KEVIN MORBY @ BOTANIQUE, BRUSSEL - 10/11/16

Op de website van de Botanique, waar hij afgelopen donderdag optrad, werd Kevin Morby een beetje overdreven als de nieuwe Bob Dylan aangekondigd. Een Nobelprijs heeft hij nog lang niet op zak, laat staan het oeuvre van de grootmeester. Wel mag hij als één van de meest beloftevolle Amerikaanse singersongwriters beschouwd worden, een status die hij met verve doorstond in de goed volgelopen Rotonde van de Botanique.

De ex-bassist van Woods en frontman van The Babies voelt zich meer en meer in zijn sas als solo-artiest. Haast geruisloos dropte hij in april van dit jaar “Singing Saw”, zijn derde album op de mensheid, een plaat waarop hij knipoogt naar de grote singersongwriters (Bob Dylan, Van Morisson, Neil Young, Leonard Cohen…) en waarmee hij ongetwijfeld het eindejaarslijstje van menig muziekliefhebber zal veroveren. Live bleven die songs meer dan aardig overeind, deels ook omdat hij een band rond zich had verzameld (met onder andere voorprogramma Meg Baird op gitaar), die zijn songs perfect inkleurden. Nochtans begon het concert met nogal aarzelende versies van “Cut Me Down” en “Dorothy”. Morby en zijn band leken wat onder de indruk van het decor en van de opkomst. Vanaf de oude favoriet “Harlem River” leek het viertal echter zijn draai te vinden. Een lange en uitstekende versie van “Destroyer” kreeg een fraai nieuw gitaararrangement mee en in “I Have Been to the Mountain” mocht er zelfs wat steviger gerockt worden.
De songs die er echter het hardst in hakten, waren die waar de instrumenten het minst aangeslagen werden. “Singing Saw” (ondanks de wat potigere finale), maar vooral “Black Flowers” toonden zich uitblinkers in de kunst der weglaten en maakten grote indruk. En in het door Morby solo gebrachte slottweeluik “Beautiful Strangers” en de Townes Van Zandt-cover “No Place to Fall” toonde hij eveneens aan waarom critici hem zulk een grote toekomst voorspellen.

Na drie solo-albums lijkt Kevin Morby stilaan zijn eigen weg te vinden in het edele singersongwritersgilde. En ook live lijken zijn song stilaan als stevige huizen overeind te staan. Terwijl de herfst zich boven de hoofdstad van zijn lelijkste kant toonde, knetterden zijn door folk en rock doorspekte songs als een gezellig haardvuurtje, dat ons voor een ruim uur lekker warm hield.

(Stijn De Nys)


 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

BOTANIQUE, BRUSSEL - 10/11/16