LAURENCE JONES @ DE BOSUIL, WEERT - 27/05/18

Muziekconcerten op een zondagnamiddag, het blijft een raar gegeven. Muziekcentrum De Bosuil organiseert echter regelmatig concerten op zondagnamiddag, ditmaal met jonge bluesrocker Laurence Jones in de hoofdrol. Helaas met deze zomerse temperaturen blijken veel mensen voor een buitenactiviteit te kiezen en blijkt de zaal niet zo vol als men wellicht verhoopt had.

De uit Engeland afkomstige Laurence Jones is nog steeds maar 26 jaar, op deze jonge leeftijd heeft hij reeds vijf albums uitgebracht. Als zevenjarige begon hij klassieke gitaar te spelen maar toen hij tussen de platencollectie van zijn vader artiesten ontdekte zoals Jimi Hendrix en Eric Clapton schakelde hij over op de elektrische gitaar. Waar in de klassieke muziek alles op partituur vastligt mag er in de blues volop geïmproviseerd worden, deze vrijheid gaf bij hem de doorslag.

Zijn veelbelovend debuutalbum “Thunder In The Sky” kwam in 2012 uit, dat Laurence Jones talent had was duidelijk, niet alleen speelde hij verdomd goed gitaar, maar zong en schreef hij ook de nummers. De volgende jaren in zijn carrière bestonden vooral uit gigantisch vele optredens en het uitbrengen van nieuw materiaal, het leverde hem vier British Blues Awards op en toenemend aantal fans.

Met zijn laatste album verraste hij iedereen, “The Truth” is een commercieel pop/rock album geworden met een aalgladde Amerikaanse productie, radiovriendelijke nummers, kristalhelder geluid met helaas weinig blues input en beperkte gitaarsolo’s. Volgens Laurence Jones is het een album dat hij altijd al heeft willen maken, de blues bij een jonger publiek brengen zoals John Mayer dat, met succes, doet.

Met een nieuwe jonge begeleidingsband wordt dit album tijdens een Europese Tour voorgesteld, met natuurlijk een paar optredens in Nederland waar hij sinds het begin van zijn carrière reeds erg populair is. Benieuwd of het poppy materiaal live beter uit de verf komt dan op cd!

‘All in Black’ was de dresscode op het podium en met het openingsnummer van het nieuwe album “What Would You Do” waren we vertrokken voor anderhalf uur ‘vernieuwende’ blues. Veel nieuw werk in het begin van de setlist, gelukkig klinken deze ‘commerciële’ nummers live toch wel wat rauwer en zijn de solo’s van Laurence Jones wat langer en snediger dan op het album. “Gone Away”, met die lekker ‘wah-wah’ gitaar intro krijgt zo een adembenemende solo mee. Met het nummer “Take Me High” krijgen we ouder en meer bluesy werk te horen, Jones leeft zich helemaal uit op zijn zwarte Danelectro Baritone gitaar. Met het titelnummer van zijn eerste album “Thunder In The Sky”, een slow blues die hij op jonge leeftijd schreef, is Laurence Jones op zijn best, op ditmaal zijn Gibson Les Paul demonstreert hij zijn kunnen op gitaar, een hoogtepunt waarvan het publiek genoot. “All Along The Watchtower” is zijn eerbetoon aan held Jimi Hendrix, zijn muziek leidde hem naar de blues, ditmaal is het toetsenist Bennet Holland die met een fraaie solo op zijn Hammondorgel het nummer een meerwaarde geeft. Nog meer vintage blues met een versie van Bo Diddley’s “Before You Accuse Me”, nee Laurence Jones heeft de blues nog niet verloochend!

Tijd voor een rustig moment, Jones vraagt om stilte, wie praten wil moet maar naar buiten, en ja hoor ook de Nederlanders kunnen soms zwijgen. “Take Me” een rustige ballade uit het nieuwe album laat op een bepaald moment Laurence zingen zonder microfoon met alleen pianobegeleiding, buiten zijn spectaculair gitaarspelen is Jones zeker ook een begenadigd zanger. Het rockende “Fooling Me” en “What’s It Gonna Be” zorgen voor een stevige rockportie, met enkele rake gitaarriffs, een stevige ritmesectie, Phil Wilson (drums) en Greg Smith (bas), soleert Jones nogmaals naar believen en laat een geluid horen dat wel ver weg is van dat van het laatste album.

Jammer dat er wat te weinig volk aanwezig was om de show wat meer sfeer te geven. Als bis wordt “I Will” gespeeld met de boodschap dat er meer liefde op de wereld zou moeten zijn en met deze ‘love from the stage’ mogen we terugblikken op een muzikaal zeker geslaagd optreden van deze driemaal ‘Young Artist Of The Year’ winnende sympathieke Brit.

Luc Nuyts

foto © Sonja Schepers

meer foto © Sonja Schepers

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook