DEZ MONA @ N9, EEKLO - 25/11/16

Aansluitend op hun ‘Origin’ tour die in december 2015 afliep besloot de band met hun huidige tournée de meer zachtere live kant van Dez Mona op het voorplan te brengen, en het publiek al zittend op het podium tegemoet te treden. Dat zitten werd ook van het publiek verwacht, helaas waren er reeds teveel tickets in voorverkoop aan de man gebracht, zodat de stoelen noodgedwongen aan de kant werden geschoven en het toch een staand concert werd. De band zelf bleef aan de gekozen formule trouw hoewel Gregory Frateur, frontman van Dez Mona, beloofde van af en toe zijn stoel te verlaten en enkele theatrale danspasjes, Sandie Shaw gewijs dus blootsvoets, ten berde te brengen. Werd hun jongste cd ‘Origin’ in de krant De Morgen nog bejubeld als zijnde een meesterwerk , koos men voor deze ‘Close To You’ tournée toch voor een mooie wandeling door hun songcatalogus met toch een hoofdrol voor een 5-tal songs uit het album ‘A Gentleman’s Agreement’ uit 2012. Maar de set ging van start met ‘She Says It’s Not For Long’, nog ouder werk uit 2007. Donkerrode belichting, de contrabas van Hannes D’Hoine, de wenende accordeon van Roel Van Camp en daarbovenop de eclectische zangstem van Gregory Frateur… een cabareteske sfeer… Marléne Dietrich was niet ver weg.

Algauw kwam de voltallige band op het podium. Met Sjoerd Bruil op gitaar &backing vocals, Midas Wauters op drums en duivel- doet-al Tijs Delbeke (piano, trombone, gitaar, backing vocals) erbij stond er inderdaad een mooie verzameling muzikaal talent op het N9 podium. Dit uitte zich onder meer in mooie versies van ‘Handsome Boys, Pretty Girls’ en ‘A Gentleman’s Agreement’. Naast het feit dat Gregory Frateur er telkens in slaagt om met een volledige andere look voor de dag te komen, is het natuurlijk geen geheim dat de man gezegend is met een heerlijke stem waar mee hij alle kanten uit kan. Meermaals schoot me de figuur van David Bowie door de geest. Ook de vocale bijdragen van zowel Tijs, Sjoerd als Hannes vormen een meerwaarde voor het geheel. ‘The Storm’ werd opgedragen aan de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson (1830-1886) die een grote inspiratiebron is voor Gregory. Telkens hij tijdens het songschrijven op een dood spoor zit wijzen haar gedichten hem de juiste weg! ‘Flawless Daughter ‘ met de pingpong vocalen tussen Gregory en Sjoerd kon zo op een album van Stef Camil Carlens.

En toen kwam de enige nieuwe song die de set was ingeslopen. Met een prachtige akoestische gitaarpartij van Tijs en de stem van Gregory er boven op , kregen we een breekbare versie van de Burt Bacharach / Hal David klassieker ‘Close To You’. Na ‘Suspicion’ en ‘Lack Of Love’ volgden enkel nog hoogtepunten. Zoals ‘All I Ever Wanted ‘ met een aan Grace Jones denkende intro.Bij ‘Get Out Of Here’ met een ontketende Gregory ging het dak er bijna af , en dan de kers op de taart ‘A Part Of Us All’ met de door het publiek gezongen mantra ‘time to cherish’ en de heerlijke duozang tussen Tijs en Gregory. Een bisronde was meer dan verdiend en ‘Blue Girl’ , de eerste song die Gregory ooit voor Dez Mona schreef kreeg een, enkel door Tijs begeleide, beklijvende versie. De voltallige band werd nog op het podium geroepen , de volumeknop mocht nog eens de hoogte in en een loeiharde versie, met beats & noise doorspekte versie van ‘The Back Door ‘ sloot dit bijzonder geslaagd concert af.

De songs van Dez Mona zijn geen doordeweekse pop &rock songs. Sommige geven hun schoonheid maar af na diverse beluisteringen maar dan kruipen ze onder je huid. Het bijwonen van een liveconcert van deze band versneld dit proces. En dit zullen de toeschouwers van vrijdagavond in de N9 alleen maar beamen.

Jan Van Streydonck

foto's door Jurgen Dhont © N9 - meer foto's

Setlist: She Says It’s Not For Long – Funny Games – Handsome Boys, Pretty Girls – A Gentlement’s Agreement – A Little Bit Of A Dream – The Storm – Flawless daughter – Close To you – Suspicion – Lack Of Love – All I Ever Wanted - Get Out of here – A Part Of Us All . - Bis: Blue Girl – The Back Door


 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO - 25/11/16