K’S CHOICE - THE BACKPACK SESSIONS @ HANDELSBEURS, GENT - 10/11/16

De zaal van De Handelsbeurs was afgelopen donderdagavond aardig vol gelopen voor het ‘The Backpack Sessions’ concert van broer en zus Bettens aka K’s Choice. Na het ruige gitaargeweld op hun vorige cd ‘The Phantom Cowboy’ koos men nu om heel intimistisch en klein hun songpareltjes op het podium tot leven te brengen. Enkel toetsenist Reinout Swinnen gaf een extra invulling aan het geheel, met Sara meestal op bas, en Gert op akoestische gitaar. En natuurlijk waren er de stemmen. Het hoeft geen betoog dat Sara een uniek stemgeluid uit haar strot tovert, en dit werd op voortreffelijke wijze nog aangevuld met de vocale bijdragen van Gert en Reinout. Dit alles resulteerde in een concert waarin tijdens de nummers bijna een sacrale stilte heerste die enkel werd onderbroken door het enthousiaste applaus na elke song.

Opener ‘Say A Prayer’ uit ‘Echo Mountain’ was meteen een kippenvelmoment en legde de lat voor de rest van het concert meteen huizenhoog. De songkeuze op de setlist was een mooie doorsnede van hun oeuvre, uit zowat elke cd van de band werd er geput, en niet altijd de meest voor de hand liggende keuze, Ook ‘Are You Ready To Sing’, een nummer van Gert’s band ‘Woodface ontbrak niet, en dan heb ik het nog niet over de verrassende covers. Net voor de pauze zei Sarah dat een ontmoeting met een muzikale held soms heel ontgoochelend kan zijn, maar dat dit voor haar zeker niet het geval was geweest met de songschrijver van het volgende lied. Wat volgde was een zeer mooie ingetogen versie van Thé Lau ‘s ‘Blauw’. Toen na de break Sarah solo op het podium verscheen kregen we zowaar de Justin Bieber cover ‘Love Yourself’ voor onze kiezen. (quote ‘Ik krijg dikwijls het verwijt dat ik me kleed als een 16 jarige jongen, ik dacht waarom zou ik hem dan niet mogen coveren’) Niet dat ze er in overdreef maar de bindteksten van Sarah kwamen er zo spontaan uit, to the point, (sublieme sneer naar Donald.Trump, zonder hem echter bij naam te noemen) en waren ook vaak humoristisch.

Na de Ann Peebles hit ‘I Can’t Stand The Rain’ kwam het hilarische verhaal dat ze het nummer voor het eerst had gehoord op een concert van Tina Turner in het Antwerpse Sportpaleis samen met haar toenmalig vriendje en hoe ontgoocheld ze was toen achteraf bleek dat dit vriendje ‘gay’ bleek te zijn. Ze zweerde op haar communiezieltje dat dit echt haar schuld niet was. Hilariteit alom en het overwegend vrouwelijk publiek at uit haar hand. De belangrijke inbreng van toetsenist Reinout Swinnen ,die voor de diverse klankkleuren zorgde, het gebruik van mondharmonica, xylofoon … de magie tussen broer en zus maakten dat dit concert geen seconde verveelde. De Aretha Franklin song ‘Natural Woman’ kreeg een mooie versie, de mooie lovesongs ‘Someone Just Like You’ en ‘These are The Thoughts’ werden geschreven en opgedragen aan Sara’s partner die ze tijdens het touren in Europa toch wel erg mist.

Mooi was ook ‘Evelyn’, een nummer die te soft was voor ‘The Phantom Cowboy’, en die Sarah schreef toen nav. een traumatische ervaring tijdens haar job bij de brandweer. De confrontatie met het lijk van een jong meisje, de eerste dode die ze ooit zag, liet een onuitwisbare indruk op haar. Met een uitbundige versie van ‘The Ballad Of Lea & Paul’ uit de beginperiode van de band was de cirkel rond en verlieten ze onder luid applaus het podium. Maar met het grappige ‘bedankt voor de staande ovatie’ (het was een staand optreden!) kregen we echter al snel een encore met het 3-stemmig acapella gebrachte ‘Letting Go’ als ultieme toetje erbovenop. Knap concert, en niemand maar dan ook niemand die ‘Not An Addict’ heeft gemist!

Jan Van Streydonck

Foto © Yvo Zels

Setlist :
Pt.1 : Say A Prayer, Favorite Adventure, Perfect Scar , Always Everywhere , Are you Ready To Sing, Along For The Ride, I Can’t Stand The Rain, As Rock’n’Roll As it Gets, Another Year, Blauw.
Pt.2 : Love Yourself, Winners, Someone Just Like You, These Are The Thoughts, My Heart, I Will Carry You, Natural Woman, The Phantom Cowboy, Evelyn, The Ballad Of Lea & Paul
Bis: The Soldier Song, Letting Go.


.


 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

HANDELSBEURS, GENT - 10/11/16