LITTLE HURRICANE @ ABClub, BRUSSEL - 04/05/17

De AB Club was aardig volgelopen voor dit concert van Little Hurricane. Enkele meer dan lovende recensies, waaronder die van onze Erik Schuurmans, zullen daar zeker mee te maken hebben. Na het lezen van die recensies en het luisteren naar enkele fragmenten leek me dit muziek die live veel sterker kon klinken dan op plaat.

Het duo, die ondertussen man en vrouw zijn, begonnen in 2010. Hun thuisbasis is San Diego, California waar Tone (op gitaar en zang) en CC (drum) hun avontuur begonnen. Ze vonden elkaar via een zoekertje, speelden samen en het klikte. Hun in blues en rock gedrenkte muziek die zij in duo vorm brengen is lekker rauw. Gezien ze een man-vrouw duo zijn en daarenboven de dame drums speelt is de verwijzing naar de White Stripes evident. Maar ik denk bij het horen van hun muziek evengoed aan andere kleppers als de Black Keys of onze Black Box Revelation.

Ze gingen meteen van start met “Superblues” , een stevig nummer waarbij CC stevig mepte en de gitaarsolo gemeen klonk. De toon was gezet en “Summer Air” was een ingetogener nummer waarbij de nodige subtiliteit aan de dag gelegd werd. “Sheep In Wolves Clothes” liet zien dat het duo goed op elkaar ingespeeld is: de ritmeveranderingen gingen naadloos en voor de luisteraar werd stilstaan moeilijk.

Naast de eigen nummers van hun platen hebben ze ook een cover cd gemaakt. Maar wat hun covers zo straf maakt is dat ze de song helemaal eigen maken en dat je echt al goed moet luisteren om het origineel te herkennen. Een beetje zoals bvb Sinead O’ Connor deed met “Nothing Compares 2U”. Zij gaven “Bad Moon Rising “ van CCR een knappe, tragere maar funky versie. Een hoogtepunt van het concert. Maar er volgden er nog. “Mt Senorita” was het volgende en een van de eerste nummers uit hun nieuwe plaat “Same Sun Same Moon”. Bij “For Life” werden er enkele gitaareffecten toegevoegd wat nodig is om genoeg afwisseling te krijgen.

Bij “Isn’t It Great” zong CC voor het eerst mee met het refrein. “Bad Business” van hun nieuwe plaat was zo’n lekker rauwe, stevige song die me deed denken aan Black Crowes. Daarna volgde een Johnny Cash cover:”God’s Gonna Cut You Down” dat met de slide een blues touch kreeg en in de verste verte niet aan country deed denken. Er volgde een rockabilly instrumentaaltje dat CC ooit schreef “The Living March”. “Trouble Ahead” had iets hypnotisch, naar mijn gevoel iets te veel power ten koste van de subtiliteit. Het volgende hoogtepunt was de cover van “Natural Blues” van Moby dat hier eigenlijk “Trouble With God” werd. Geweldig dat ze dit kunnen met hun twee. Op dit hoogtepunt niveau gingen ze door met “Homewrecker” met een knappe drumsolo. Het beste nummer van de avond was “OTL” een nummer dat ze schreven toen hun liefde begon. Het nummer had een soort vraag-antwoord vorm met een reggae tint. Het leek alsof Xavier Rudd een harde bluessong bracht. Kippenvel.

Daarna kon er nog weinig mis gaan. “Fourth Of July”, “Hold Back” en “Boiling Water” volgden nog. Kwamen ook nog voorbij “Crocodile Tears” (weer zo’n ritmisch knap nummer) en “Grand Canyon” waarbij CC de tamboerijn en drum tegelijk bespeelde. De overgang naar de “encores” werd gezet zonder af te gaan. Afsluiter van het concert was een zo goed als onherkenbare versie van Bill Whiters hit “Ain”t No Sunshine” dat rustig begon en dan een lange versie kreeg door de uitvoerige gitaarsolo die met een weids gevoel het concert beëindigde.

Ik kocht me na het concert de 2 laatste cd’s van deze band en ik kan bevestigen dat ze live sterker zijn dan op plaat. Het was een gedreven concert met een hoog tempo, ze speelden 23 nummers op een 75 minuten. Je kan natuurlijk aanhalen dat de communicatie met het publiek iets beter verzorgd kon worden, nu waren er af en toe “gitaar stemmen stiltes”. Maar daar tegenover staat dat ze tenminste spontaan waren en niet vooraf ingestudeerde quotes brachten. Ze waren zelf ook zichtbaar blij met het resultaat en aan de cd stand gingen ze gewillig met meer dan de helft van de zaal op de selfie. Ze kondigden aan terug te komen in augustus voor enkele festivals. Zeker op te volgen. Een ontdekking.

Lisael

Foto © JP Daniels voor Concertmonkey

 

 

 

 

 


 

Artiest info
Website  
Facebook  

AB, BRUSSEL - 04/05/17