DOYLE BRAMHALL II @ TRIX, ANTWERPEN - 02/11/19

Doyle Bramhall II (° 24/12/1968 - Austin - Texas) kreeg de muziek met de paplepel ingegoten. Zijn vader Doyle Bramhall Sr. speelde drums bij Jimmie en Stevie Ray Vaughan, ook zoonlief speelde met Jimmie in diens The Fabulous Thunderbirds. Doyle maakte een nog grotere carrière dan zijn vader en speelde reeds samen met o.a. Roger Waters, Elton John, B.B. King, Dr. John en Eric Clapton. Tijdens de aangekondigde tour in 2020 van Eric Clapton zal hij trouwens van de partij zijn als gitarist. Ik zag hem in die hoedanigheid tijdens het concert van EC in Flanders Expo in 2001, hij verzorgde toen ook het voorprogramma. Doyle Bramhall II heeft tot nu toe onder eigen naam een beperkte discografie. Hij debuteerde in 1996 met zijn titelloze debuutalbum, het vorig jaar verschenen vijfde album “Shades” komt hij vanavond voorstellen.


Het voorprogramma wordt verzorgd door Gentenaar Shtevil (alias van Steven Vergauwen), een blues/soulzanger die in Italië reeds een nummer één hit scoorde met “On Fire”. Hij treedt solo op en heeft enkele gitaren te zijner beschikking. Hij opent fel op een resonator gitaar, ook zijn zang is heftig. “Gimme The Gun” speelt hij op een akoestische, elektrisch versterkte gitaar maar het klinkt al even fors. “Little Dress” is in mijn ogen zeker één van zijn betere songs. Hij brengt een zevental nummers en sluit na goed een half uur af met “I Wanna Be Your Moneys Friend”, een song waarin hij op een grappige manier om ons geld vraagt. Hij is een goede verkoper en probeert ons te overhalen ons geld aan de merchandisingstand te spenderen. Shtevil heeft een krachtige stem, speelt energiek gitaar en is een geboren performer die in interactie gaat met het publiek. Ik wil hem zeker ook eens met een volledige groep aan het werk zien. Een prima opwarmer voor Doyle Bramhall II, voor wie hij ons tijdens het concert warm heeft gemaakt.

Doyle Bramhall II (zang en gitaar) wordt bijgestaan door toetsenist/bassist Adam Minkoff en een drummer. Hij opent met “Love And Pain”, een nummer dat hij schreef over de schietpartij in Las Vegas in 2017 tijdens het Route 91 Harvest Festival. Doyle geeft al meteen een pittige gitaarsolo ten beste. “So You Want It To Rain” (Doyle Bramhall II & Smokestack - 2001) begint als een trage bluessleper maar mondt gaandeweg uit in een lekkere bluesrocker. In “November” doen de andere groepsleden vocaal een duit in het zakje wat voor een warm, soulvol geluid zorgt. Doyle is geen begenadigde zanger maar heeft een aangename, warme zangstem. Ook tijdens dit nummer geeft hij een fantastische solo. Hij breit er naadloos “Everything You Need” aan (op plaat een duet met Eric Clapton), ook zonder EC's bijdrage een geweldige song. Tijdens de soulvolle, melodieuze bluesrocksong “Searching For Love” neemt Adam Minkoff deels de zang voor zijn rekening. Het nummer wordt lang uitgesponnen, zonder echter een moment te vervelen. Dan is het Jimi-tijd. Hij brengt twee Jimi Hendrixcovers met “Izabella” en het melodieus rockende “Angel”, zeker een hoogtepunt in de set. Ik ken weinig gitaristen die beter met Jimi's erfenis weten om te gaan. “Hands Up” heeft een lange etherische, psychedelische intro en bassist Adam en de drummer zorgen deels voor de zang. Tijdens dit nummer stelt Doyle zijn muzikanten voor, deze krijgen met respectievelijk een bas- en drumsolo hun moment in de spotlight. Doyle sluit het nummer af met een lang uitgesponnen gitaarsolo. Het van The Stooges geleende “I Wanna Be Your Dog” is de afsluiter van de reguliere set, de roadie speelt een stukje op toetsen als extra aanvulling qua instrumentatie.

Ze komen nog terug voor twee bisnummers, meer mag blijkbaar niet. Eerst brengen ze een pittige cover van Muddy Waters' “She's All Right”, om vervolgens te eindigen met het fantastische “Green Light Girl”, één van zijn bekendste songs. Het is de afsluiter van een prima concert in een ongeveer volle Trix-bar. Toch raar dat zo'n topartiest in Antwerpen niet de Trix-club kan vullen. Volgend jaar zullen de monden tijdens het Eric Clapton concert wel openvallen want wat is dit toch een fantastische gitarist.

Lou van Bergen

Foto's © JiVe


 

 

 


 

Artiest info
Website  
Facebook  

TRIX, ANTWERPEN