MAURITS PAUWELS @ MUZIEKODROOM, HASSELT - 20/11/16

Met Maurits Pauwels, het zoveelste alter ego van Mauro Pawlowski (we zijn de tel kwijt), doet de frontman van Evil Superstars, Gruppo Di Pawlowski, Hitsville Drunks,… het dit keer in het Nederlands. Sinds 12 augustus is de inleidende single "Een Mooie Tijd" al te verkrijgen, maar Mauro zou Maurits niet zijn, moest hij het op een doodgewone manier doen. Als stunt verkoopt Pauwels de EP enkel via de zoekertjessite 2dehands.be en in beperkte, genummerde oplage. Ondertussen is ook het full album Afscheid In Kloten uit en dat brengt Maurits Pauwels Groep naar de Muziekodroom voor een introductie van hun Nederlandstalige repertoire.

Vooraleer de Limburger het podium bestijgt mag Thomas Werbrouck (Little Trouble Kids) zijn nieuwe project Krankland en het album Wanderrooms voorstellen. Hij leent zijn muzikanten oa bij SX, Yuko en Faces On TV. Opper Metal Molly Pascal Deweze producete beider nieuwe album.

Krankland

Welkom in Krankland, kom gerust wat dichterbij. Er lopen geen gevaarlijke creatures rond in ons land. Hiermee nodigde gastheer Werbrouck uit voor een kijkje in 's mans Wanderrooms, kamers die een tipje van zijn gedachtensluier oplichtte. Deze resulteerden in licht experimentele, noisy liedjes. Een eerste inkijk in Thomas' kronkels was "Hurry Man" dat een wazige mist blies door de club en in sobere belichting gebracht werd. "In Realms Of The Unreal" klonk net iets toegankelijker en nieuwe single "Oh My Love" had een melancholisch geluid met een tekstueel spookachtige hoek af. De bastaardwals "Rat Race Of The Slugs" was door Janko Beckers een rusteloze gitaarrif aangemeten. Daarna volgde dixit Werbrouck een gezond liedje met een zieke tekst "Summer Avalanche". Dit zou eventueel weleens een eigenzinnig radiohitje kunnen worden. Catchy melodie, vlot meezingbaar met wat weerhaakjes aan. De liefde voor Sonic Youth en diens frontman was duidelijk hoorbaar in "Land Of Hope And Sores". Een bloedrode belichting vulde de zaal terwijl Werbroucks geesten spreekwoordelijk rondwaarden met "Dog Days". Met een schitterende Beckers aan de pedal-steelgitaar sloot Krankland hun degelijke set af. (meer foto's)

Setlist: "Hurry Man" / "In Realms Of The Unreal" / "Oh My Love" / "Rat Race Of The Slugs" / "Summer Avalanche" / "Land Of Hope And Sores" / "Dog Days" / "Capricorn Blues" / "And He Rows"

Maurits Pauwels Groep

Na het gitaargeweld van Krankland was het even wennen aan de easy listening muziek van Maurits Pauwels Groep. Opener "Hemel En Aarde" dobberde tussen kleinkunst en blues met een tekstuele knipoog naar John Terra/ Arbeid Adelt!. Croonend vervolgde Pauwels met "Stille Oude Wereld" en "Nooit Meer Alleen" die muzikaal vol aangekleed waren door Bram Weijters (keyboards), Sjoerd Bruil (gitaar), basgitarist Tim Vandenberghe en Jeroen Stevens op drums. Met grappige bindteksten kreeg hij de volle zaal aan het lachen maar tijdens de nummers leek het bittere ernst. Op vrolijke, aanstekelijke melodieën werden serieuze thema’s aangesneden als de dood, midlife crisis, ziektes en eenzaamheid maar toch zaten daar ook weer enkele vette knipogen in verwerkt die het minder gewichtig deden klinken. Willen of niet, je kon niet om de leer/leenmeesters heen. Johan Verminnen, Jan De Wilde en Kris de Bruyne kruisten meer dan eens onze gedachten en van die laatste bracht Maurits in de bisronde solo het minder bekende "Nul Komma Nul". De set was niet het beste wat we van Pauwels/Pawlowski gezien en gehoord hadden. Volgens ons zat er iets te weinig afwisseling in om gefocust te blijven maar het merendeel van het Hasseltse publiek dacht daar anders over.

Setlist : "Hemel En Aarde" / "Stille Oude Wereld" / "Nooit Meer Alleen" / "Wild Meisje" / "Nieuwe Apenjaren" / "Minnaar" / "Een Dode Nabij" / "Alsof Ik Je Vergeten Ben" / "Anneliese Michel" / "Limburg" / "Klojo Uit De Regio" (vertaald van Merle Haggards "Okie From Muskogee") / "Een Mooie Tijd" / "Dat Het Zomaar Was" / "Merel" / "Hier Een Liedje"
Bisronde : "De Freule" (Jules De Corte cover) solo / "Nul Komma Nul" (Kris De Bruyne cover) solo / "Wat Over Mij Kwam"

Dirk Vanhees

Foto © Berugi

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MUZIEKODROOM, HASSELT - 20/11/16