JEFF JENSEN BAND @ MUZIEKODROOM, HASSELT - 12/05/16

Benieuwd als we waren na de recente prima studioalbum ‘Morose Elephant’ en het eveneens pas uitgebrachte livealbum ‘The River City Sessions’ van de Jeff Jensen Band (JJB) trokken we richting Hasselt voor het laatste clubconcert in de MOD van het huidige seizoen van bluesorganisator Move2Blues. Maar ook de lofbetuigingen na de eerste passages vorig jaar in Europa (de band was toen onder meer in ons land te gast in Gooreind en in de Banana Peel) trok onze aandacht. Er werd door organisator Danny Guilliams vuurwerk beloofd. En laten we met de deur in huis vallen: dat kwam er ook.

Zelden zagen we zo’n gedreven artiest aan het werk want de 35-jarige zanger-gitarist-producer zette een vette show neer op Limburgse bodem. Kandidaat-organisatoren legden ongetwijfeld contacten voor een eventuele nieuwe Europese tournee volgend jaar. Jeff Jensen is geen traditionele bluesartiest, laat dat duidelijk zijn. Jeff bewandelt samen met zijn twee schitterende kompanen een mix van Amerikaanse rootsmuziek in uiteenlopende stijlen met blues als substantie. Bovendien etaleert de charismatige frontman - die ook een prima stemgeluid in huis heeft - een geweldige podiumattitude.

Maar ook zijn trouwe vriend-bassist Bill Ruffino leeft geweldig mee met de songs, die hij basgewijs met volle overgave ondersteunt. Het is meer een mee-musicerende bassist, die de perfecte brug legt tussen de melodie en het ritme. Ook de pas aangeworven powerdrummer David Green doet meer dan zijn duit in het zakje om de songs te voorzien van een schitterend drumgeluid. Je merkt het: we mochten kennismaken met een fraai drietal, dat prima op mekaar ingespeeld is.

Dat was al haast onmiddellijk duidelijk na de eerste noten van de JJB, een driemansformatie met gitaar, bas en drum in tegenstelling tot zijn recente album waarin het orgel en de blazers ook een belangrijke rol spelen. Maar na de eerste tonen werd al duidelijk dat dit trio bruist van de power. Met ‘Make It Through’ tovert de performer uit Memphis dan weer een prachtig soulnummer uit de hoed. Een nummer als eerbetoon aan zijn vrienden en familie toen hij het moeilijk had. Zoals blijkt is de gedreven frontman niet vies om andere paden te bewandelen want na een wat psychedelische intro tokkelt hij met ‘Can’t Believe We’re Through’ (uit zijn debuutalbum Jeff Jensen Band 2007) een fraaie jazzy solo uit zijn gitaar, plectrum in de mond. Een rustig moment.

Naar eigen zeggen is ‘Have You Ever Been Mistreated’ (bekend van o.a. Lightnin’ Hopkins) één van zijn favoriete nummers en autobiografisch, zo blijkt. Een echte slowblues dus, die bijzonder gedreven gebracht wordt. Het levert hem een (eerste) snaarbreuk op. Meteen een gelegenheid om zijn band voor de eerste maal voor te stellen en ook Amerikaanse fans in de club, die hem blijken te volgen op deze Europese tournee.

Met ‘Brunette Woman’ komt bassist Bill Ruffino op de proppen met een stevige solo, die menig monden doet opengaan. Ook de manier waarop hij speelt verbaast vriend en vijand en op de set gaat hij vaak duels aan met de frontman, die zowat bij momenten een Ted Nugent-look heeft. Na een uur eindigt de set met de bekende Tom Waits klassieker ‘Heart Attack And Vine’ en belooft hij de vele toeschouwers nog meer vuurwerk na de pauze.

Dat komt er zeker bij momenten. BB Kings ‘Never Make Your Move Too Soon’ wordt hoog in het vaandel gedragen door Jeff n hij brengt het op een funky versie, met weliswaar stevig gitaarwerk. Ook ‘Raggedy Ann’ uit zijn doorbraak album in de States ‘Road Worn and Ragged’ (2013) passeert de revue evenals ‘Ain’t Nobody’s Business’, waarin hij zijn snaren op drie manieren laat klinken: ingetogen, subtiel en stevig. Prachtig nummer.

Met twee covers van twee bluesgrootheden Muddy Waters (met een uitstekende drumsolo van topdrummer David Green) en Bob Dylan komt een mooi einde aan dit optreden. Het vaak gecoverde ‘All Along The Watchtower’, met een zingende bassist, was er nochtans wel eentje om duimen en vingers van af te likken. Dat er een tweede snaar de geest gaf tijdens dit nummer kon Jeff Jensen niet deren. Zo kwam een einde aan - wat mij betreft - één van de boeiendste avonden van het seizoen. Waarvoor dank Move2Blues!

Tekst: Sis Van Hoof

Foto © Michel Verlinden

 

 

Meer video's : VIDEO 1 - VIDEO 2 - VIDEO 3 - VIDEO 4

 

  

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MUZIEKODROOM, HASSELT - 12/05/16