WALT WILKINS AND THE MYSTIQUEROS @ LIVE STAGE MARNIX, EDE - 03/11/16

Live Stage Marnix biedt al jaren de top van het singer-songwriter genre aan op het podium van Café de Bospoort in Ede. Een maal per maand op de donderdagavond is het dan ook heel gezellig in het knusse zaaltje. Zo ook vanavond; bomvol en dat betekent dat Walt de afgelopen jaren een steeds grotere schare fans voor zich heeft gewonnen. Vorig jaar stond Walt Wilkins samen met Tina Wilkins  hier op het podium en gaf toen een fantastische en intense show weg die ik niet meer zal vergeten. Walt toert al voor de zesde keer door Nederland en doet dat steeds in een wijzigende samenstelling.  Dit jaar heeft hij Bill Small meegenomen uit Amerika, Austin Texas. Een lid uit de band  Mystiqueros die wekelijks op het podium van de Saxon Club in Austin op het podium musiceert, met soms wel 9 bandleden. Wat moet dat een geweldige muziek opleveren. Daarnaast neemt Bart de Win ook deel aan de reeks concerten die hij nu geeft op een groot aantal podia in Nederland. Bart is lid van de Nederlandse groep Tip Jar en is samen zijn vrouw Adrianne Kneght jaarlijks enkele weken in Austin om samen met Walt zich  te storten op het maken van geweldige muziek. Samen hebben ze al meerdere albums opgenomen. Dit jaar heeft Walt  twee nieuwe albums in zijn koffer meegenomen. "Watch It Shine" is een album met nieuwe nummers samen met The Mystequeros en aangevuld met enkele live nummers.  Heel duidelijk is te horen dat de leden van The Mystequeros het voortouw hebben als het gaat om de invulling. Het andere album heet "Streetlight" en is meer gefocust op Walt zelf waarbij een grote keur aan gastmuzikanten een bijdrage heeft geleverd. Dit album is iets meer ingetogen maar kan mij nog het meest bekoren van de twee.

Walt maakt al sinds zijn achtste jaar countrymuziek, geïnspireerd door platen van zijn vader waaronder Jimmy Webb en Glen Campbell. Hij is misschien niet bekend bij het grote publiek maar toch heeft hij al honderden liedjes geschreven waaronder ook een aantal voor Kenny Rogers en Pat Green. Geboren en getogen in Austin; tussendoor heeft hij ook een aantal jaren in Nashville gewoond, maar dat bleek hem niet te bevallen.

Het eerste nummer is "Big Hope" en gelijk valt op hoe fijn de samenwerking op gitaar en zang  is met compagnon Bill Small. Het vervolg is het nummer "Something Like Heaven" en zou zich zo hier op straat af kunnen spelen. Een jongen van 14 jaar die over straat loopt en een mooi meisje ziet lopen. Hij ziet haar wel zitten maar durft haar niet aan te spreken.  Walt vertelt dat hij zo ontzettend geniet om hier op straat te wandelen en al die oude gebouwen te zien. Vergelijk dat maar eens met Austin waar een Kentucky Fried Chicken het oudste gebouw is.  Over  het nummer "Would Not Make It Through" vertelt Walt dat hij dit nummer al meer dan 22 jaar speelt, maar nog nooit heeft hij het perfect gespeeld. Elke avond is het weer anders.  Bart de Win speelt op zijn elektrische piano een prachtige solo, heel gemakkelijk speelt hij mee, zingt mee, je kunt zien dat hij veel interactie heeft met Walt en met zo veel plezier hier staat. De setlist bevat ook songs van Bill en Bart. Het nummer "Try My Luck" is hiervan een voorbeeld. De vocalen worden door Bart voor zijn rekening genomen, dat geeft een mooie afwisseling. Gevolgd door "Hold Up The Train", een nummer van Bill Small. Bill heeft duidelijk een meer rauwere stem dan Walt . Geweldig om te horen hoe de accordeon het nummer nog meer sfeer mee geeft. Zeker een hoogtepunt vanavond. "We've All Got Our Reason" wordt heel rustig gespeeld, heel intiem en alles valt op zijn plek. De laatste twee nummers van de eerste set zijn nieuwe nummers. "That's How Much" gaat over zijn zoon van 14 jaar en "Watch It Shine" is geinspireerd door de woestijn. Walt kan zo mooi vertellen hoe het landschap eruit ziet in de vroege ochtend;  hoe de zon op komt en achter hun weer vertrekt.

Genoeg even, nu even tijd om de benen te strekken en een biertje te pakken. De tweede set start met "Trains I Missed" en "Genevieve", beide nummers met veel dynamiek, waarbij de gitaar en stem  fantastisch varieëren tussen fluisterzacht en juist met meer intonatie. Dan vervolgt Walt met een lied getiteld "Just Like Hank" waarin al een beetje de snik van Hank Williams is waar te nemen. De ode aan Hank wordt helemaal compleet als vervolgens ook nog eens zijn allergrootste hit ingezet wordt: "I'm So Lonely I Could Cry" waarbij Bill Small fantastisch op zijn gitaar speelt. Een regelmatig wederkerend natuur fenomeen is de regen. Eerst met het nummer "It's Only Rain" van Bill Small, en daarna met het nummer "Rain All Night". Het laatste nummer heeft Walt geschreven na een periode dat het zeker 6 maanden niet had geregend in Texas. Alles wat je zag was stof en nog eens stof. Tijdens een optreden begon het in de loop van de avond te betrekken om even later te ontaarden in  langdurige regen, het bleef maar doorgaan, de regen viel de hele nacht. Ze bleven op om te genieten, om de volgende ochtend dit nummer te schrijven.  Dat Walt met groot gemak en veel plezier zijn levensverhalen vertelt weten we vanavond, maar ook Bart wordt door Walt gepusht om zijn verhaal te vertellen over een bruiloft die hij heeft meegemaakt in Texas. De drummer van de band zou gaan trouwen en had Bart en Adrianne speciaal uitgenodigd om een nummer te komen spelen op hun huwelijk. Op een werkelijk fantastische locatie, een oude kerk ergens in "the middle of nowhere" vond het huwelijk plaats. Bart had zijn piano meegenomen en bleek verrast dat hij de enige was met een instrument en dat hij het enige nummer tijdens de plechtigheid mocht spelen. Het nummer heet "Love Is Bigger Than Anything" en ook vanavond krijgen we dit werkelijk schitterend nummer te horen van Bart en Adrianne met Walt en Bill als achtergrondkoor.  Als afsluiter krijgen we het nummer "Someone Somewhere Tonight"; een werkelijk prachtig nummer dat door meer artiesten is opgenomen o.a. Kenny Rogers.

Een groot applaus, en natuurlijk komen ze nog niet weg vanavond. Walt vraagt om verzoeknummers vanuit het publiek en uiteidelijk kiest hij voor "Poetry". Een onvergetelijke toegift zou later blijken. Het nummer  op zich is al prachtig, maar krijgt nu nog meer inhoud door een heel persoonlijk verhaal dat Walt in het nummer bouwt. Hij wil iedereen bedanken en vertelt in wat voor prachtig land wij leven. Hij toert nu acht dagen door Nederland en is helemaal onder de indruk van ons prachtige land. Helemaal als hij een bezoek brengt aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Overweldigend zijn de schilders die de luchten, de aarde en het water hebben geschilderd. Hij vertelt dit zo oprecht, precies zoals Walt op mij overkomt; dit is echt. Overwhelming, en zo is ook dit optreden van Walt and the Mystequeros vanavond.

Wat een fantastisch optreden, genieten, geen enkele seconde verveling, wat een sfeer. Kan alleen maar zeggen dat de tour nog een aantal dagen duurt en dat er nog enkele mogelijkheden zijn om ze live te aanschouwen. En anders….next year again.


Roelof Passies                                           

Foto © Betty van de Bunt (fotokliks)

Setlist:
1e set: 1. Big Hopes; 2. Something Like Heaven; 3. It Was Country; 4. Would Not Make It Through; 5. Try My Luck (Bart de Win song); 6. Hold Up The Train (Bill Small song); 7. We've All Got Our Reason; 8. That's How Much; 9. Watch it Shine.
2e set: 1. Trains I Missed; 2. Genevieve; 3. Just Like Hank; 4. I'm So Lonely I Could Cry (Hank Williams song); 5. It's Only Rain (Jimmy Davis song); 6. Rain All Night; 7. Oh My ? (Bill Small song); 8. Bigger Than Anything (Bart de Win song); 9. Someone Somewhere Tonight. - Toegift:  1. Poetry.


 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

LIVE STAGE MARNIX, EDE - 03/11/16