GUY VERLINDE TRIO @ MUZIEKCLUB N9, EEKLO - 23/11/19

Niettegenstaande dat Guy Verlinde , in vroegere tijden beter gekend als Lightning Guy, zowel als solo artiest of als bandleider van The Mighty Gators en The Houserockers de podia in binnen en buitenland reeds tientallen jaren onveilig maakte , was het toch de eerste maal dat hij in de Eeklose N9 het podium besteeg. Dat hij hiermee blij was stak hij dan ook niet onder stoelen of banken. Nu, die blijdschap was duidelijk wederzijds want het aanwezige publiek omarmde de artiest en zijn twee kompanen wat graag en luisterde een kleine twee uur ademloos naar de muzikale verhalen van Guy, die samen met multi instrumentalist Nils de Caster en mondharmonica wonder Olivier Vander Bauwhede, die ook vocaal Guy bijstonden, alle grenzen van de roots music aftastte.

Dat Guy als songschrijver de voorbije jaren ontzettend is gegroeid staat buiten kijf. De inspiratie voor zijn songs haalt hij uit alledaagse dingen en dikwijls uit de eigen leefwereld. Een lach maar ook een traan zijn nooit veraf. Dat hij als zeventienjarige knaap ooit zijn eerste song schreef met als tekst ‘I have five kids and a wife to feed’, de blues weet je wel, daar zou hij zich vandaag de dag niet meer aan wagen. Nee, nu kerft hij in je ziel met het beklijvende ‘Solitude And Grace’, zowat zijn meest persoonlijke song over de dementie van zijn moeder. Of hij geeft raad aan zijn broer in ‘Gotta Let Go’, die na een echtscheiding zijn leven weer op de rails probeert te krijgen. En hij bezingt het prille liefdesgeluk van zijn vader in ‘I’m Your Man’. De politiek krijgt er ook even van langs in ‘Won’t Be Fooled Again’. Bijna alle songs worden op een zodanige wijze aan elkaar gepraat door Guy dat er een bepaalde intimiteit ontstaat tussen de artiest en de toeschouwer. En dit alles wordt op sublieme wijze ondersteund door Nils en Olivier. De klanktapijten die Nils uit zijn lapsteel, viool en mandoline, en Olivier uit zijn vele mondharmonica’s tevoorschijn tovert ,tillen elke song nog naar een hoger niveau.

Met het na de pauze solo gebrachte ‘Into Your Arms’ bewees Guy dat hij ook alleen de gevoelige snaar kan betokkelen. Af en toe sloop er ook een cover in de setlist. Mississippi John Hurt’s ‘I Shall Not Be Moved’, een meezingmoment, maar vooral de eigenzinnige Dylan cover ‘ Blind Willie McTell’ dwong heel wat bewondering af. Maar het was heus niet al kommer en kwel. ‘A Whole Lot Of Lovin’ ging over de oudste hobby van de wereld, en dit een ganse nacht lang en Guy wenste ons allemaal zo een warme nacht toe! De leuke harmonicasolo van Olivier kregen we er als toetje bij. Uitsmijter ‘Ain’t Nobody Gonna Hold Me Down’ werd door de zaal nog fel meegebruld , zelfs toen het trio het podium reeds had verlaten en Guy zijn plaats aan de merchandise stand had ingenomen. Niks dan tevreden gezichten na het concert. Terug eentje om in te kaderen !!

Jan Van Streydonck

Setlist Guy Verlinde Trio : First set : 1. All Is Forgiven 2. Gotta Let Go 3. Heaven Inside My Head 4. Play Your blues 5. Dance Through The Night 6. Yser 7. I Shall Not Be Moved 8. Don’t Tell Me That You Love Me 9. Blind Willie McTell
Second set : 1. Into Your Arms 2. Won’t Be Fooled Again 3. Solitude & Grace 4. Tiny’s Parlor Rag 5. Sacred Ground 6. A Whole Lot Of Lovin’ 7. Pursuit Of Happiness 8. I’m Your Man 9. Reckonin’ Blues Bis: Ain’t Nobody Gonna Hold Me Down

Foto's © Jurgen Dhont


 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO