TRIO LAMI (HELENA SCHOETERS, OSAMA ABDULRASOL, LODE VERCAMPT) @ ARSCENE, HANSBEKE - 21/05/16

Trio Lami is een geslaagd samengaan van muzikale culturen en genres, ondanks de in theorie grote verschillen op alle vlakken, achtergronden, instrumenten, technieken en stijlen, waarbij het zalige spel op de qanun voor een oersterke onderlinge binding zorgt

 

Lang geleden was er Tri a Tolia, trio met de Turks-Belgische Melike Tarhan, de Iraakse qanunspeler Osama Abdulrasol en cellist Lode Vercampt. Zij brachten in 2008 het prachtige ‘Zumurrude’ uit met composities van Melike en Osama. Voor en na en ook tijdens Tri a Tolia waren de drie echter bezig met veel andere projecten, en zo hoort dat ook bij creatieve kunstenaars. Een opsomming of zelfs een resumé maken is onbegonnen werk. Maar allen waren en zijn ze voortdurend op zoek naar nieuwe uitdagingen, trouwens niet alleen in de muziek: zo is Abdulrasol bij voorbeeld ook een meer dan verdienstelijk grafisch kunstenaar. Om het te houden bij het nu: Tarhan toert op dit moment met saxofonist John Snauwaert, gitarist Hendrik Braeckman en de Canadese percussionist François Taillefer (onmiskenbaar een topcast) en het programma van de cd ‘Inn Of Love’, waarop ze alle vier meespelen onder de benaming Melike, en zo zagen we ze kort geleden in De Centrale in Gent n.a.v. de dag van Homerecords (12 mei) Schitterende avond met verder nog labelgenoten Photis Ionàtos, Didier Laloy en Dan Barbanel, maar met één grote afwezige: het publiek. Vercampt was als vast lid van Bodixel te zien bij de cd-presentaties van ‘Au gré du charme’ van Ludo Vandeau. Abdulrasol hoort bij het leger muzikanten en solisten dat betrokken is bij de viering van twintig jaar Olla Vogala, het project van Wouter Vandenabeele. Op vrijdag 27 mei culmineert dat in de live opname van ‘De Grenzen voorbij’ in de Handelsbeurs in Gent.

 Nu is er het Trio Lami met Osama en Lode, maar met een andere zangstem, sopraan Helena Schoeters. Da’s een heel nieuw gegeven, maar evenzeer als Tri a Tolia muziek voor fijnproevers, wat in de beslotenheid van Arscene in Hansbeke goed tot zijn recht komt. Het draait in Trio Lami voornamelijk om de composities van Osama, geschreven voor zijn qanun (qanûnkanun) Dat is een snaarinstrument, een citer met trapezoïde vorm, liggend op de schoot bespeeld. Men bespeelt de 26 snaren in drievoud (dus in totaal 78, maar de qanun van Osama heeft er 81) met de vingernagels en met aan elke hand één plectrum van schildpad (al speelt Osama met metalen plectra) Het instrument is wijd verspreid (Centraal Azië, het Midden Oosten en Zuid Oost Europa) maar er zijn niet zo veel beoefenaars (meer), toch niet op topniveau. Naast Abdurasol kennen we nog Kostas Vómvolos uit Thessalonίki, concertmeester bij Savina Yannàtou’s Spring in Salonica (in het Grieks heet het instrument kanonàki) Osama geeft er ook les in. Daar komen binnen afzienbare tijd misschien grote talenten uit. Hoe dan ook bezit de qanun een schitterend palet aan klankkleuren.

Voor die variatie zorgt ook Lode Vercampt: door zijn schier eindeloze ervaring in alle soorten muziekvormen is zijn technisch palet. Ook in Trio Lami komt die bagage van pas: de slapping techniek van de contrabas komt uit de rockabilly, maar Lode past het toe op zijn cello, wat een merkwaardig effect geeft. Even later, nog in datzelfde slotnummer ‘Gypsy In Bagdad’, glijdt zijn rechterhand zacht over de snaren, alsof je in de verte een gypsy/klezmer viool hoort, een technische hoogstandje dat precies uitbeeldt waar de compositie naar verwijst… Bovendien heeft hij een wel heel eigen humor die zelden geassocieerd wordt met ‘serieuze’ cellisten: als hij even niet meedoet, ligt hij ostentatief te slapen (dan nog in het… slaapliedje dat ‘Gypsy In Bagdad’ inleidt…) Helena legt uit: ‘Lode is zes weken geleden papa geworden…  Veel slaap heeft hij dus nog niet gehad’ Kleine Sebastiaan heeft een leuke papa gekregen…

Behalve de stukken van Osama brengt het trio ook een lied van Gabriel Fauré (‘Au bord de l’eau’) en muziek van Arabische inspiratie. Helena geeft uitleg over ‘Habibu’ (Vrij te vertalen als ‘De Anonieme Geliefde’) op een tekst van Rabia Adawiya (eigenlijk Rābiʻa al-ʻAdawiyya al-Qaysiyya), ook bekend als Rabia Basri (ze zou van Basra stammen) Zij was een invloedrijke moslim heilige en sufi mystica uit de achtste eeuw. Het krijgt zo’n fraaie muzikale verwerking dat iedereen blij is dat ze het als bisnummer hernemen. Als we dat goed hebben zal deze versie op een volgende cd staan. De Libanese Fairouz ontbreekt niet, zoals Helena het uitlegde, de ‘belangrijkste nog levende zangeres uit de Arabische wereld’ (de Egyptische Oum Kalthoum zal wel de belangrijkste tout court zijn) Geen wonder dat Fairouz met koosnamen werd overladen: ‘Dichteres van de stem’ , ‘Arzet Lebnan’ (‘De Ceder van Libanon’), ‘De Buur van de Maan’, ‘Onze Vertegenwoordigster bij de Sterren’… Helena zingt het immens mooie ‘Ya Mariam el Bekr’, ode aan de Maagd Maria. Opvallend werk van Abdulrasol is ’78 Sky’, dat wel op cd staat, maar dan in een versie met big band en gospel koor. Hier krijgt het een gedicht van Chileense Nobelprijswinnaar Pablo Neruda. Aan het eind gaat Helena duizelingwekkend hoog geweldige climax van een dot van een compositie.

Trio Lami is een geslaagd samengaan van muzikale culturen en genres, ondanks de in theorie grote verschillen op alle vlakken, achtergronden, instrumenten, technieken en stijlen, waarbij het zalige spel op de qanun voor een oersterke onderlinge binding zorgt. We zijn bijzonder benieuwd naar wat dit op cd zal geven. We kunnen intussen deze drie vaklieden enkel adviseren verder te gaan in deze boeiende exploratie.

Antoine Légat.

 


 

Artiest info
   
   

ARSCENE, HANSBEKE - 21/05/16