DEZ MONA @ CC DE HERBAKKER, EEKLO - 07/11/19

Niettegenstaande Dez Mona, de band rond zanger-componist Gregory Frateur, reeds in 2005 hun debuutalbum ‘Pursuit Sinners’ op de wereld los liet en er sindsdien nog een achttal studio en live albums volgden, bleek de band donderdagavond in de Eeklose CC. De Herbakker voor veel toeschouwers nog een nobele onbekende. Die status zal de band na het concert bij de aanwezigen gelukkig wel zijn kwijtgespeeld.

Indrukwekkend is het minste wat je kan zeggen over hetgeen de vier heren ons hebben voorgeschoteld. Het unieke stemgeluid van Gregory Frateur in combinatie met zijn theatrale gaven (Bowie kijkt van hierboven gelukzalig toe) wordt door zijn medebandleden heerlijk ondersteund. Met Roel Van Camp (oa. Die Anarchistische Abendunterhaltung) op accordeon, Sjoerd Bruil (oa. Sukilove, Millionaire, Meuris) op gitaar en Tom Pintens (oa. Flowers For Breakfast, Zita Swoon, Het Zesde Metaal) op keys & gitaar stond er dan ook een mooie verzameling muzikaal talent op het podium.

Met ‘Book Of Many’ heeft de band een prachtig nieuw album op de markt en Gregory koos ervoor om dit integraal naar voor te brengen. Geholpen door een sobere maar functionele belichting opent het concert met de dreigende klanken van Roel’s accordeon. ‘Half River Half Man’ bloeit langzaam open tot een mooie bloem en de prachtige vocalen van Gregory worden mooi geassisteerd door de backings van Tom & Sjoerd. De song die er op volgt ‘How Beautiful’, heeft een titel die de vlag volledig dekt. Een aantal songs van het nieuwe album, waaronder ‘How Beautiful’ werden geschreven in opdracht van Gone West, de culturele herdenking van de Eerste Wereldoorlog .Ook ‘Poppies’, die live een uitvoering meekrijgt die de albumversie ver overstijgt, hoorde in dit rijtje thuis. In elke song dat volgde zat er wel een moment van onaardse schoonheid. Bij de ingetogen songs kon je in de zaal een speld horen vallen. ‘Wolves’ was zo eentje. Ogen dicht en genieten.’Another kind Of Life’, een song over diversiteit, was dreigend. Terug een volledig andere klankkleur, variatie troef maar steeds op hoog niveau. Afsluiter ‘Darkest Hour’ werd bijna een mantra. De staande ovatie die volgde werd beloond met een bisronde om U tegen te zeggen.

Na het oorstrelende ‘Suspicion’ kregen we een stomende versie van ‘Does It Make You, Happy?’ En net zoals de looks van Gregory die de voorbije jaren om de haverklap veranderden kregen we als kers op de taart iets volledig anders. ‘Apart Of Us All’ werd de voorbode voor de tweede staande ovatie die de band , oververdiend trouwens, mocht ontvangen. Grote klasse !!

Jan Van Streydonck

Setlist Dez Mona : 1. Half River, Half Man 2. How Beautiful 3. Poppies 4. Piano 5. Journey Reunite 6. Wolves 7. Another Kind Of Life 8. Lament 9. Blame 10. Accordion 11. High Up The Sky 12. Skai Blue 13. Darkest Hour
Bis: 1. Suspicion 2. Does It Make You, Happy? 3. A Part Of Us All

Foto's © Jurgen Dhont


 

 

 


 

Artiest info
Website  
Facebook  

CC DE HERBAKKER, EEKLO