THE SHEILA DIVINE @ MUZIEKODROOM, HASSELT – 12/05/18

The Sheila Divine, een Amerikaans gitaarrocktrio, heeft een fanbase die ‘the Three B’s’ gedoopt werd, een verwijzing naar Boston (hun hometown), Buffalo en België.

De groep werd eind jaren negentig meteen door ons land omarmd en wijlen Luc De Vos was fan, zwaar fan! Hij was zo onder de indruk van hun geluid (de grungy sound à la Magnapop, Buffalo Tom en The Afghan Whigs) dat hij zijn Engelstalig project noemde naar de doorbraakhit Automatic Buffalo.

De Belgische liefde blijft groot, getuige de hits ‘Hum’ en ‘Like a Criminal’ die nog regelmatig in de ether passeren. Aaron Perrino’s stem bespeelt alle kanten van het emotionele spectrum met kracht en overgave, wat de melodieuze gitaarpop grandioos inkleurt.

Vanaf 2003 komt Perrino met Dear Leader op de proppen. Ze klinken als het poppy broertje van The Sheila Divine waarmee hij ook harten probeert te winnen. Dit lukt grotendeels maar live zijn het toch de oudere nummers van zijn ex-band die het meest geapprecieerd worden. The Things That Once Were (2012) leidt de wederopstanding van The Sheila Divine in en na de opnames van The Morbs (2015) hebben ze er duidelijk weer zin in. Vorig jaar ging Rock Herk volledig uit z’n dak, vanavond spelen ze het laatste concert van vier op Belgische bodem in een uitverkochte zaal.

Van het oorspronkelijke trio waren enkel Perrino en basgitarist Jim Gilbert aanwezig. Ze werden bijgestaan door Ryan Dolan op drums. Met Brian Charles hadden ze een tweede gitarist en backing vocals. Die aanvulling zorgde meteen voor een voller geluid in opener "Beautiful Midnight", dat ze rustig opbouwden. Het publiek was onmiddellijk mee maar op het podium verliep het stroef. Het eerste nummer werd geplaagd door feedback, bij het tweede lied "The Swan" ging Dolans floortom scheef hangen en na "We All Have Problems" (what’s in a name?) zat het nog steeds niet goed met de stage monitors. De fans liet het niet aan hun hart komen want voor hen was het best in orde. De nummers gingen erin als zoete koek en Aaron Perrino schreeuwde als vanouds. Wat er ook voor zorgde dat zijn stem het niet meer aankon om vier dagen op rij het onderste uit de kan te halen. En wanneer die het laat afweten dan heb je twee opties:

* Of je zoekt een vervanger, en dat deden ze door de hulp van Stijn Meuris (Noordkaap – Monza – Meuris) in te roepen. Meuris (de Vlaamse Perrino) zette met "Automatic Buffalo" een prachtprestatie neer met nadien een uitzinnige Muziekodroom tot gevolg.

* Of je laat het publiek zingen, en dat gebeurde bij de klassiekers "I'm A Believer" en "Hum".

Wanneer Perrino terug wat degelijk geluid kon voortbrengen verraste hij ons met stukjes Nick Cave (uit Mercy Seat), Culture Club (uit Do You Really Want To Hurt Me) en Joy Division (uit Transmission) te verwerken in "Hum" wat zéér geapprecieerd werd. Het finalestuk was "My Life As A Wrestler", eentje uit de Dear Leader periode dat de gekende songstructuur bevatte.

"Spirits" mocht de bisronde aanvatten. Het rustige begin maakte nog maar eens duidelijk dat het echt niet oké was met Perrino’s keelgeluid. Wanneer er gebruld moest worden (de boosdoener) dan viel het minder op maar bij de kalmere stukjes was de schade hoorbaar. Bisnummer 2 op de setlist ("Countrymen") werd geschrapt om zich een laatste keer volledig te laten gaan in "Like A Criminal", dat de avond mocht afsluiten met tal van luchtgitaren en een schreeuwende meute die het hele lied van voor tot achter meebrulde.

Dirk Vanhees

Foto's en fotoalbum © Kristine Vandegaer

Setlist :

"Beautiful Midnight" (The Morbs, 2015)
"The Swan" (Secret Society, 2002)
"We All Have Problems" (2002)
"Every Year" (Where Have My Countrymen Gone, 2001)
"Long Way To Go" (2015)
"Spacemilk" (New Parade, 1999)
"Opportune Moment" (1999)
"Automatic Buffalo" (1999)
"I'm A Believer" (1999)
"Wanting Is Wasted" (2001)
"Hum" (1999)
"My Life As A Wrestler" (Dear Leader song – War Chords, 2003)

---///---

"Spirits" (2001)
"Like A Criminal" (1998)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook