JOHNNY RAWLS @ BLUES-SPHERE, LUIK - 25/05/16

Ook in muziek wereld bestaan er onweerlegbare zekerheden. Een ervan is de onweerstaanbare, ouderwetse soul & blues man, zanger & gitarist, Blues Music Awards winnaar en producer / arrangeur Johnny Rawls (°1951). Beinvloed door de soul uit de jaren ’60 en na samengewerkt te hebben met O. V. Wright, James Carr en Z. Z. Hill, is hij nog steeds een moderne soul man gebleven. Rawls bracht meer dan een dozijn studio albums uit en werd in zijn carrière ondertussen al twaalf keren genomineerd voor een Blues Music Award. Deze week was hij gast in de Blues-Sphere Club in Luik.

Rawls is geboren nabij Hattiesburg, Mississippi. Zijn blinde grootvader leerde hem de basis van gitaar spelen en op de middelbare school speelde hij ook sax en klarinet. Midden jaren ’70 was Rawls lid van de backing band van O.V. Wright (1939-1980), hij werd zijn muziek manager en ze werkten samen tot aan zijn dood. Hierna veranderde voor de volgende dertien jaren de naam van de band in Ace of Spades Band en werkten ze samen met o.a. B.B. King, Little Milton, Bobby Bland, Little Johnny Taylor en Blues Boy Willie. In de band speelde ook L.C. Luckett (gitaar), met wie Rawls de albums “Can't Sleep At Night” (1994) en “Down to Earth “ (1995) onder de naam Rawls & Luckett uit bracht. In 1996 debuteerde Rawls solo bij het ‘JSP Records’ label  (John Stedman Promotions) met “Here We Go” (1996). Rawls werkte als producer / arrangeur voor JSP. Verdere JSP releases zijn “Louisiana Woman” (1997), “My Turn to Win” (1999) en “Put Your Trust in Me” (2001).

Rawls richtte zelf zijn eigen ‘Deep South Soul’ label op, maar bracht ook bij ‘Catfood Records’ het album “No Boundaries” (2005) uit. Zijn album “Heart & Soul” (2006) werd genomineerd met een ‘Blues Music Award’ als ‘Best Soul Blues Album of the Year' en hij zelf werd genomineerd in de ‘West Coast Blues Hall of Fame’ als 'Best Vocalist'. Rawls kreeg net als Little Milton en Tyrone Davis een ‘Blues Trail Marker’ (een markeerpaal langs de Mississippi Blues route) in Hattiesburg. Zijn album “Ace of Spades” (2009), een tribute aan zijn mentor O. V. Wright, was zijn eerste album dat een ‘Blues Music Award’ kreeg als ‘Best Soul Blues Album of the Year'. “Memphis Still Got Soul” (2011) werd in 2012 genomineerd als ‘Blues Music Award Soul Album of the Year’, de titel song ‘Song of the Year’ en Rawls zelf als ‘Male Soul Artist of the Year’. Op het album “Remembering O.V.” was Otis Clay (1942-2016) special guest. Het album werd in 2014 genomineerd als ‘ Soul Album of the Year’ en Rawls opnieuw als ‘Male Soul Artist of the Year’ (zijn 11de en 12de ‘Blues Music Awards’ nominaties!)

Er is inderdaad nog een (gezellige!) jazz / blues club in Luik, de Blues-Sphere, gelegen in de Rue Surlet. Buiten een goed en wekelijks aanbod van jazz en blues optredens, aangevuld met Afrikaanse muziek, zijn er ook regelmatig blues sessions, voor talent dat zijn kans publiek wil wagen. Voor meer details, raadpleeg hun website .

Wij waren op tijd in Luik, om met het goed opgekomen publiek, om de “Mississippi Soul Man” John Rawls levend te kunnen meemaken. Zijn band bestond uit gitarist Matt Silva, drummer Thomas en de Texaanse bassist / co-songwriter Bob Trenchard (met wie Rawls al jaren samenwerkt). Rawls had er zin in en dat liet hij met een ontspannen brede glimlach al vanaf zijn eerste nummer blijken. Hij opende rond 08:30u zijn eerste set rustig met “I Can’t Do It All By Myself” (een nummer van C.M.J.) en “I Feel So Good”, een uptempo nummer over hoe goed het is om thuis, in zijn Mississippi, te zijn. Hierna kiest hij voor de eerste keer uit zijn nieuwe album “Tiger In A Cage”, waarmee hij momenteel hoog scoort in de Amerikaanse hitlijsten. “Red Cadillac” (een reprise van een van zijn klassiekers) is zijn eerste keuze. Hierna volgen het Stones’ nummer “Beast Of Burden” (één van de drie covers op het album) en later ook nog “Born To The Blues”, dat nu al een klassieker is en dat zijn levensverhaal van de voorbije veertig jaar vertelt, “Your Love Is Lifting Me (Higher And Higher)” van Jackie Wilson en, in de tweede set, het pakkende ”Tiger In A Cage” (over een negentienjarige zwarte die in de gevangenis belandt en hierdoor een groot gedeelte van zijn jeugd mist)en als afsluiter van de show (en het album) “I Would Be Nothing”, een een ode aan diegene die je lief hebt. Van Jimmy Reed (1925-1976) uit 1959 zingt Rawls het gekende “Baby What You Want Me To Do” en van de ‘Paul Butterfield Blues Band’, “Born In Chicago”. Hij zingt geboren te zijn in 1941, maar dit klopt voor beide heren uiteraard niet. De andere nummers, die ook op zijn (“living”) set list stonden, waren “Can I Get It?”, “Turn Back The Hands Of Time” (dat op het album “Soul Brothers” staat, dat hij samen met Otis Clay doet), de “encore” van deze avond (die iedereen aan het dansen kreeg!) “Love Light”, “Turning Point” en ”Ace Of Spades”, uit zijn “Remember O.V. (Wright)” album, uit 2013.

Als je naar een show zoals vanavond van Johnny Rawls komt en je luistert een tweede keer naar zijn nieuwe album “Tiger In A Cage”, besef je wat voor een legendarische blues en soul man (de vijfenzestig jarige) Johnny Rawls nu al is. Zijn optreden en het album zijn heel soulvol, is top entertainment van een top soul en blues man! We loved it John Rawls, the Mississippi Soul Men!

 

Eric Schuurmans

Foto © Manon Houtackers

meer foto's

 

 

meer video's : I FEEL SO GOOD - RED CADILLAC - BEAST OF BURDEN - BORN TO THE BLUES - SHAKE IT BABY - TURN BACK HANDS OF TIME - LOVE LIGHT

 


 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

BLUES-SPHERE, LUIK - 25/05/16