AD VAN MEURS PRESENTEERT: BIRDS OF CHICAGO @ MENEER FRITS, EINDHOVEN - 30/04/18

 

Soms heb je van die zeldzame concerten waarin beleving en gevoel samen komen en dan ontstaat er magie. Het concert maandagavond in een uitverkocht Meneer Frits was er zo een. Het Canadees/Amerikaans koppel Allison Russell en JT Nero hebben sinds hun ontstaan als Birds Of Chicago in 2012 een mooi parcours afgelegd. Vanaf het begin klikt het zowel muzikaal als relationeel met als resultaat soulvolle americana met een grote emotionele inbreng.


In Nederland had Allison met haar vorige groep Po’ Girl reeds veel indruk gemaakt zodat ook haar samenwerking met Jeremy Lindsay, zanger van JT and the Clouds onmiddellijk warm werd onthaald. In 2016 krijgt hun derde album ‘Real Midnight’ in een productie van topproducer Joe Henry internationaal weerklank en volgt ook de rest van rootsminnende muziekliefhebbers wereldwijd. Maar hier in Nederland is er van in het begin die klik, die speciale band met het publiek die meegroeit met de artiest en hechter wordt met elke nieuwe tournee. Ook familiaal/emotioneel is die connectie er met dochtertje Ida die hier in 2014 al mee op tour was 4 weken oud en inmiddels 4 jaar oud vrolijk rond huppelt.

De begeleidingsband met gitarist Andy Stack, bassist Christopher Merrill en Nick Chambers op drums mag aanzetten waarna Allison en JT opkomen. Het is de intro van “Travelers” een nieuwe song die komt aangewaaid als een lichte zomerbries en al warmte uitstraalt. “Roll Away” is uptempo met zig zag handgeklap in een songcontext die zich verzet tegen een weinig hoopgevend wereldbeeld. Ondanks de ernstige inhoud van hun songs nemen Allison en JT langzaam maar zeker iedere aanwezige voor zich in op hun muzikale trip. Het is vooral Allison die de aandacht naar zich toezuigt met doorleefde vocalen en haar beweeglijke moves. In samenspel/zang met JT evolueert elk nummer crescendo naar iets bijzonders. De begeleiding vult bijzonder attent aan met een opvallend goed inspelende gitarist.

De nieuwe spiksplinternieuwe cd - want officieel nog niet uit - ‘Love in Wartime’ alsook een akoestische EP ‘American Flowers’ die eind vorig jaar verscheen staan centraal. “Superlover” is het kloppend hart van het album waarop de liefde in elk nummer centraal staat, een oproep naar meer liefde als tegenpool voor al het kwade in de wereld. Poëtisch verwoord en diep invoelend gezongen komt de boodschap liefdevol en krachtig over. JT start vocaal het country getinte “Time and Times” dat openbloeit met rauwe doorleefde samenzang, gitaarlicks en een klarinet solo van Allison. “Allright, Allright” heeft een hoog laidback gehalte en zit verpakt in een exotische lazy jazz feel aangebracht door de klarinet van Allison. Alison leidt doorgaans de songs kort in maar neemt een paar keer de tijd om stil te staan bij speciale momenten. Zoals die ene keer dat ze haar dochtertje 12 dagen moest ‘achterlaten’ om te werken aan een op stapel staand folkproject waaraan ook haar vriendin Rhiannon Giddens (van Carolina Chocolate Drops faam en ook solo) deelnam. “You Are Not Alone” is de song die toen spontaan opborrelde voor haar dochtertje Ida die niet alleen staat in de wereld maar de vrucht is van opeenvolgende generaties die haar dragen. Allison zingt het ingetogen, hartverscheurend mooi ingekleurd met wat banjo en slide accenten. Het oudje “Flying Dreams” zit in een huppelend ritme. JT zingt lead met rauwe hese stem, Allison speelt ukelele en samen zingen ze het refrein, knap!

Als afsluiter van de eerste set zingt JT een protestsong in de spirit van Woody Guthrie, een pleidooi voor alle goede Amerikanen die dreigen vergeten te worden, voor ‘all good souls’ dat die mogen de overhand krijgen en tevens een lofkreet voor deze wekelijkse muziekavonden waarop de helende kracht van de song preveleert , verwoord in een verhalende songtekst die de veerkracht en de vriendelijkheid van het Amerikaanse volk onderstreept in 4 strofen met een terugkerend “I have seen American flowers/they will bloom again”.

We hebben al heel wat fraais mogen horen maar de tweede set vermag het om nog beter te doen. Opener is het titelnummer uit ‘Real Midnight’, een slepende en smachtelijk hartverwarmend gezongen ballade die je meevoert .“Lift me up lift me up”, zingt Allison bij herhaling en dat is ook wat het doet, je opbeuren en optillen naar een zalige plek. Aansluitend volgt “Remember Wild Horses” met alweer prachtige samenzang.

De hoogtepunten komen nu snel na mekaar voorwaar met een nieuwe trits songs uit ‘Live In Wartime’: “Lodestar”, “Try” en “Baton Rouge”. Als Russell en Nero hun stemmen bundelen, stroomt de muziek, voelt het blij aan ondanks de onrust die er doorsijpelt. Zo’n song is “Lodestar” rustig opbouwend ,zonnige sfeer en toch indringend. Een andere belangrijk lied is “Try,” “Probeer een beetje harder, geef niet op” zingen ze soulful samen op een slepende country melodie. Een van de muzikaal sterkste nieuwe songs is “Baton Rouge” een ode aan de schoonheid van die stad die dreigt verloren te gaan. De invoelende vocalen van Allison doen de emotie binnenkomen geholpen door een ingehouden bluesy jazz gitaar. Absoluut hoogtepunt is “Barley” een seculier gospellied met handgeklap opgedragen aan haar oma dat Allison a capella danig intens zingt dat zowel zijzelf als het publiek tot tranen worden bewogen. Kippenvel! Op verzoek “'Til It’s Gone” een oude Po’ Girl song waarmee alles begon voor Birds Of Chicago en die mogelijks nog meer emoties losmaakt. Allison zingt doorleefd vanuit het hart herhaaldelijk “God bless this beautiful morning 'til it’s gone”, een prachtsong afgesloten met een vleugje klarinet.

BOC slagen er in om hun boodschap van hoop en liefde om te zetten in pakkende songs uitgevoerd op hartversterkende wijze. Het lijkt er op dat muziek die vanuit het hart wordt gemaakt alle stijlen moeiteloos kan laten samensmelten. Il faut le faire! Een oververdiende staande ovatie valt hun ten deel. Na zoveel emotie is het goed om in de toegift even de teugels los te laten voor wat rock ’n roll plezier. Met “Sugar Dumplin'” gaan we een onvergetelijke avond en nacht in vol nieuwe vitamines.

Marc Buggenhoudt

Foto © Ronald Rietman

Setlist

Set 1

1.Travelers (Love in Wartime, 2018)
2.Roll Away (Love in Wartime, 2018)
3.Time and Times (Real Midnight, 2016)
4.Superlover (Love in Wartime, 2018)
5.Allright, Allright (EP American Flowers, 2017)
6.You Are Not Alone
7.Flying Dreams (Birds of Chicago, 2012)
8.American Flowers (EP American Flowers, 2017)

Set 2

9.Real Midnight (Real Midnight, 2016)
10.Remember Wild Horses (Real Midnight, 2016)
11.Lodestar (Love in Wartime, 2018)
12.Try (Love in Wartime, 2018)
13.Baton Rouge (Love in Wartime, 2018)
14.Barley (Live From Space, 2014; Real Midnight, 2016)
15.'Til It’s Gone (Po’ Girl: Home To You, 2007; Live From Space, 2014)

Encore:

16.Sugar Dumplin' (Birds of Chicago, 2012) (Live From Space, 2014) 


 

Artiest info
website  
facebook  

MUZIEKCENTRUM, EINDHOVEN