TONY JOE WHITE @ SPIRIT OF 66 , VERVIERS - 18/11/16

Francis Géron van de Spirit kon weer zijn plaatje “Complet – Sold out” bovenhalen voor het optreden van de inmiddels 73 jarige swamprocker Tony Joe White. Als zoon van een katoenboer groeide White op in Oak Grave, Louisiana. In 1969 bracht hij zijn eerste album uit “Black and White” waarop zijn wereldhit “Polk Salad Annie”, daarmee was zijn carrière gelanceerd. Doordat hij van Louisiana was, een gebied vol “swamps” noemden de journalisten hem een “swamprocker”, een naam die hij zijn hele carrière zou meedragen. Een andere grote hit van de hand van Tony Joe White is: “Rainy Night in Georgia”, het werd een grote hit voor Brook Benton in 1970, waarbij de onlangs overleden Toots Thielemans bij de opname mondharmonica speelde. Het succes taande in de jaren tachtig en TJW zette zijn carrière “on hold” en concentreerde zich op het schrijven van songs.

In 1989 had hij een groot aandeel in het album “Foreign Affairs” van Tina Turner, hij schreef 4 nummers voor dit album waaronder de titeltrack en de hits “Steamy Window” en “ Undercover Agent of the Blues”. Door dit succes kreeg hij een nieuw platencontract en maakte hij zijn comeback album “Closer tot he Truth” gevolgd door “The Path of a Decent Groove “ en “Lake Placid Blues” allen co-producet door Roger Davies en met het nodige commerciële succes.

In mei dit jaar verscheen het album “Rain Crow”, een album gemaakt met zijn zoon Jody en waarbij ook zijn vrouw Leann meeschreef aan enkele nummers. Het is een typische TJW album geworden spaarzame instrumentatie met zijn typisch gitaarspel, donkere baritonstem die mystieke verhalen vertelt over voodoo en mystieke figuren. “Tell me a Swamp Story” is een nummer van zijn laatste album en dat is wat TJW vandaag in de Spirit komt doen. Geheel in het zwart gekleed, met zwarte hoed en zonnebril op, bijgestaan door zijn vaste drummer dompelt hij ons onder in de swamps van Louisiana.

"How y'all doing", bromt White met zijn diepe baritonstem als hij op een stoeltje gaat zitten. “Way Down South” is zowat zijn vast openingsnummer ditmaal gevolgd door “Undercover Agent of the Blues”, muzikaal erg basic maar met overgave gespeeld. White zingt op een erg slome relaxte manier passend bij zijn swampblues. Hij houdt zijn hoed en zonnebril op en wijst af en toe met een vingertje naar het publiek. Over het nummer “ Rain Crow “ wil hij nog wel wat kwijt, als men hun geluid hoort zou het gaan regenen of er gebeurt een of ander onheil, ze zouden een klein lijf en een groot hoofd hebben, althans dat heeft men hem wijsgemaakt toen hij jong was.

Speciaal voor clubeigenaar Francis speelt hij “Tunica Motel” uit zijn album “Closer to the Truth”. Bij het prachtige “The Guitar don’t Lie” komt zijn donkere, diepe stem zeer tot zijn recht. Hier en daar hapert het wel eens, soms uit het ritme, een verkeerd nootje, maar dat nemen we er graag bij tenslotte blijft TJW een legende die zijn eigen muziekstijl heeft uitgevonden. Een betoverende mooie versie van “Rainy Night in Georgia” werd gevolgd door afsluiter “Polk Salad Annie”, waarbij hij nog laat weten dat Polk Salad een eetbaar plaatje uit het zuiden is.

Bij de toegiften werd het publiek in de Spirit verwend, liefst drie stuks, een teken dat de swamprocker er duidelijk zin en plezier in had. Met het stevige “Steamy Windows” werd het publiek huiswaarts gestuurd. Tijdloze muziek, tijdloze verhaaltjes, “down and simple”, zo hebben we het graag.

 

Luc Nuyts

Foto © Soche

meer Foto © Soche

Setlist: Way Down South / Undercover Agent of the Blues / Roosevelt and Ira Lee / Do You Have a Garter Belt / Bad Dream / The Guitar Don’t Lie / Rain Crow / Tunica Motel / Rainy Night in Georgia / Polk Salad Annie - Encores: Who You Gonna Hoodoo Now / Good in Blues / Steamy Window

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

SPIRIT OF 66 , VERVIERS - 18/11/16