TORGEIR WALDEMAR @ LUXORLIVE, ARNHEM - 19/05/17

In één week tweemaal naar LuxorLive. Na Anna Tivel en Jeffrey Martin vorige week nu tijd voor Torgeir Waldemar. Al tijden kijk ik hier naar uit. Vorig jaar was hij op Take Root in Groningen voor een eenmalig optreden in Nederland; voor mij de ontdekking. Als laatste optreden die avond, wanneer het meeste publiek nog een drankje doet of al naar huis gaat, mochten zij de afsluiting doen. En hoe, een waanzinnig concert. En nu na een ruim half jaar zijn ze terug voor een serie optredens in Nederland. Niet iedereen is kennelijk bekend met Torgeir Waldemar, gezien de matige opkomst vanavond. De zaal ziet er trouwens schitterend uit, wat een mooie zaal is het om hier te mogen optreden. Het zou een "seated concert" worden, vandaar de stoelen in de zaal. Je mag dan verwachten dat het minder heftig zou gaan worden, maar niets bleek minder waar. Zoals zijn naam doet vermoeden; hij komt uit Noorwegen en heeft inmiddels twee albums uitgebracht. In 2014 zijn titelloze debuut album en nu onlangs het tweede album "No Offending Borders".

Torgeir begint solo aan het optreden. Hij staat eerst wat te hannesen en fröbelen met zijn gitaar en mondharmonica. Mompelt ondertussen dat dit één van de mooiste zalen is waar hij ooit heeft opgetreden. Hij opent met het nummer "Falling Rain", openingsnummer van het laatste album. Ingetogen nog, met mondharmonica en gitaar, maar hij grijpt je meteen bij de strot. Het einde van het nummer en het begin van het volgende nummer "Come To Me" lopen mooi in elkaar over. Dan komen de andere baardmannen erbij. Met heel veel psychedelische geluiden, heel subtiel en voorzichtig word de spannig opgebouwd. "Across The River" wordt heel sfeervol gebracht, met kettingen laat de drummer de spanning en de sfeer nog verder oplopen. Torgeir wisselt elk nummer van gitaar. Zo pakt hij voor het nummer "Streets" een western gitaar. Come on, lets make some noise. De drummer wordt nu wakker en gaat heerlijk tekeer op zijn drums, wat een waanzinnig nummer. Het nummer "Streets" is één van de hoogtepunten van zijn debuut album en ook vanavond maken ze er in combinatie met de belichting een heel sfeervol geheel van. Door steeds af te wisselen met gitaar en drums, orgel, bass en mondharmonica blijft het optreden je steeds vasthouden. Een grote afwisseling tot gevolg. Tijdens het nummer "Insomnia" pakt Daniel Henriksen zijn zingende zaag te voorschijn, geweldig wat een sfeer weet hij hier mee te creëren. Het nummer "Bottom Of The Well" begint Torgeir weer solo, met alleen de drummer met tambourine, om even later de gitaren weer te laten gieren. Daarna komt de banjo erbij, samen met zware drumslagen en mysterieuze geluiden met kettingen met fantastische overgangen. De sfeer lijkt soms op Wovenhand, zeker wanneer de banjo gebruikt wordt. Net als met het nummer "Among The Low" gaan ze helemaal los. Het dak gaat er helemaal af wanneer Torgeir zijn rock gitaar weer oppakt en met een fantastische intro ala Neil Young het nummer "Sylvia" inzet. Dit is nog niet het einde; met een prachtig solo optreden met akoestisch gitaar speelt hij nog het nummer "I See The End". Een groot en lang applaus tot gevolg, maar het duurt enige tijd voordat Torgeir terug op het podium komt. Hij wil eigenlijk geen encore spelen. Uitgebreid vertelt hij dat muziek als een kunst uitdrukking ziet, net als een schilderij, theater maar ook als een film. En na de voorstelling ga je niet nog een stukje krijgen als toetje en daarom doet hij nooit een toegift. Vanavond wil hij als uitzondering dan toch een extra nummer spelen. Solo speelt hij heel toepasselijk het nummer "I Am A Child" geschreven door Buffalo Springfield, maar ook bekend geworden door Neil Young.
Na bijna twee uur zit het concert erop, wat een fenomenaal optreden. En wat is het jammer dat er niet meer liefhebbers zijn geweest. Na afloop uitgebreid met de heren gesproken, zij vinden het niet erg, vertel het door en we komen terug. Bij deze, ik doe mijn best.
Roelof Passies

Foto's: Roelof Passies en Michel Keurentjes

Setlist: 1. Falling Rain; 2. Come To Me; 3. Across The River; 4. Streets; 5. Summer in Toulouse; 6. Insomnia; 7. Island Bliss; 8. The Bottom Of The Well; 9. Burden; 10. Souls On A String; 11. Among The Low; 12. Sylvia (Southern People); 13. I See The End.
Toegift: I Am A Child (Buffalo Springfield-Neil Young)

Bezetting:
Torgeir Waldemar: gitaar, banjo, zang
Daniel Henriksen: orgel, zang, saw, banjo
Havard Krogedal: bass, zang
Anders Moller: drums, kettingen, tambourine

 

 


 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

LUXORLIVE, ARNHEM - 19/05/17