ANNA TIVEL & JEFFREY MARTIN @ LUXOR LIVE TE ARNHEM - 12/05/17

Voor het eerst naar LuxorLive in Arnhem waar men dit seizoen een prachtig Americana affiche heeft gemaakt. Vandaag staan Anna Tivel en Jeffrey Martin op het programma, maar de komende maanden is hier nog veel meer te genieten. Anna en Jeffrey treden op in de Bovenzaal en dat is een klein knus zaaltje waar je voornamelijk staand kunt genieten van hele intieme optredens. De sfeer is goed, en ook de akoestiek is goed zou later blijken.

Anna Tivel is afkomstig uit Portland USA; ze heeft inmiddels drie albums op haar naam staan. Onlangs is haar album "Herous Waking Up" uitgebracht en met deze tour wil ze het album onder de aandacht brengen in Europa. Twee maanden is ze in Europa en voor het eerst samen met Jeffrey Martin overzee. In haar thuisland treden ze veel samen op. Ze is een beetje ingetogen wat je meestal niet verwacht van Amerikanen. Ze vertelt wel tussen de nummers door iets over de nummers die ze brengt. Ze heeft een hele mooie stem, met een ietsje rauwe raspende kraak erin. Al haar nummers heeft ze zelf geschreven. zoals het liedje over de zaterdagavond en over het vak "waitress". Op een gegeven moment vraagt ze of het publiek wil gaan dansen, maar dat gaat toch net even te ver. Het zijn pure luisterliedjes van een echte singer-songwriter.

Ondanks dat begint het op een gegeven moment een tikje eentonig te worden maar gelukkig komt Jeffrey Martin erbij. Anna noemt hem de beste singer-songwriter van de wereld. Hij komt een aantal nummers van Anna ondersteunen door middel van een perfecte en subtiele samenzang. Heel nonchalant staat Jeffrey erbij met de handen in de zak. Het klinkt prachtig, ondanks dat er soms geluiden vanuit de benedenverdieping door klinken, er is daar een danceparty gaande. Als afsluiting volgen nog twee nummers van Anna solo waaronder het prachtige verhaal over "Down The Road". Een kort break volgt voor we verder gaan met het optreden van Jeffrey Martin. Jeffrey is evenals Anna ook afkomstig uit Portland. Zijn laatste album "Dogs In In The Daylight" dateert al weer uit 2014 met daarop het geweldige nummer "Coal Fire", maar daarover straks meer. Jeffrey is beinvloed door Bob Dylan, Neil Young, Jackson Browne en Bruce Springsteen. Met zijn rauwe stem lijkt hij nog het meest op Bruce Springsteen. Jeffrey begint net als Anna solo aan zijn optreden. Hij laat merken dat hij niet kan leven met Donald Trump als president. Gelukkig is hij nu in Europa en dat bevalt het hem goed. Meteen valt op dat hij een veel rauwere stem heeft als tijdens het samenzang bij Anna. Een fantastische mooie stem, onmiddelijk kippenvel, waanzinnig. Na enkele nummers komt Anna terug op het podium en nu in het bezit van een fiddle. Met hele subtiele halen op haar fiddle komt alles tot zijn recht. De krasse geluiden zweven door de zaal, fantastisch. De meeste nummers zijn afkomstig van zijn laatste album o.a. het prachtige "Wellspring". Een bizar verhaal over een alcoholist die zijn beste vriend heeft vermoord en vervolgens er van tussen gaat op zijn paard en uiteindelijk ook sterft samen met zijn paard in een onveilige well. Ook het nummer "Coal Fire" komt voorbij. Voor mij het hoogtepunt van vanavond. Een geweldige Anna op fiddle, wat een magnifieke song, de akoestiek, de stemmen, alles komt samen wat ze beiden te bieden hebben in deze song. Hier kan je geen genoeg van krijgen. Samen maken ze er een geweldige performance van.

Met "Angeline" als geweldige afsluiter volgt er een groots applaus. Gelukkig komen ze nog met een toegift. Op verzoek uit het publiek spelen ze samen het nummer "Galveston". Daarna volgt nog een cadeautje; de jaren '50 kraker "King Of The Road" van Roger Miller. Dan is het toch voorbij, Anna en Jeffrey zijn samen een fantastisch duo. Een prachtige avond gehad.

Roelof Passies

Foto © Eva Bours (klik hier)


 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

LUXORLIVE, ARNHEM - 12/05/17