CROOKED BROTHERS @ MENEER FRITS, EINDHOVEN - 21/11/16

Vorig jaar, tijdens de voorbereiding op het Take Root festival 2015 te Groningen, viel gelijk één nummer op: "Blackbird In The Snow" van de Crooked Brothers. Wat een fenomenaal nummer; een van de allerbeste nummers in het Americana genre. Na elke luisterbeurt gaat dit nummer meer in je hoofd zitten om nooit meer weg te gaan. Het begint met een fantastische steelgitaar en een heel donkere stem en dan de stampende bass op de achtergrond. Uiteraard heb ik toen aandachtig de band beluisterd op het festival. Toen waren ze met z'n drieen en vond ik het in het geheel iets tegenvallen. Echter, ik wilde ze nog een kans geven wanneer ze nog eens een volledig concert zouden geven, hier in de omgeving. Die kans kwam gelukkig heel snel. Dit najaar zijn ze enkele weken in Europa om op diverse podia op te treden. Vanavond dus op het podium bij Meneer Frits. De Crooked Brothers zijn afkomstig uit Winnipeg, Canada. En als je aan Winnipeg denkt dan denk je meteen aan die ene hele grote artiest die daar vandaan komt: Neil Young maar ook aan andere rootsmuzikanten zoals de Wailing Jennies. Echter deze jongens tappen uit een heel ander rootsvaatje dan de andere Canadezen. Allereerst de naam; het zijn namelijk geen broers van elkaar zoals de naam van de band doet vermoeden. Het is onderdeel van hun show.

Vanavond zijn de drie Crooked Brothers aangevuld met een bassiste en drummer. Echter de show wordt volledig door de drie mannen gemaakt terwijl de andere twee vrij anoniem op de achtergrond subtiel de muziek van Darwin, Jesse en Matt Crooked ondersteunen. De eerste set openen ze met z'n drieen met het acapella gezongen nummer "Winters Come". Een heel subtiel en klein nummer om zo te openen. Dit in groot contrast tot het het volgende nummer waarbij ook de bassiste en drummer aansluiten. "17 Horses" is afkomstig van hun voorlaatste album "Lawrence, Where's Your Knife?" Nu gaat de beuk erin als Matt met zijn slaginstrument het ritme opstuwt. Ook opvallend hoe hij schurend, donker en ruw zijn stem kan gebruiken. De liedjes gaan over het echte leven in zoals het soms in de liefde kan gaan, "If I Had Known" maar ook heel simpel over het weer, de regen en de sneeuw als je in dit deel van Canada woont. "Bluebirds" is een waanzinnig mooi nummer waarbij de gitaar fantastisch mooi er doorheen komt. Helemaal als Darwin er zijn mondharmonica erbij haalt, waanzinnig mooi. De band verlaat het podium; alleen Darwin blijft over en speelt solo het nummer "Mean Mean Baby" met de mondharmonica als enige begeleiding tussendoor. Het nummer "North Of The Border" wordt als duo gebracht. Twee gitaren en twee stemmen van Jesse en Darwin. Jesse heeft een mooie stem, mooier dan de andere twee Crooked Brothers. Het is niet altijd even zuiver, maar dat doet er niet toe, het raakt je, het doet iets met je, je krijgt kippenvel. De volgende twee nummers zijn de hoogtepunten van het vorig jaar verschenen album "Thank You I'm Sorry". Allereerst het in het intro genoemde "Blackbird In The Snow". Nu met een heel andere invulling dan op het album waar de steelgitaar je meeneemt, nu de mondharmonica. Echt fantastisch, heel loom, maar wat weten ze een sfeer op te bouwen. Het ene hoogtepunt wordt opgevolgd door het andere: "Kennedy". Zo ontwaak je dus uit de winter, -40 graden celsius, je baard gaat eraf, alles is weer anders, ja dit is springtime. De eerste set wordt rockend afgesloten met een oudje "Windsor Beer". Het is even pauze, tijd om een biertje te drinken en een praatje te maken met de bandleden. Na de pauze gaat het verder.

Het begint gelijk met het behoorlijk freaky nummer "Your Love Is A Ghost Town", zowel tekst als de stem grijpen je bij de strot, angstaanjagende geluiden maken het geheel nog gruiziger. Het tempo gaat daarna verder omhoog; Rock 'n Roll, hoe noemen jullie dat hier in Nederland?   Rock 'n Roll natuurlijk. De enige cover in de twee sets is een nummer van writer Willy P. Bennet een echte country kraker "Caney Folk River". Het leven in Canada wordt helemaal duidelijk als je goed naar het nummer "Sittin True" luistert. "The dogs are in, it's going fine now, my sweetie prepares beans on a fire". Ja zo moeten ze daar leven, diep in het bos en 100 km verwijderd van de dichts bijzijnde stad. Lange winters met strenge vorst, het vormt je toch. Daar zijn andere zaken belangrijker dan hier. Rock 'n Roll wordt afgewisseld met vette blues. De afwisseling is groot, singer songwriter nummers, country, vette blues, folk, rock 'n roll, praktisch het alle genres komen voorbij. En dan krijgen we ook nog een soort RAP nummer te horen: "Organs On Demand". Het optreden wordt voorlopig afgesloten met het enige vrolijke nummer "Another Sun". Natuurlijk komen ze hier nog niet mee weg. Een toegift zal en moet er nog komen. Jesse komt eerst alleen terug met, hoe toepasselijk, een nummer van de vorige week overleden Leonard Cohen; één van zijn allermooiste: "Chelsea Hotel". Op gitaar en met zijn stem, als je de ogen dicht doet heb je het gevoel dat je bij en concert van Leonard Cohen zit.

De avond zit erop. Al met al kun je stellen dat de Crooked Brothers mij hebben geïmponeerd. Ware het niet dat de contrasten vanavond groot zijn. Van hele intieme tot zware heavy en freaky songs. Als je daar van houdt heb je een fantastische avond gehad. De meest mooie en indrukwekkende momenten zijn voor mij toch de krakende en schurende mondharmonica van Darwin. Voorlopig gaan ze na deze tour een jaartje er tussen uit, genieten van familie, kinderen en het leven zonder muziek. Daarna? Als je ze nog wilt zien en horen, deze week zijn ze nog te bewonderen in de omgeving, deze natuur mensen uit Canada.

Roelof Passies

Foto © Ronald Rietman

Meer foto © Ronald Rietman


Setlist 1: 1. Winter's Come; 2. 17 Horses; 3. If I Had Known; 4. Bluebirds; 5. Mean Mean Baby; 6. North Of The Border; 7. It's Too Much; 8. Blackbird In The Snow; 9. Kennedy; 10. Windsor Beer.
Setlist 2: 1. Your Love Is A Ghost Town; 2. Jane(?); 3. Caney Fork River; 4. Sittin True; 5. Pass Me By; 6.Thue Need; 7.Lightning ; 8.Organs on Demand ; 9. Another Sun.
Toegift: 1. Chelsea Hotel; 2. Fanners City (?)

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MENEER FRITS, EINDHOVEN - 21/11/16