IAN SIEGAL & JIMBO MATHUS @ N9, EEKLO - 13/05/16

Het is even over negen als Ian Siegal alleen het podium van de N9 opstapt, zijn resonator gitaar omgordt en de set aftrapt met ‘The Silver Spurs’ een eigen blues compositie en tevens openingssong van zijn Man & Guitar album. Alvast een goede song om de vingers wat los te spelen. En algauw roept hij zijn ‘partner in crime’ Jimbo Mathus er bij die ‘Ludella, een Jimmy Rodgers song de zaal ‘inbluest’. En meteen vliegen ook de eerste grappen en one-liners in het rond. Men kan moeilijk spreken van stand-up comedians, want de beide heren werken het optreden zittend op een stoel af, maar dat er gelachen kan & mag worden met de talrijke name-droppings (Bob Dylan, Joe Bonamassa…) en de manier waarop beide heren elkaar bejegenen is een feit. ‘What do you have in mind for the next song, Mr. Siegal’, zoals Jimbo Ian constant aanspreekt. Het wordt de country blues van Ian’s song ‘Talking Overseas Pirate Blues’ met Jimbo op mandoline! En niet voor de laatste keer van de avond graven ze plots diep in de muzikale rootsgeschiedenis met een cover van het door Bascar Lamar Lansford in 1924 uitgebracht stammend verhaal van ‘Jesse James’. Een nummer dat Springsteen tijdens zijn ‘Seeger Sessions’ ook live bracht.

Opmerkelijk is dat met ook ‘Mary Don’t You Weep’ (tevens uit die Seeger Sessions) en het in tweede deel gebrachte prachtige nummer ‘Hard Times’ nog 2 nummers op de setlist stonden die ‘The Boss’ wel eens live ten berde brengt. Als je Ian Siegal reeds enige keren live hebt gezien weet je dat zijn grote gitaarheld Charlie Patton was, dus op ‘Pony blues’ mocht en kon hij zich op gitaar heerlijk uitleven. Een beetje rommelige en onnodige versie van ‘Good Morning Little Schoolgirl’ volgde. Van de negro spiritual ‘Mary don’t you weep’ kennen we van Ian reeds verschillende en bevlogen versies en dat was hier niet anders. De Jimbo compositie ’Too Much Water’ sloot deel 1 van de set mooi af. Toch tevreden de bar opgezocht maar toch met een gevoel dat het ietsje meer had mogen zijn. De mondharmonica interventies van Jimbo waren niet altijd even zuiver en de pret die de heren van het podium de zaal instuurden gingen soms wel eens gepaard met enkele slordigheidjes. Maar dat is detailkritiek.

Met ‘I’m the Train’, Siegal op zijn best, werd het tweede deel van de set in een sneltreinvaart ingezet. Daarna was het weer de beurt aan Jimbo voor het verhaal van ‘Casey Jones’. De vocalist Siegal hoeft zich voor niemand meer te bewijzen, maar ook Jimbo heeft een aangename stem , dus de duetgedeeltes waren zeer te pruimen. ‘Gallo Del Ciello’ is een song die bij Siegal altijd wel de set list haalt en deze prachtige tex-mex song van Tom Russell verdient dit dan ook ten volle. Was dit een hoogtepunt in de set, de rest die volgde moest hiervoor niet meer onder doen ‘Tallahatchie’, de Willie Nelson song ‘Crazy Old Soldier’ (mooi mooi mooi stond er in mijn notities,dus..), en het reeds aangehaalde ‘Hard Times’, een compositie uit de fifties, eighteenfifties (!!) wel te verstaan van Stephen Collins Foster , die ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog zowel door het Noorden als het Zuiden tegen de borst werd gedrukt deden me hopen dat dit optreden nog lang op dit niveau mocht doorgaan. Heerlijke vocale duetten waren het.

Helaas kwam er vrij onverwacht met ‘ I’ll Fly Away ’ (opgedragen aan Prince) van de Amerikaanse gospelcomponist Albert E. Bromley en bekend uit de film ‘O Brother Where Art Thou’, een eind aan het concert. Men kan beide heren echter niet verdenken van enige luiheid, als je beseft dat ze op deze tournee in een tijdspanne van 42 dagen 39 concerten geven. Natuurlijk kwamen ze, al grappende nog even terug (We’ll hope you’ve liked our soundcheck ‘till now!). Was de blues in deel 2 van de set even op de achtergrond verdwenen, met ‘They Call Me The Wolf’ mochten we er toch nog even van proeven. ‘Dirty Old Town’ , de Ewan MacColl klassieker en ooit door the Pogues worldwide op de kaart gezet, sloot het optreden af. Thanks Mr. Siegal (de volledige avond sponsored by Spa bruis!) en Mr. Mathus … we hebben genoten!

Jan Van Streydonck

Setlist: Set 1: 1. The Silver Spurs 2. Ludella 3. Talkin’ Overseas Pirate Blues 4. Jesse James 5. Pony Blues 6. Good Morning Little Schoolgirl 7. Long Haired Donkey 8. Mary Don’t You Weep 9. Too Much Water - Set 2: 1. I’m the Train 2. Casey Jones 3. Gallo Del Cielo 4. Tallahatchie 5. Crazy Old Soldier 6. Hard times 7. I’ll Fly Away - Bis: 1. They Call me the Wolf 2. Dirty Old Town

 

 

 

  

 

 

 


 

Artiest info
IAN SIEGAL  
JIMBO MATHUS  

N9, EEKLO - 13/05/16