DE MAANDAG van VAN MEURS: EILEN JEWELL @ MENEER FRITS, EINDHOVEN – 25/11/19
Artiest info
website  
facebook  

MENEER FRITS, EINDHOVEN

 

door Marc Buggenhoudt


Eilen Jewel (40 jaar, uit Boise, Idaho VS) de leading lady van de americana noemen is een titel die haar wellicht zou passen omdat zij er meer dan een gelijkaardige artiest in slaagt authentieke vroege country, blues en rock ’n roll in haar americanaliedjes te verwerken met behoud van haar eigen folk en countrysignatuur. In haar muzikale output die inmiddels 8 studio albums telt zit een gestage lijn die haar ontwikkeling als songwriter en uitvoerder laat zien in een gevarieerde mix aan stijlen met naast americana, breekbare songwriting, folk, country, rockabilly, blues en jazz met een boon voor Loretta Lynn en Bessie Smith.

De zangeres raakt bekend met haar tweede album ‘Letters from Sinners & Strangers’ uit 2007 eigenlijk haar derde als je ook haar allereerste album ‘Nowhere in No Time’ uit 2005 meerekent en wordt meteen door het americana publiek in het hart gesloten wegens haar opvallende melancholieke country stem. De chemie van haar bandleden met een prominente rol voor super gitarist Jerry Miller zorgt ervoor dat ook haar live concerten de moeite zijn en blijven.

Dat heeft tot nu toe een aantal pareltjes opgeleverd als ‘Letters from Sinners & Strangers’(2007) , ‘Sea of Tears’(2009), ‘Queen of the Minor Key’(2011) en ‘Down Hearted Blues’ (2017). Inmiddels is Eilen Jewell toe aan haar 8ste studio album ‘Gypsy’ haar meest gevarieerde met op een na allemaal eigen songs waarvan enkele heel persoonlijke songs. Ook dat laatste album ‘Gypsy’ (2019) hoort in dit rijtje. De Eilen Jewell Band is sinds maart op wereldtour waarbij na Amerika, Europa wordt aangedaan met o.m. 5 Nederlandse shows waarvan de tweede vandaag plaats heeft bij Meneer Frits in Eindhoven.
De Eilen Jewell Band is naar gewoonte volledig in het zwart gekleed en bestaat uit zangeres/gitariste Eilen Jewell, electrische gitarist Jerry Miller (76 jaar, veteraan met een enorme staat van dienst bij Bobby Fuller, Moby Grape, The Rhythm Dukes en The Jerry Miller Band), contrabassist Matt Murphy (2019 tour bandlid) en drummer/zanger Jason Beek tevens manager, producer en echtgenoot van Eilen.

Eilen Jewell start met vier songs op rij uit haar nieuwe album ‘Gypsy’. Later zullen nog 6 andere songs van het 12 songs tellende album volgen. Dat laatste album staat centraal en is een eclectische mix van stijlen waarvan we meteen een staalkaart krijgen met de eerste vier songs. Van dromerige countryfolk “Gipsy” gaat het over bluesy americana “Hard Times” naar uptempo door CCR beïnvloede country-rock “Crawl”, naar de traag slepende desert country van “Miles To Go”. Mestergitarist Jerry Miller imponeert met bluesy - en andere twangy licks en leidt ongewild de aandacht af van de song en de lieflijke vocalen van Eilen.

De eerste vier songs zijn een mix van americana, folk en country, daarna wordt meer de countrylijn gevolgd met uptempo countryfolk “Dusty Boxcar Wall” een cover van Eric Andersen, lekker meedeinende country met twang gitaar “Rain Roll In”, honky tonk “Heartache Boulevard”, traditionele ‘50/’60 country “These Blues” en verder met een Loretta Lynn cover “Deep As Your Pocket” en een cover van Idaho legende Pinto Bennett “You Cared Enough to Lie” als afsluiter van de eerste set. Miller’s inventieve gitaarspinsels zijn niets minder dan fenomenaal, onnavolgbaar en to the point. Hij maakt zodanig indruk dat hij willens nillens de volle aandacht trekt en Eilen of de song in de schaduw stelt. Drummer Jason Beek’s weinig subtiele houthakkersstijl kan mij minder bekoren. Gelukkig zorgt het strakke basspel van contrabassist Matt Murphy voor voldoende tegenwicht.

In de tweede set krijgen we meer songs van bluesy makelij met voorop “High Shelf Booze” een jazzy drinking song uit haar allereerste album ‘Nowhere in No Time’ uit 2005. Hoewel de blues meer aan bod komt, zijn het toch andere meer persoonlijke songs waarin Jewell zich onderscheidt zoals de zwoele desolate pracht van een nummer als “Santa Fe”, haar smachtende vocalen bij “I Remember You” gelardeerd met bluesy gitaarriedels die afwisselend het tempo optrekken en vertragen met een geweldige solo van Miller, de donker melancholische trage blues “Working Hard For Your Love” met opnieuw een tempowisseling en de heerlijk indringende country smartlap “Witness”. Tussendoor mag Miller met een korte 50’s retro instrumental promotie maken
voor zijn nieuw volledig instrumentaal album ‘Miller Time’, een album bestaande uit surf, rock n' roll, blues en country instrumentals. Dan wordt voluit de blueskaart getrokken met een paar songs uit haar vorig volledig classic blues covers album ‘Down Hearted Blues’ met een cover van Big Maybelle’s “Don’t Leave Poor Me” met een furieus zingende Eilen en een cover van Willie Dixon’s “You’ll Be Mine” met nog een Bo Diddley ritme aan het eind.
Hoewel Eilen Jewell zeker haar (blues)mannetje staat en feeling heeft voor het genre, heeft zij een uitgesproken country zangstem die de blues zingt. Mijn aanvoelen is dat Jewell op haar best is wanneer ze eigen folk en country songs zingt met een zekere swing. Heel vermakelijk is een akoestisch intermezzo met z’n vieren op een rij met drummer Jason Beek vooraan op wasbord voor een Bessie Smith cover “Down Hearted Blues” waarna terug een song uit haar allereerste album ‘Nowhere In No time’, “Back To Dallas” volgt.

Een wat aparte maar leuke song is de reguliere afsluiter “79 Cents (The Meow Song)” een meezinger met tongue-in-cheek humor die loondiscriminatie, seksisme en racisme (politici) in gelijke mate op de korrel neemt, een feministische protestsong met meezingbaar refrein geschreven met humor en nuancering. Haar meest intieme en persoonlijke nummer “Fear” heeft Jewell bewaard voor de toegift. Eilen legt uit: “Het gaat over mijn 5 jaar oud dochtertje Mabel. Ik had last van allerlei soorten fobieën, had een moeilijk eerste jaar na haar geboorte en ik schreef een song aan mezelf. Anderzijds is er ook heel wat om bang voor te zijn voornamelijk in de States. Ik heb er een soort van relatie mee opgebouwd door er een song over te schrijven. De geboorte van mijn dochter Mavis liet me kennismaken met een vorm van angst, die ik tot dan nog niet kende, de angst dat ik veel te verliezen had.” Ze verwoordt het treffend. Alleen solo met akoestische gitaar komt het echt binnen, mooi, mooi!

Hoewel het optreden door zijn variatie gedragen door de intrinsieke kwaliteiten van Jewell’s zang en songs én Miller’s fenomenaal gitaarspel zeer onderhoudend is, sprankelt het niet echt vanavond. Wellicht is het intensief touren met net 5 concerten op rij waarvan 3 Spaanse concerten in het afgelopen weekend die daar maar beginnen om 23 u, er debet aan dat de groep niet echt fris voor de dag komt.
Toch heb ik voldoende genoten. Eilen verstaat de kunst om verschillende Amerikaanse rootstijlen van americana, blues, country, roots, folk en nog veel meer moeiteloos te beheersen en wordt daar steeds beter in. Miller’s gitaarspinsels op de electrische Gretsch zijn buiten categorie en op zich al de moeite waard.

Marc Buggenhoudt

Foto Ronald Rietman

Tour: Gypsy

Set 1 1. Gypsy (Gypsy, 2019)
2. Hard Times (Gypsy, 2019)
3. Crawl (Gypsy, 2019)
4. Miles to Go (Gypsy, 2019)
5. Dusty Boxcar Wall (Eric Andersen cover) (Letters from Sinners & Strangers, 2007)
6. Rain Roll In (Sea of Tears, 2009)
7. Heartache Boulevard (Letters from Sinners & Strangers, 2007)
8. These Blues (Gypsy, 2019)
9. Deep as Your Pocket (Loretta Lynn cover) (Butcher Holler: A Tribute to Loretta Lynn, 2010)
10. You Cared Enough to Lie ('Pinto' Bennett & The Famous Motel Cowboys cover) (Gypsy, 2019)
Set 2
11. High Shelf Booze (Nowhere in No Time, 2005/ Live At The Narrows, 2014)
12. Santa Fe (Queen of the Minor Key, 2011)
13. I Remember You (Queen of the Minor Key, 2011)
14. Instrumental (Jerry Miller)
15. Working Hard for Your Love (Gypsy, 2019)
16. Where They Never Say Your Name (Letters from Sinners & Strangers, 2007)
17. Sea of Tears (Sea of Tears, 2009)
18. Witness (Gypsy, 2019)
19. Don't Leave Poor Me (Big Maybelle cover) (Down Hearted Blues, 2017)
20. You'll Be Mine (Howlin’ Wolf/ Willie Dixon cover) (Down Hearted Blues, 2017)
21. Down Hearted Blues (Alberta Hunter/ Bessie Smith cover) (Down Hearted Blues, 2017)
22. Back To Dallas (Nowhere in No Time, 2005/ Live At the Narrows, 2014)
23. 79 Cents (The Meow Song) (Gypsy, 2019)
Encore:
24. Fear (Gypsy, 2019)