TINY LEGS TIM @ HANDELSBEURS, GENT – 14/05/18

The Blues in Gent is alive & kicking ! En niet alleen de godfather Roland maar ook zijn kroonprinsen Guy Verlinde en Tim De Graeve aka Tiny Legs Tim mogen hiervoor worden geprezen. Hoewel deze laatste twee heren van origine afkomstig zijn uit de provincie waar volgens sommigen voor de goede verstaanbaarheid op tv, ondertiteling noodzakelijk is , worden beiden toch reeds geruime tijd beschouwd als echte Gentenaars. Het was voor Tiny Legs Tim dan ook een thuismatch in de goed gevulde Gentse Handelsbeurs voor het laatste optreden van de release tour van ‘Elsewhere Bound’, het nieuwste en overigens prachtige album van Tim.


Support act van dienst was Julien Firmin , het alter ego van eveneens Gentenaar Michael De Busscher, die er moeiteloos in slaagde om solo en gewapend met zijn gitaar, kickdrum en tamboerijn, een schitterende stem en dito songs, het publiek voor hem in te palmen. Met de instrumentale cover ‘Ocean’ van John Butler bewees hij wat een schitterende gitarist hij wel was. Bij ‘Here’ kwam Daniel Norgren even om de hoek kijken. Het aan hem toebedeelde half uurtje vloog voorbij, en de meest gehoorde opmerking achteraf was dat het voorprogramma gerust wat langer had mogen duren. Missie geslaagd dus !

Maar natuurlijk keek iedereen verwachtingsvol uit naar het optreden van Tiny Legs Tim met zijn XL band. Voor de opnames van zijn laatste album mocht het allemaal iets meer zijn, wat meer toeters en bellen, en dat vertaalde zich ook live op het podium. Dat van die toeters mag je trouwens letterlijk nemen want de blazerssectie (Tom Callens, Marc de Maeseneer en Marie-Anne Standaert) was er eentje om U tegen te zeggen. Met Luc Vermeir op vleugelpiano en Amel Serra Garcia op percussie en de vaste compagnons de route , Filip Vandebril op bas en Frederik Van den Berghe op drums en niet te vergeten natuurlijk Steven Troch op mondharmonica, stond Tim aan het hoofd van een bende getalenteerde musici! Het concert opende met ‘Stepping Up’ uit het gelijknamige album uit 2015, gevolgd door een groovy versie van ‘One More Chance’ uit het nieuwe album. De lyrics van Tim zijn veelal autobiografisch. The Game was daar een mooi voorbeeld van. Na ‘Elsewhere Bound’, een schitterende en zeer toegankelijke song, bracht Tim solo een wondermooie versie van ‘Nowhere My Home’. Enkel de blazers gaven sporadisch de song wat meer kleur ! De zaal werd er zowaar muisstil van. Het zwoele ‘Still In Love’ , die daar op volgde, werd een ander hoogtepunt in de set die constant op een hoog niveau dreef. De country blues van ‘Heart of The City’ met een heerlijke baritonsax solo, het swingende ‘In The Morning’ waarin Tim’s gitaar een zoveelste duel aan ging met Steven’s mondharmonica.. elke song apart bevatte wel enkele ‘wow’ momenten. De lange piano intro en de trompetsolo in de lang uitgesponnen versie van ‘The Loving Kind’ was daar een mooi voorbeeld van. Met een stomend ‘New Place’ kwam een einde aan de set, maar een duidelijk zichtbare fiere Tim kwam graag terug om alleen het mooie ‘I Ain’t Ready’ te brengen , om daarna graag nog eens alle bandleden op het podium te roepen en alle duivels los te laten in een uitbundige versie van ‘Walk With The Devil’.

Was dit het laatste optreden van de release tour voor ‘Elsewhere Bound’, toch had Tim nog wat goed nieuws te melden. Ook deze zomer zal de band in dezelfde bezetting nog enkele keren te zien zijn. Onder meer de vrijdag op BRBF in Peer zal de band de festivalweide in feestmodus brengen. Ergens in een van zijn songs zingt Tim dat hij nog steeds geen alcohol drinkt. Benieuwd of hij dat gisterenavond of beter vannacht op de after party in de Gentse Missy Sippy heeft vol gehouden, want hij had toch iets te vieren , mijn gedacht !

Jan Van Streydonck

Setlist Julien Firmin : 1. Nieuwe song, nog titelloos 2. Spanish Melodies 3. Ocean (cover John Butler) 4. Here.
Setlist Tiny Legs Tim : 1. Stepping Up 2. One More Chance 3. Keep Me Satisfied 4. The Game 5. Don’t Be Sorry 6. Elsewhere Bound 7. Nowhere My Home 8. Still in Love 9. Heart Of The City 10. In The Morning 11. Big City Blues 12.The Lovin’ Kind 13. New Place Bis: 14. I Ain’t ready 15. Walk With The Devil

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

HANDELSBEURS, GENT