LAURA VEIRS @ ABCLUB, BRUSSEL – 30/05/18

Een kampvuursfeertje scheppen op een heerlijk zomerse meiavond in Brussel? Dan moet je bij singer-songwriter en folk/alt-country artieste Laura Veirs aankloppen. Zelfs bij dit terrasjesweer en de grote concurrentie van Courtney Barnett in de grote zaal van AB en Kamasi Washington in Salle La Madeleine, laat deze artieste uit Portland, Oregon, de Abclub behoorlijk vollopen. Het was dan ook veel te lang geleden dat deze stijlvolle dame nog eens een Brussels podium besteeg. Noblesse oblige en met een dijk van een nieuw album, “The Lookout”, onder de arm en een begeleidingsband om U tegen te zeggen, met violiste en multi-instrumentaliste Alex Guy en een heerlijke ritmesectie van drummer Matt Berger en bassist Eli Moore, druipen het speelplezier en de intensiteit net als de zweetdruppels van het podium in ABclub. De presentatie van Veirs' nieuwe album wordt een wervelend gebeuren, met oog voor detail, getekend door een aanloop van Laura’s gepatenteerde subtiel, breekbare en verstillende songs, om in de finale knap door te stoten naar een behoorlijk rockende climax. Het geheel wordt kleurrijk opgeluisterd met heerlijke, instrumentale solomomenten en een fleurige Laura in een sierlijke bloemenjurk, die perfect samengaat met de mooie projecties als backdrop.Met “The Lookout” mag Laura Veirs de release van haar tiende plaat vieren. Het album wordt opnieuw ingeblikt door haar wettelijke wederhelft en topproducer Tucker Martine, die zijn sporen al verdiend heeft bij een ellenlange rij topartiesten gaande van Bill Frisell, Mavis Staples tot bij My Morning Jacket en Sufjan Stevens. Deze laatste draagt samen met Jim James van My Morning Jacket ook vocaal zijn steentje bij op de nieuwe plaat.

Maar liefst vier jaar schrijft en schaaft Laura Veirs aan bijna 120 songs om er uiteindelijk 12 pareltjes uit te vissen, die vandaag het album mogen sieren. Natuurelementen en de kosmos waren altijd de favoriete inspiraties van Veirs, die geologie en Mandarijns studeerde, en deze onderwerpen kabbelen opnieuwnaar boven in de nummers van “The Lookout”. Laura worstelt echter ook met zichzelf. Je kan het clichématig een midlifecrisis noemen, maar als rondreizende artieste en bezorgde moeder, die haar kinderen ziet opgroeien in een harde, racistische samenleving, dringt dit gegeven onvermijdelijk binnen in je songs . Het besef van de vergankelijkheid van de aardse dingen, laat haar nog meer de schoonheid van de kleine zaken appreciëren en ook dat vind je terug op de nieuwe plaat.

De avond staat natuurlijk in het teken van de albumpresentatie van "The Lookout", waaruit de meeste nummers geplukt worden. Met tien knappe albums op haar conto heeft Laura Veirs echter steengoede songs in overvloed. Veel opwarming heeft de band niet nodig en ook de nieuwe nummers, met nochtans op plaat complexe arrangementen, zitten live reeds als gegoten. De dromerige, akoestische opener “Margaret Sands” klinkt even strak en fragiel als de studioversie, maar op het podium is er gelukkig plaats voor avontuur. In het funkie, percussief klinkend “Everybody Needs You”, mag Alex Guy voor het eerst haar virtuoze vioolkunsten tentoon spreiden. Haar inbreng is prominent aanwezig gedurende de ganse set en beklemtoont prachtig de sfeer waarin de nummers baden. Een donker nummer zoals “When It Grows Darkest”, krijgt met haar doordringende vioolklanken en de drammende percussie een extra spookie en beklemmend gevoel mee, terwijl het uit “Warp & Weft” geplukte hoogtepunt, “White Cherry”, dan weer gezegend wordt met een Oosters klinkende vioolintro en afsluit met een een ware jamsessie met in de finale een begeesterde vioolsolo, die bewonderende blikken op vele gezichten tovert. De drie bandleden wisselen trouwens moeiteloos van instrumenten, of het nu drum, bas, keyboord of gitaar is, om zo de juiste toets aan iedere song mee te geven. Zo filtert drummer Matt Berger geheimzinnige synthesizer tunes in de speels klinkende en op applaus onthaalde publiekslieveling “Wide-Eyed Legless” en vrolijkt bassist Eli Moore het breekbare “Heavy Petals” mooi op met helder echoënde Les Paul gitaarspinsels, waarbij de tedere keyboardtonen van Alex Guy de warme klarinet van op plaat moeiteloos doen vergeten.

Wie denkt dat de kracht van de meerstemmige zangpartijen die de plaat sieren, op het podium niet te evenaren zijn, heeft het wel mis, want een heerlijk vierstemmig gezongen “I Can See Your Tracks”, doen zelfs een geniale Jim James vanop het meesterlijke album “July Flame” vergeten. Het titelnummer van deze plaat blijkt raar genoeg de enige valse noot in de set, komt onsamenhangend op gang en ontbreekt aan kracht. Power ontbreekt er nochtans niet in de denderende finale van de set, waar Laura haar elektrische gitaar omgordt en ons in “Galaxies” letterlijk rocksterretjes laat zien. Alsof dit nog niet volstaat, tracteert ze ons op een daverend slotakkoord in "White Light" waar ze in onvervalste, roestige, Crazy Horse stijl de noten aan elkaar rijgt als een volleerde Godmother of The Grunge. Op een rondje crowdsurfen, zoals ze ooit voor onze verbaasde ogen in de Botanique deed, werden we niet getracteerd, maar de sfeer zat er wel goed in.

Na vijf lange jaren is het een blij weerzien met Laura Veirs , die live hier in AB een topprestatie aflevert en ons de nacht instuurt met een liefdevolle Daniel Johnston cover als afsluiter, “True Love Will Find You In The End”, een boodschap die we met groot plezier in onz harten zullen blijven dragen.

Yvo Zels

Fotoalbum en foto's © Yvo Zels

Setlist

1. Margaret Sands (The Lookout)
2. Everybody Needs (The Lookout)
3. Song for Judee (Case/Lang/Veirs)
4. I Can See Your Tracks (July Flame)
5. When It Grows Darkest (The Lookout)
6. Mountains Of The Moon (Greatfull Dead)
7. When You Give Your Heart (July Flame)
8. Wide-Eyed, Legless (July Flame)
9. The Lookout (The Lookout)
10. Heavy Petals (The Lookout)
11. The Meadow (The Lookout)
12. White Cherry (Warp & Weft)
13. Galaxies (Year Of Meteors)
14. Watch Fire (The Lookout)
15. July Flame (July Flame)
16. Pink Light (Saltbreakers)
Bis       
17. Spelunking (Year Of Meteors)
18. True Love Will Find You in the End (Daniel Johnston)

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL