KINGSBOROUGH @ DE BOSUIL, WEERT - 06/03/20

 

“First we take Weert in Holland, then Dordrecht and, then we take the rest…“

Kingsborough is een vierkoppige rock band uit San Francisco die in 2010 door frontman/gitarist, co-songwriter Billy Kingsborough en lead gitarist, co-songwriter Alex Leach opgericht werd. Geïnspireerd door hun muzikale helden van weleer en talloze reizen over de Golden Gate Bridge, begonnen beiden onmiddellijk songs te schrijven over liefde, verlies en verloren identiteiten. De overige reguliere       leden van de band zijn bassist Chris Mangione en drummer/percussionist Steve Twomey (drums). Met invloeden als The Black Keys, The Beatles en Led Zeppelin produceert de band aanstekelijke blues- en rootsrock. Sinds de oprichting heeft de band hard aan de weg getimmerd. Dit resulteerde in optredens met o.a. Joan Jett, Robert Cray en ZZ Top.

‘1544’ (de opvolger van hun debuut ‘The Night, The Grind, and the Woes’ - 2014) is het tweede studio album van de band en leverde twee hitsingles op: “Low Down” en “Subtle Lies”. Aan het album werkten ze twee jaar en producer was Damien Page Lewis (Rihanna, The Wood Brothers, Katy Perry). Het album werd in 2017 opgenomen in de legendarische Laughing Tiger Studios in San Rafael, CA. ‘1544’ verwijst naar het adres waar ze samen verbleven om het album voor te bereiden. De tien nummers in de tracklist zijn samen geschreven door de leden van de band.

Voor hun laatste release, de EP ‘Take the Ride’ (2019), schreven Leach en Kingsborough vier nieuwe nummers. Alex en Billy namen ze op met John Courage (bas) en Tommy Rickard (drums). Kingsborough toont ons hier misschien de wat bizardere richting van de rock van de jaren '70, waarbij herinneringen aan bands als Free bij sommigen zeker zullen opkomen. Op zich is hier niets mee als hun hedendaagse muzikale “benadering” de kracht maar niet verliest, naarmate hier de zeventien minuten vorderen. Een aantal opmerkelijke thema’s laten ze de revue passeren.

Het was 21u15 in Weert en het publiek in de foyer, waar het podium opgesteld stond, was er te horen, klaar voor! Kingsborough trad gisterenavond nog op in een uitverkochte muziekclub/Café de Zwerver in Leffinge (een polderdorp in West-Vlaanderen) en doet vanavond in de Bosuil zijn vuurdoop in Nederland. In hun eerste set van tien waren het vijf nummers uit hun ‘1544’ album uit 2019, die vooral de aandacht kregen. '1544' is een afspiegeling van de verhalen, gevoelens en emoties van een band die zowel muzikaal als persoonlijk evolueert. ‘1544’ is een verzameling van verhalen die plaats vinden vanaf het moment dat uw "9 to 5" job eindigt. Het zijn de “late night” avonturen met vrienden, de “twilight” liefdesaffaires, de drinks na een lange week. Het zijn de dingen die we doen om aan de eentonigheid of “normaliteit” van het leven te ontsnappen. De songs zijn, vergeleken met die op hun debuutalbum, soms zwaarder en melodieuzer, zoals “Percy” dat al vroeg gespeeld werd. Ondanks dat de ritmesectie (bassist Skyler Stover en drummer Nic Carico) “slechts” invallers waren, was o.a. op “Right on Time” Skyler Stover’s baslijn heel aanstekelig funky. Hij liet verder tijdens het zingen van de harmonieën op o.a. “Subtle Lies” horen, dat hij ook begenadigd zanger was. Beide heren van de ritmesectie verdienen zeker een pluim, te steken op de klak die Skyler vanavond droeg. Met “Where I Belong” liepen de rock sluizen over en “Before Long” was schitteren met snedige rechttoe rechtaan rock’n’roll. De Alex Leach-solo’s waren er o.a. in “So High”, “Only Light” en het dromerige “Daydream”, waarin vooral de outro erg knap was. De drumsolo deed de piepjonge Nic in “Fire and Water”, een nummer dat ik niet direct kon plaatsen.

Na de pauze (rond 22u30) begonnen de vier aan hun tweede set met een trio uit ‘1544’: het stompende “Something Strange”, (met opnieuw wat voor een geweldige funky baslijn!) “Hard on the Heart” en “No More”. “Stir the Beast” (uit hun 2014, ‘The Night, the Grind and the Woes’ album) is ook een straffe rocker en “Wild Ones”, één van de twee mooie love songs. “Across the Headlights” (uit hun 2019 EP ‘Take the Ride’) is een Californische road song en, de tweede vreemde in deze rock bijt “Tailbreak”. Het is het titelnummer uit een 1976 album van Thin Lizzy, dat hun doorbraak was in Amerika én, waarin de vraag werd gesteld: “problemen vannacht?”. Tegen elf uur klonk de vraag “one more?” en volgde “Till the Road Ends”. Opnieuw werd het rocken, nu op een aanstekelig Status Quo-achtig ritme, terwijl Kingsborough duidelijk liet horen dat de King nog niet dood was. De “encore” “Low Down” was als keuze wat voorspelbaar, maar erg genietbaar, zeker als de Fender gitaren van Alex en Skyler duelleerden.  Met dit nummer scoorde Kingsborough ook een dikke hit en ‘1544’ betekende in het voorbije jaar voor hen snel de doorbraak. Voor velen het bewijs, dat de kwaliteiten van Kingsborough voldoende aanwezig waren.

“Op het podium proberen we de energie en emotie na te bootsen die de nummers hebben geïnspireerd, allemaal in de hoop dat we contact kunnen maken met mensen en, dat er een stroom van energie heen en weer gaat…", aldus Kingsborough. Dat was wat we vanavond tijdens dit optreden in de Bosuil, op het podium bij deze jonge, enthousiaste band voelden.

Zaterdag trekt Kingsborough en zijn maten naar Bibelot, een kernpoppodium in het Energiehuis in Zuid-Holland. Inderdaad, ”eerst namen ze Weert, dan Dordrecht en, daarna volgt zeker nog de rest…”!

 

Eric Schuurmans

foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers

 

 

Kingsborough - Low Down @ Muziekcentrum De Bosuil, Weert - 06/03/20

 

Kingsborough - Fire & Water @ Muziekcentrum De Bosuil, Weert - 06/03/20

 

Kingsborough - Right On Time @ Muziekcentrum De Bosuil, Weert - 06/03/20

 

Kingsborough - Subtle Lies @ Muziekcentrum De Bosuil, Weert - 06/03/20

Line up: Kingsborough are Billy Kingsborough (lead vocs, guitar), Alex Leach (lead guitar, harm. vocs), Skyler Stover (bass, harm. vocs) & Nic Carico (drums)

Set list: 1. County Line – 2. So High – 3. Percy – 4. Only Light - 5. Right on Time – 6. Subtle Lies – 7. Where I Belong – 8. Daydream – 9. Fire and Water – 10. Before Long – pause – 11. Something Strange – 12. Hard on the Heart – 13. No More – 14. Stir the Beast – 15. Wild Ones – 16. Across the Headlights – 17. Tailbreak (Thin Lizy) – 18. Open Invitation – 19. Till the Road Ends – encore – 20. Low Down / From: ‘Take the Ride’ (EP,4#) (2019): 2,4,16,18 - ‘1544’ (2017): 3,5-7,10-13,15,20 - The Night, the Grind and the Woes’ (2014): 1,8,14,19 – Till Lambs Become Lions (2013)

Artiest info
website  
facebook  

DE BOSUIL, WEERT - 06/03/20