SAMANTHA FISH @ HET DEPOT, LEUVEN - 11/03/20

We hebben veel geluk deze bezige dame dit voorjaar te ontmoeten. Na enkele Engelse steden, hier éénmalig in Belgie. En verder...spijtig even niet on the road door veiligheidsmaatregels wegens de Corona griepvirus en snel fly over naar Amerika, net als ganse band van John Primer, daar Trumpy alle vluchten blokeert vanaf a.s. vrijdag de 13de. Nederland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland voorlopig on hold. Treedt in juli met Kenny Wayne Shepherd op enkele Duitse planken, maar ook met haar band op Blues Peer om nog meer fans haar nieuwe album te tonen “Kill Or Be Kind”.


Samantha werd geboren 30 januari 1989 in Kansas City/ Missouri, middenin de Midwest. Moeder was zangkoor dirigente en vader speelde gitaar met vrienden. Op haar 15de switchte ze van drums naar gitaar en speelde vanaf haar 18de in het lokale Knuckleheads saloon, een grote music pub met vier verdiepingen voor blues en gospel optredens, waar andere singer-songwriters als Nick Lowe, Edgar & Johnny Winter, Keb' Mo' zich thuis voelden.

Vanaf 2009 staan een aanzienlijke reeks awards op haar naam, alsook best off's als vrouwelijke blues gitariste met tien albums die hoge charts behaalden, o.a. bij het Ruf label waar Mike Zito één van haar mentor/producers was, nu bij Rounder label uit Massachusetts. Amper 31 jaar en duidelijk verder op weg naar een mega bekendheid in deze wereld met een excentriek eigenzinnig talent.Vorig concert in België mei 2019 AB, we zagen haar al enkele keren in de Spirit of 66, ook samen met Laurence Jones en zeker als Blues Caravan lady. De felbegeerde Blues Foundation Award in 2019 kathegorie “Contemporary Blues Female Artist of the Year” werd door haar gewonnen, waar ze het opnam tegen o.a. Beth Hart, say no more.

Na een verfrissend hardrock voorprogramma van de Franse expat in Zwitserland Félix Rabin die Samantha haar Europa tour voorspeelt, wordt de zaal verdonkerd en reizen we even mee op Strauss “Alzo Sprach Zarathustra”, net als de opening in Space Odyssey, film van Stanley Kubrick. Volle zaal in flex opstelling met mogelijkheid voor niet genummerde zitplaatsen, dat is pas luxe, we kozen toch voor rechtstaan dichtbij jawel onze vedette. Samantha, black & white op pink high heels, opent op strings terwijl pianist Nicholas David de tekst voor zich neemt op “Hole In The Bottom”, met Phil Breen rechts op het andere keyboard, Chris Alexander op bas en Scotty Graves op drums.

De ganse band bereikt al snel één van de hoogtepunten van de avond met de intro van “Love Your Lies” dat ze laat overvloeien tot het hypnotisch kolossale “Bulletproof” (video). Een killer met zo een hypnotisch riff dat iedereen meesleurt door sliding ritme, met een Black Keys sound, waar je niet genoeg van krijgt. Speelt net als een Noord Mississippi Hill Country girl die je op de stampende houten dansplanken trekt met een bluegrass slagritme van negerslaven die zingend aan een spoorlijn bouwen, dit alles slidend op haar cigarbox, de videoclip bewijst deze Boogiebeat helemaal, turn it on you, or are you bulletproof ?

Met “Kill Or Be Kind” titelsong van het nieuwe album, wordt de reeks van zes nieuwe tracks verder gezet, wordt het soulgehalte even opgetrokken door de twee keyplayers en worden we meegezogen door haar typische stem en een alles overtreffend snarenwerk. Niet voor niets dat zij al met de allergrootsten, als Buddy Guy, mee op de planken stond.

Samantha behoort tot de powerwomen op gitaar, niet meer het tienermeisje van de Blues Caravan, dat bewijst ze verder in een rockend “Watch It Die” (video), opvallend eerst slidend op haar Delaney met een switch middenin de song naar haar witte Gib voor het verdere meesterlijke solowerk en voortreffelijk geoliede stem. Ook weer glorieus op de videoclip hieronder. “Love Lettres” in midtempo met sublieme solo's , “She Don't Live Here Anymore” meeslepende country soul , “You Got It Bad” heavy rocky like a bad ass.

Nicolas David zingt “Say Goodbye” nog een nummer uit zijn verse album “Yesterday 's Gone” zingt en lijkt als Dr. John met hoed, baard en sunglasses begeleid door Sam op akoestische gitaar. Hun wegen kruisten toen David op tour was 2018/19 met de Devon Allman Project op een 2018 -19 world tour. Samantha is ook de producer van zijn album.

“Little Baby” een rocky Blue Rondos cover (1964) uit haar Ruf Record periode 2017 van het album “Chills & Fever”. Talentvolle solo's in het stevig stuwende “Highways Holding Me” uit de 2015 “Wild Heart” CD. Even een zachter “Dream Girl” voor de keiharde finale waarin zij met “Bitch On The Run” alle remmen en stemmen van ons loslaat (video) : “Right Now, Right Now, I'm feeling It”

Een encore om van te dromen en terug op haar cigaardoos “Shake 'Em On Down” (video ). Samantha is een grote dame geworden dat hoorden we duidelijk, laat ons misschien daarvoor alleen al naar Blues Peer trekken dit jaar, na de Corona miserie.

 

Guy Cuypers

Foto's © Yvo Zels

 

 

Bulletproof

 

Em On Down

 

 

 

 

 


 

 

 


 

Artiest info
Website  
Facebook  

HET DEPOT, LEUVEN