IT IT ANITA & ICEAGE @ BOTANIQUE, BRUSSEL - 06/05/18

 

It It Anita en Iceage maken elk op hun eigen wijze grote indruk in de Botanique

Slotdag op Les Nuits Botanique afgelopen zondag. En in de Orangerie was het er alvast eentje om in te kaderen. Onze vaderlandse noisetrots It It Anita en de Deense artpunkers van Iceage trakteerden hun fans elk op hun eigen eigenzinnige wijze op fantatische shows.

Eigenlijk stonden er drie bands geprogrammeerd, maar voor The Body, de openingsact van de avond, moest ik door omstandigheden noodgedwongen passen. Mijn avond begon dus bij It It Anita. Het Luikse kwartet brengt komende zomer de langverwachte opvolger van hun succesvolle en uitstekende doorbraakplaat ‘AGAAIIN’ uit. Hun show op Les Nuits gold een beetje als de Belgische livepremière van dat nieuwe werk en afgaande op wat ze zondagavond lieten horen, zou dat nieuwe album wel eens een heel sterk kunnen worden. It It Anita, waarvan de vier leden heel de avond lang kort bij elkaar stonden op het podium, maakten heel hun set lang namelijk een erg grootse indruk, met songs die er afwisselend stevig inhakten en sfeervol opbouwden naar een climax. Niet enkel lijkt de band nog meer aan songstructuren te hebben gewerkt, de nieuwe songs baadden ook in een rijke variatie, zonder daarbij te ver af te wijken van de authenticiteit van hun geluid. Sporadisch kwam er een oudje voorbij (waaronder het verschroeiende ’25 (From Floor to Ceiling)’), maar de focus lag vooral op hun niuwe songs, die het midden hielden tussen verschroeiende punkrock en haast ambientachtige soundscapes. Het viertal sloot af met een magistrale versie van hun nieuwe single ‘Another Cancelled Mission’, waarbij co-frontman Damien Aresta met microfoon de zaal indook en zijn longen aan flarden schreeuwde. Tot groot jolijt van het publiek.

Op korte tijd is It It Anita uitgegroeid tot één van de beste Belgische bands van het moment, die zich afgelopen zondag op het grote podium van de Orangerie bijzonder goed in hun sas voelden. De nieuwe kruising tussen Sonic Youth en Fugazi is opgestaan en ze komen uit Luik. Wij kijken reikhalzend uit naar dat nieuwe album!

Een nieuw album van Iceage (‘Beyondless’) is er wel al, maar het ligt pas sinds afgelopen vrijdag in de winkelrekken. Veel tijd hadden de Belgische fans dus niet om de songs vanbuiten te leren. En dat liet zich aanvankelijk een beetje voelen. Want hoe sterk de band ook opende met ‘Hurrah’ en een ijzersterk, swingend en ook zonder de backing vocals van Sky Fereirra stevig overeind staand ‘Pain Killer’, het publiek stond er de eerste paar songs wat apathisch naar te kijken. De band, op het podium voor de gelegenheid versterkt met een saxofonist en een violist/pianist, focuste in het begin vooral op de songs uit die nieuwe plaat, met heel erg sterke versies van onder andere ‘Under the Sun’ en ‘Plead the Fifth’, meer het is pas bij oudjes als ‘On My Fingers’ en publieksfavoriet ‘The Lord’s Favourite’ dat er geleidelijkaan wat beweging in het publiek te bespeuren viel. De machtige countrystomp van laatsgenoemde song ging overigens vloeiend over in het traag opgebouwde en in withete rhythm & blues badende ‘Thieves Like Us’ en een overrompelend ‘Morals’, waarin Iceage nog eens een zeldzame keer klonk als de agressieve, ‘straight in your face’- punkband die ze in de beginjaren was. Frontman Elias Bender Ronnenfelt trok als vanouds als een rasechte aandachtsmagneet alle focus naar zich toe, terwijl zijn bandmakkers in alle stilte een indrukwekkende geluidmuur achter hem toemetselde. Pathos en bombast waren daarbij zelden uit de eter, maar Iceage is één van de weinige bands waarbij dat allerminst stoort. Integendeel, het maakt hun muziek enkel beter.

Het oudere ‘Ecstacy’ zette een zinderende finale in. Ronnenfelt kronkelde en kreunde zich door fantatische versies van ‘The Day the Music Dies’, ‘Beyondless’, ‘Plowing Into the Fields of Love’ en de heerlijke slotsong ‘Catch It’. Een korte ‘Thank you for showing up’ was vervolgens het enige stukje bindtekst waarop hij ons trakteerde. Meer hadden we ook niet nodig: alles was in het uur daarvoor al meesterlijk verteld. De trend was op hun vorige album reeds ingezet, maar met het kersverse en uitstekende ‘Beyondless’ onder de arm en na hun uitstekende doortocht in de Botanique afgelopen zondag weten we het zeker: Iceage is de punkroots ontgroeid en is een opwindende, old school rock & rollband geworden.

Stijn De Nys

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

BOTANIQUE, BRUSSEL

 

 

 

'