MARBLE SOUNDS @ CC MUZE, HEUSDEN-ZOLDER - 23/11/19

Het is weer een goed jaar geleden dat Marble Sounds hun vierde langspeler uitbrachten. “The Advice To Travel Light” is weer een album geworden met een trits bloedmooie nummers doordrenkt in het typische melancholische geluid van de band. De groep van bezieler Pieter Van Dessel debuteerde twaalf jaar geleden met een EP’tje waarna in 2010 hun eerste volwaardig album “Nice Is Good” uitkwam. Met de hitsingle “Leave A Light On” van het voortreffelijke album “Dear Me, Look Up” (2013) bereikte de band een ruimer publiek. Inmiddels is Marble Sounds een gevestigde waarde in de Belgische muziekscene, een mooie verrijking van de Belpop.


/


De geraffineerde melodietjes worden steeds mooi ingekaderd door de band, soms heel sober dan weer heel bombastisch. Eén van de sterktes van de band is dan ook deze muziek live te brengen met alle toeters en bellen die men nodig heeft. Bijgestaan door twee strijkers, Beatrijs De Klerck en Stefan Wellens, en de uitstekende backing vocals van Renée Sys staan ze met niet minder dan acht muzikanten op het podium van de prachtige nieuwe zaal in het vernieuwde CC De Muze in Heusden-Zolder.

Dat het laatste album ‘in the picture’ staat is logisch, maar liefst negen van de elf nummers zullen deze avond de revue passeren, met “In Time” als opener. De stevige versie van het openingsnummer laat meteen de bedreven- en vaardigheid van de band horen, na een jaar intensief toeren misschien vanzelfsprekend maar het samenspel van de musici is imponerend. Met het sterk songmateriaal dat Van Dessel de laatste tien jaar heeft bij elkaar geschreven weet het gezelschap een sterk variërend optreden te spelen. Het fijnzinnig melodietje van “Speeches”, een nummer geschreven voor zijn jongste dochter, wordt mooi afgewisseld met het meer uitgesponnen “The Ins And Outs” van het vorige album “Tautou” waarbij bassist Gerd Van Mulders zijn bas even ruilt om een partijtje bugel te blazen. Het geluid van de gitaarpartijen van gitarist Gianni Marzo zijn ook dikwijls bepalend voor het geluid van de band, waarbij zijn spel op de pedal steel ook al impressief is.

De zang van Pieter Van Dessel, die soms wat onduidelijk is, geeft een rustig warm gevoel zeer passend bij de nummers die hij schrijft, zo ook op het subtiele “One Last Regret” waarbij het publiek op het einde wat oohtjes mag meezingen.

Dat de subsidies in de cultuursector alweer worden teruggeschroefd zal bij elke creatieveling in België wel in het verkeerde keelgat geschoten zijn, zo ook bij Marble Sounds, ‘al goed dat dit cultuurcentrum vernieuwd is alvorens de nieuwe regelgeving’ en om de geluids- en lichtman even te laten pauzeren spelen ze drie nummer ‘unplugged’. “Learning All My Roles” is een in België onuitgegeven nummer, het staat als hidden track op de Japanse release van het nieuwe album. “Hazy” is een nummer geschreven voor de tv reeks “TeGek” en als afsluiter van deze aangename unplugged sessie spelen ze een akoestische versie van “The Advice To Travel Light”.

Met een vioolintro en het nodige toetsenwerk van Brecht Plasschaert wordt het gelaagde “How It’s Going To End” gespeeld waarna het tijd is om wat radiovriendelijke nummers te spelen, “Photographs” en natuurlijk hun bekendste “Leave The Light On”, een nummer geschreven voor zijn oudste dochter. Eén van hun sterkste liedjes uit hun nieuwe album, “Keep Repeating” mag afsluiten, prima melodie waarbij de band het nummer naar een wervelend chaotisch einde leidt.

Solo en akoestisch speelt Pieter als eerste bisnummer het korte vrolijke liefdesliedje “About You”, waarna hij met full band de cover “Wicked Game” (Chris Isaak) inzet, de lead vocals zijn ditmaal voor René Sys, een primeurtje voor De Muze want de vorige acht optredens koos men voor “Mandy” van Barry Manilow. De band komt in volle actie bij het slotnummer “Tout Et Partout”, een nummer dat de meer experimentele zijde van de groep laat horen, de klikkende drums van Mattijs Vanderleen gecombineerd met een repeterend deuntje, mooie samenzang met Renée Sys, en als climax de trompetsolo van Gerd Van Mulder, Marble Sounds in volle glorie. Marble Sounds toverde een kille herfstavond om in een warme boeiende luisterervaring.

Luc Nuyts

Foto's © Sonja Schepers


 

 

 


 

Artiest info
Website  
Facebook  

CC MUZE, HEUSDEN-ZOLDER