THE DELTA SAINTS @ DE BOSUIL, WEERT - 12/05/18

The Delta Saints werden in 2007 opgericht door zanger/gitarist Ben Ringel en bassist David Supica. Inmiddels is de band een gevestigde waarde in het “roots” muziekgebeuren, mede door hun geheel eigen geluid dat ze creëerden, Southern rock met blues, soul, swamp en psychedelica invloeden. Tot het uitbrengen van hun eerste reguliere album “Death Leather Jubilee”, er werden al enkele EP’s uitgegeven, had de mondharmonica van Greg Hommert een groot aandeel in dit geluid. Hij werd echter na het uitbrengen van het album vervangen door een toetsenist, Nate Kremer. Daardoor kreeg hun tweede album “Bones” een meer psychedelisch geluid gedragen door de gitaar van Dylan Fitch en de synths van Kremer. Een constante blijft Ben Ringel die met zijn stemgeluid en zijn dobrogitaarspel het specifieke geluid verfijnd. Verleden jaar bracht men “Monte Vista” uit, waarvan de sound weeral differentieert door wat meer alternatieve rock invloeden. De band heeft sinds hun ontstaan een stevige live reputatie opgebouwd en daardoor heel wat mensen overtuigd van hun kunnen, zowel in eigen land als in Europa. Vorig jaar deed de band nog een Europese tour om hun album “Monte Vista” te promoten, dit voorjaar kwam er echter het spijtige nieuws dat de leden van de band nieuwe muzikale wegen willen verkennen en de band er mee ophoudt. Hun fans bedanken ze met een laatste “Farewell Tour” die natuurlijk ook halt houdt in België en Nederland waar de band een stevige fanbasis heeft.

Het geeft een raar gevoel een band te zien die waarschijnlijk nooit meer te zien zal zijn maar de bandleden zelf vinden deze optredens één van de leukste die ze ooit gedaan hebben. Al van het openingsnummer “Are You” kan je zien en horen dat de band met veel passie en plezier speelt.

Met een lange gitaarintro wordt hun “Death Letter Jubilee” ingezet, opgesmukt met een keyboardsolo van Kremer. De knappe riff van de bas van Supica is dan weer bepalend voor “Heavy Hammer” één van de meer toegankelijke nummers van The Delta Saints. Een vreemde eend in de setlist is “Breathe” van Pink Floyd, aangename cover maar niet meer dan dat. Het nummer “Drink It Slow” wordt gebruikt als uithangbord voor de muzikanten, knap solowerk van bas, keyboards en gitaar, en niet te vergeten de passionele zang van Ringel. Diezelfde Ringel laat nog even weten dat er verleden jaar een live album werd opgenomen in de Ancienne Belgique te Brussel en dat het album exclusief tijdens de ‘Farewell Tour’ te koop is. Na het vlotte “California” uit hun laatste album wordt er teruggegrepen naar ouder werk “Devil’s Creek” en “Bird Called Angela”, inclusief drumsolo van Vincent ‘Footz’ Williams, Delta Saints klassiekers die zeker niet mogen ontbreken. Ook “Momma” uit hun beginjaren, wat ze al lang niet meer gespeeld hadden, blijft een dijk van een nummer, tegelijk het laatste van de setlist.

Als bis krijgen we het door Ringel solo op akoestische gitaar gespeelde “Space Man”, nummer geschreven als hommage aan David Bowie. De band vergezeld Ringel tijdens hun laatste nummer in de Bosuil, “Come Together” van de Beatles. De fans blij met dit laatste optreden, we gaan zeker nog horen van deze sympathieke, competente muzikanten. Thanks Delta Saints !!!

Luc Nuyts

foto © Sonja Schepers

meer foto © Sonja Schepers

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook