonder Powder Milk werden de muzikale dromen van Alex Callier en Raymond Geerts steeds groter. Dat resulteerde onder andere in een aantal succesvolle concerten met symfonisch orkest.In 2016 verscheen In Wonderland en The Best of Hooverphonic, een carrière-overzicht met 32 vintage Hooverphonic-hits en nieuwe singles. Sinds kort ligt het nieuwe album Looking For Stars, in de rekken. Ondertussen al het tiende album, maar het eerste met nieuwe leading lady Luka Cruysberghs. Met de piepjonge Luka Cruysberghs - winnares van The Voice 2017- haalde Hooverphonic opnieuw vocaal dynamiet in huis. Zelf maakte ze de release van Mad About You niet bewust mee, maar de manier waarop ze het nummer in The Voice bracht, was indrukwekkend en doet ons nu al uitkijken naar haar interpretaties van andere Hooverphonic-klassiekers. En naar het songfestival, dat ze nu al gewonnen hebben, want een single kunnen presenteren aan heel Europa en omstreken in een druk bekeken en beschreven programma op prime time, dat is winnen. Ongeacht het resultaat.


De Roma is helemaal uitverkocht om de zoveelste gedaanteverwisseling van Hpoverphonic te aanschouwen. Voice-winnares Luka Cruysbergs zal niet alleen een nieuwe stem toevoegen aan het duo Callier-Geerts, maar ook een nieuwe garderobe. Terwijl de heren in een broekpak zitten dat van ver op een kostuum lijkt, zal de jonge diva een viertal keer van outfit wisselen. Gehuld in een cape met kap opent ze bezwerend met 'Concrete Skin' uit 'Looking for Stars'. We proberen Noemie Wolfs, die toevallig vanavond in de AB haar nieuwe plaat voorstelt, weg te denken, net zoals we dat ervoor deden met Geike. En dat lukt wel. Het zijn totaal verschillende types die de typische Hooverphonicsound netjes naar hun hand kunnen zetten.

'Stranger' uit hun eerder onbekende 'The President of the LSD Golf Club'(2007) blijkt een van hun persoonlijke favorieten te zijn, maar ze spelen het zelden. We krijgen dan vroeg in de set het nummer dat ze in Rotterdam gaan spelen. 'Release Me' heeft ruwweg hetzelfde trage tempo als de vorige, en mankeert volgens bepaalde bronnen wat lift, waar Alex Callier op inspeelt bij 'Heartbroken', meer lift en een nieuw pakje voor Luka. 'Anger Never Dies' klinkt gewoon zoals het moet klinken en blijft tot nader order een perfecte James Bond-song. Jammer dat bij 'Eden' de blazers en de strijkers uit het keyboard komen, want dit nummer snakt naar het echte werk. Naast dat keyboard wordt Hooverphonic versterkt met hun klassieke drummer en een twee gitarist die vocaal goed uit de hoek komt. In 'Vinegar en Salt' maakt hij er trouwens met Luka een uitgepuurde versie van.

'Jackie Cane' brengt een nieuw pakje mee voor Luka, een zwart ditmaal, maar na een tiental nummers in hetzelfde tempo leek dat toch wel de grootste verandering. De tempowisseling komt er pas als Alex Callier zijn singalong aankondigt met 'Hiding in a Song', waarbij het publiek verplicht, meermaals en luidkeels 'lalalala" mag zingen. En ondertussen weten we ook dat ze naar Rotterdam rijden met de Thalys. Het langverwachte 'Mad About You' klinkt toch persoonlijk qua timbre en timing en komt net op tijd. Dus tijd voor een nieuw pakje en wat vlottere nummers, waaronder 'Badaboum", dat Luka met de gitarist in duet zingt. Na "Looking for Stars' eindigt de reguliere set met het toen nog coronavirusvrije 'Amalfi'.

In de bisronde krijgen we nog 2 nummers uit hun nieuwste album en het intrigerende 2 Wicky, dat ondertussen al bijna 25 jaar meedraait. Net als de band zelf. Verder hebben ze nog grootse plannen, met een tournee door Europa, soms met lokale strijkers, en natuurlijk het Eurovisiegebeuren. En later komt er dan weer een nieuw album uit. Er zit voorlopig nog geen sleet op het duo Callier-Geerts, die volgens Facebook ook de enige bandleden zijn van Hooverphonic. Ze blijven nog even sant in eigen land. Of ze dat ook in Rotterdam gaan zijn, dat weten we binnenkort.

Johan Vanonckelen

Foto's © JiVe

Setlist
Concrete Skin
On and On
Stranger uit 2007
Release me
Heartbroken
Anger Never Dies
Horrible Person
Eden
Romantic
Vinegar and Salt
Jackie Cane
The Night Before
Hiding in a Song
Mad About You
Uptight
One Two Three
Badaboum
Looking for Stars
Amalfi

Bis
Feathers and Tar
2Wicky
Long Time Gone


 

 

 


 

Artiest info
Website  
Facebook  

DE ROMA,ANTWERPEN