THE SLOW SHOW @ BOTANIQUE, BRUSSEL -15/11/16

Kent u Lemmy nog? Zanger van Motörhead, prototype van de überman? Beeldt u zich het absolute tegenbeeld in en u zal niet ver af zitten van Rob Goodwin, frontman van The Slow Show. De man combineert een BMI van om en bij de 17 met een onvoorstelbare bariton die doet denken aan die van Kurt Wagner van Lambchop, maar dan dieper. Alleen al om dit fenomeen te aanschouwen, zou u eens naar The Slow Show moeten gaan.

Zelf zeggen ze dat het er niet van is afgeleid, maar als je de muziek hoort kan een mens niet anders dan vermoeden dat de naam is afgeleid van Slow Show, nummer 6 van de elpee Boxer van The National. Bij minstens de helft van de nummers van The Slow Show horen wij referenties naar The National. Het feit dat de muziek wordt aangedikt door strijkers en vooral trompetten zal daar allicht niet vies van zijn. Gelukkig maakt de Manchesterse band niet de fout slechts een kopie te willen zijn van hun Amerikaanse helden.

‘Strangers now’, het eerste nummer van de nieuwe plaat ‘Dream Darling’ zet de toon. Ingetogen pianoriedel, melancholisch gezang, trage opbouw, even later valt de band in en worden alle registers open getrokken. Dit is het stramien van zowat alle nummers vanavond. Sta ons toe ons te beperken tot de absolute topmomenten.

‘Augustine” bijvoorbeeld. Op een bepaald moment zingt Rob ‘This time is a very bad time for the two of us, so you got to let me go”. Bij eender welke andere band zouden wij onze kar keren en het voor bekeken houden. Bij The Slow Show staan we met open mond te genieten, onze innerlijke cynicus ervan overtuigend dat gevoelens dik ok zijn.

‘Dresden’ wordt aangekondigd als een nummer dat gaat over ‘being in a band when you’re thirty’ en hoe het zwaar is om op die leeftijd nog de geneugten van het rock & rollgebeuren met volle teugen te ondergaan. Blijkbaar heeft dhr. Goodwin het af en toe iets te bont gemaakt op tour. Maar als hij er telkens een dergelijk topnummer over schrijft, mag hij wat ons betreft nog vaak de bloemetjes buiten zetten. Met tranen in de ogen luisteren wij hoe de goede man “This is a breakdown” zingt.

Tijdens ‘Brawling tonight’ valt er iemand achter ons flauw. Typerend voor een Belgisch publiek wordt de man, eens hij bij zijn positieven is, zo stil mogelijk naar buiten geleid. The Slow Show must go on.
In ‘Hopeless Town’ en ‘This Time’ gebeurt er zowaar iets anders in de ritmesectie, waardoor de nummers opzwepender klinken. ‘Flowers to burn’ doet op momenten denken aan ‘Fake empire’ van de helden van ‘The National’. Wij genieten van elke seconde. In de nieuwste single ‘Ordinary live’ horen we zelfs een kleine gitaarsolo. Jammer genoeg wordt het publiek gevraagd om mee te klappen en zelfs mee te zingen, wat al de intensiteit uit het nummer haalt.

De bisronde wordt ingezet met Goodwin die zich hun vorige optreden in de Botanique herinnert vlak na de aanslagen in Parijs en de mensen dankt die er op dat optreden ook bij waren. ‘Lucky you, lucky me’ wordt aan hen opgedragen.

Voor ‘Bloodline’ wordt Wim op het podium geroepen om de trompetsectie te versterken. Wim is een vriend van Fred, de pianist met Belgische roots. Ook bij dit (nochtans pracht-) nummer wordt het publiek gevraagd mee zingen, waardoor het wat ons betreft zijn kracht verliest. Een jammerlijke zaak. De avond wordt afgesloten met het tekstueel aan de Beach Boys schatplichtige ‘God only knows’.

De nummers van The Slow Show klinken stuk voor stuk alsof ze geschreven zijn om gespeeld te worden om op het einde van afleveringen van de betere HBO-serie. Dat ze dit als de beste kunnen, hebben ze vanavond bewezen. Wij kopen nog even hun twee langspelers en keren tevreden huiswaarts.

Wim Verschueren

Playlist: Strangers now / Breaks today / Augustine / Dry my bones / Paint you like a rose / Dresden / Lullaby / Brawling tonight / Hopeless town / Hurts / This time / Last man standing / Flowers to burn / Ordinary lives / Bis: Lucky you, lucky me / Brother / Bloodline / God only knows


 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

BOTANIQUE, BRUSSEL - 06/11/16