SOUTHSIDE JOHNNY & THE ASBURY JUKES @ HET DEPOT, LEUVEN - 14/05/16

Het was een avond waar ik al een tijd naar uit keek. Een van die mannen die met meerdere platen in mijn platenkast staan, met een grote live reputatie die ik nog nooit in levende lijve had gezien. Daar ging deze avond iets aan gedaan worden. Ondanks dat ik enkele dagen geleden nog op de site van Het Depot ging kijken en er niets aangekondigd stond, was er toch een voorprogramma. Dit werd verzorgd door STEFAN DIXON, een Zuid Afrikaan die al enkele jaren in ons land verblijft. Hij bracht samen met zijn kompaan een 7 tal nummers. Hij op akoestische gitaar, zijn kompaan op percussie. Zijn muziek deed me denken aan Al Steward: een lange instrumentale intro waarin hij zijn kunsten op gitaar toont, en dan de zang die invalt en veelal harmonisch en melodieus is. Zijn versie van “Mia” in het Afrikaans mocht er zeker zijn. Aangenaam voorprogramma van een jonge kerel die zeker wat in zijn mars heeft en bovendien zeer gevat bleek tussen de nummers door.

Dan was het tijd voor Southside Johnny. Met zijn zevenkoppige begeleidingsband de Asbury Jukes met daarin een opvallende blazerssectie (3 man sterk) en een Hammond orgel om de sfeer van de soulnummers te creëren. De verwachting was dat ze vooral nummers uit hun nieuwe plaat “Soul Time” zouden spelen. Ze begonnen echter met een gezwinde versie van hun klassieker “The Fever” met daarin alle elementen van de band: de blazers, het Hammond orgel, Johnny op harmonica. Kortom, het soort opener die vanaf de eerste minuten het publiek meeneemt in de trip en die iedereen aan het bewegen brengt. Ze gingen op hun elan verder met telkens weer iemand anders die mocht soleren. Dat er in deze band geen enkele muzikant zit die dit niet kan hoeft niet te verwonderen. Johnny zelf is niet meer zo krachtig qua stem, maar de “grawl” is er zeker nog. En daarenboven is de band een geoliede machine die als een pletwals de zaal inneemt met Johnny als dirigent en clown. Want inspelen op het publiek deed hij des te meer. Het derde nummer van de set werd op verzoek “The Letter” van de Boxtops. Deze song werd knap gemixt met hun eigen klassieker “Wrong Side Of Town”. Dit was een ijzersterk stuk waarbij ze een eigen brouwsel van soul, rock en roots brachten die naast Springsteen mocht staan. Zo waren we vertrokken, met de lang uitgesponnen nummers voor een concert dat uiteindelijk ruim de 2 uur zou overschrijden. We kregen een knap “Sin Soakes Boy” met een straffe harmonicasolo. “All I Can Do” kreeg een knappe a capella intro mee. Het spelplezier droop van het podium af. Johnny maakte zich wat lastig op de lichtman omdat die zijn solerende muzikanten niet genoeg in de spotlights zette. Verder waren er kippenvelmomenten met “Take It Inside”, “Trapped Again” (op verzoek) en de gekende klassiekers “Walk Away Renee” (met knappe samenzang) en “Talk To Me”. Tussen de nummers door had hij gevatte opmerkingen over ons land (de artificiële lijn tussen Walen en Vlamingen) en gaf hij Donald Trump een sneer. Het is duidelijk op wie hij gaat stemmen. Naar het einde werd het feest afgesloten met “Hearts Of Stone (dit blijft toch een keigoed nummer), “I Don’t Wanna Go Home” en “Havin A Party”. Ondertussen was de zaal al helemaal aan het partyen. De set had toen al 2 uur geduurd. Toch kwamen ze nog terug voor 2 bissen. Nummers uit de nieuwe CD “Don’t Waste My Time” en “I’m Not That Lonely”, beide uptempo nummers die het feest nog wat verlengden.

Na zo’n marathonconcert dat geen enkel moment verveelde kan je alleen met veel respect naar deze groep en hun uithoudingsvermogen kijken. Na het concert en hun platen nog eens te beluisteren is het moeilijk te begrijpen dat ze geen grotere status hebben dan enkel de box van Het Depot te vullen. Op basis van de kwaliteit en het fun gehalte van dit concert zouden ze in de topcategorie moeten spelen. Voor mij is dit een concert dat de noemer “onvergetelijk” krijgt. Als hij nog eens komt zal ik het zeker niet missen. Hopelijk is hij de naam die men nog moet aankondigen voor Peer. Ze zouden dom zijn deze kans niet te grijpen. Thanx Johnny.

(Lisael)

Foto © Manon Houtackers

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

HET DEPOT, LEUVEN - 14/05/16