BENT VAN LOOY @ HET DEPOT, LEUVEN - 26/11/16

Onze noorderbuur Tim Knol mag de avond openen met een akoestisch setje. Knol is in België helemaal nog niet bekend maar in Nederland is dit wel even anders, hij had een grote hit met “Sam” een nummer uit zijn titelloze debuutalbum, hij speelde op alle grote festivals, in talloze clubs en deed een theatertour. Tim groeide uit tot een grote naam in de Nederlandse popmuziek.

Vandaag opent hij met “True Love Will Find You in The End “, een cover van Daniel Johnstone, waarna hij “Blind Eye” speelt een nummer uit zijn nog, voorjaar 2017, te verschijnen nieuw album. “Clean Up” een nummer uit zijn debuutalbum werd gecoverd door de countryrock band Drivin’ n ‘Crying wat hij als een grote eer beschouwd als dank speelt hij voor ons hun hit “Straight to Hell”. Leuke stem en knappe toegankelijke nummers, als het kan toch eens een full show van deze kerel gaan kijken!

Een bewogen jaar werd 2016 voor Bent van Looy, zijn tweede soloalbum “Pyjama Days” kwam uit, hij ruilde Parijs in voor Antwerpen als woonplaats en sinds september gaat hij als een getrouwd man door het leven. Verder zat hij nog in de jury van “The Voice van Vlaanderen” en presenteert hij samen met Sofie Lemaire een culturele talkshow op Canvas. Gelukkig staan zijn andere muzikale projecten, frontman bij Das Pop en drummen bij Soulwax voorlopig ‘on hold’.

Nee, hij had geen gestreepte pyjama aan wel een sober maatpak met das zoals we dat van Bent gewoon zijn. “I’ll Show You “ zingt Bent als openingsnummer, voor een goedgevulde zaal, helaas horen we dadelijk dat er iets mis is met de stem, blijkt dat hij verkouden is en we dus geen hoogstaand vocaal vuurwerk mogen verwachten. Een felle “High and Dry “ uit zijn nieuwe album “Pyjama Days” doet dit echter vergeten en laat tevens horen hoe knap de band speelt.

Bent van Looy zag deze week Rufus Wainwright optreden, ook iemand die vooral piano nummers heeft en niet goed gitaar speelt, maar die wel het lef heeft om sommige nummers op gitaar te brengen. Bent kan echt niet gitaar spelen jammer want het openingsnummer van zijn laatste album “30 Days without Sun” is volgens hem een typisch gitaarnummer, met twee gitaristen in de band is dit echter geen probleem en we krijgen een prachtig lang uitgesponnen nummer te horen waarbij Bent wel presteert een drumsolo ten beste te geven.

Naarmate het optreden vordert horen we dat Bent meer problemen krijgt met zijn stem, bij het nummer “Downtown Train” slaagt, bij het zingen van enkele hoge noten, zijn stem over waarvoor hij zicht nadien excuseert, “ik heb in mijn jonge jaren bij mijn stemverandering nooit een overslaande stem gehad, nu is ze er dus, ik ben met alles wat later hè!”

Het prettige, hitgevoelige “My Escape” sluit de reguliere set af, waarna Bent alleen terugkomt om het mooie “One Way Dialogue” te spelen. Ook afsluiter “Why I’m Leaving” speelt Bent solo op piano, bij de reprise van het nummer komt de band terug op het podium inclusief Tim Knol en mag het publiek Bent vocaal bijstaan om het concert te beëindigen. Leuk einde maar men blijft applaudisseren voor nog een toegift en ja Bent zet zich nog éénmaal achter zijn piano, zich afvragend of dit wel een verstandige keuze is want morgen is er nog een optreden in Rotterdam. Het slotnummer van “Pyjama Days” speelt hij: “Little Star”, een mooie afsluiter, de stem van Bent was anders, maar anders kan ook mooi zijn!

Luc Nuyts

Foto © Soche

meer Foto © Soche

Setlist: I’ll Show You / High and Dry / Flowers & Balloons / Shadow Of A Man / 30 Days Without Sun / Words / 1000 Deaths / Downtown Train / Shoulders / Pyama Days / Sink or Swim / My Escape - Encores: One Way Dialogue / Why I’m Leaving / Little Star

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

HET DEPOT, LEUVEN - 26/11/16