EGIDIO 'JUKE' INGALA & THE JACKNIVES @ GOORBLUES - 14/05/17

Zondagmiddag… tijd voor Goorblues ! Als je de betere bluezy hedendaagse muzikanten wil horen, zien of zelfs gewoon spreken, is deze juke joint al jaren place to be ! Op zo'n mooie dag verschuift de backstage gewoon lekker naar buiten op de stoep, waar we o.a. de intussen befaamde foto's nemen van de band voor de krijtbord affiche. Vandaag rijden we dan ook vol verwachting over de Bredabaan, tenminste waar die groen wordt. Ook Egidio 'Juke' Ingala is hier vriend aan huis. En vrienden van Michel en Paul worden al snel ook de onze. Egidio is een open en positieve kerel, met een hartelijke glimlach geboren. Beetje contrasterend met zijn Jacknives die bijna schuchter maar toch ook van het echte Belgisch bier proeven en genieten. Hoegaarden met citroen blijkt voor Milanezen een minder gekende maar zeer interessante verfrissing.

De Jacknives openen stipt om 16h30 met eigen instrumentaal werk. Waarna Egidio het podium opstapt met opvallende rode fashion shoes. Maar het wordt geen Milano alla Zalando, dat merkten we al aan het geschoolde Fenderwerk van Marco Gisfredi. Paar minuutjes geleden, buiten op de stoep, vertelde Juke ons over een nieuw album met de Jacknives. Het vorige “ Tired Of Beggin' “ kwam inderdaad al drie jaar geleden van de pers. Toch op mijn vraag of we daaruit iets gaan horen ontwijkt hij het antwoord. Maar zeker geen nood, nummers uit dit album als “ Pocket Nive “ (van Gisfredi) en “ Come Back Baby “ worden rijkelijk gepeperd met Egidios meesterlijk harp solowerk, terwijl beurtelings Marco Gisfardi de blues alle eer aandoet met strakke Fender verhalen.

Een hoogtepunt wordt een monumentale tribuut aan Muddy Waters en de Chicago blues avant la lettre, op zo'n manier waarbij iedereen kippenvel krijgt, genieten met volle teugen. “ Born Lover “ één van de singletjes waarmee onze Hoochie Coochie peetvader de muziekwereld veranderde in de 50-ies. Ook eigen werk zoals het uptempo “ She's Hot “, getuigt van een doorbakken ervaring in de West Coast Blues. In deze eerste set krijgen we nog een pareltje “ Early In The Morning “. Net tachtig jaar geleden, geïnspireerd op oudere bluesmuziek, door Sonny Boy Williamson in 1937 op single gezet. In een majestueuze vertolking maakt dit combo het weerom hedendaags, getuig zelf.

Egidio geeft ook privéles Harmonica. Woont perfect in een rustig dorpje, net onder het meer van Lugano, om vooral ook Zwitserse leerlingen te onderwijzen, zo vertelt hij. Little Walter, George Harmonica Smith, Walter Shakey Horton volgend, met een liefde en kennis voor de echte down-home blues tot de meer gesofistikeerde swingende urban grooves. Heeft daarbij ook nodige faam verworven als bandleider en zanger in bands als “Dirty Hands” midden jaren negentig. Bassist Massimo (Max) Pitardi vervoegde hem toen al in deze band. Het wordt 2010 wanneer deze Jacknives hun hoofden bij mekaar steken. Spelen en worden dan ook top, met hun West Coast en Chicago audiënties op explosieve optredens, in verschillende landen.

Tweede set wordt op eenzelfde manier instrumentaal ingezet met “ Cool It ” van de hand van Gisfredi. Daarbij een strak en uitmuntende percussie van Enrico Henry Soverini, samen met Max Pitardi op bas, die een bekoorlijke blues brother look van Dan Aykroyd bestatigt.

Old school rock, het blijft nog altijd hedendaags. Egidio beschikt over zo'n grote energie, waarbij hij songteksten als deze heel duidelijk maakt: “ Get It On Little Mama And Put Y'r Dance Shoes On “

De combinatie van nummers met blues met stevige swing leidt ons tot de dansvloer . Al is op barkruk het enthousiasme even duidelijk door menig handgeklap en keelgeluid. Een ode aan toonbeeld George 'Harmonia' Smith met een intens “ Fallen Teardrops ” getuigt dan ook hier van.

Ook al hebben we zo'n tachtig jaar blues doorzwommen, de tijd staat niet stil. Michel en Paul weten toch die klok even stil te zetten op dit podium. Ben wel benieuwd naar hun volgend album en hopelijk zien we hen snel weer.

Guy Cuypers

Foto © JiVe

meer © Foto Jive

 

 

video's : Early In The Morning - Born Lover

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

GOORBLUES - 14/05/2017