STEF KAMIL CARLENS @ DE ROMA, BORGERHOUT - 28/11/19

Stef Kamil Carlens ontpopte zich sinds zijn doorbraak met dEUS in de jaren negentig tot één van de meest enigmatische figuren uit de Belgische muziekscène. Zowel als muzikant, zanger, kunstenaar, producer, componist en theatermaker bouwde hij een indrukwekkend oeuvre uit. Met Moondog Jr. en Zita Swoon bracht Stef Kamil twaalf albums uit en speelde hij honderden concerten doorheen heel Europa. En met Zita Swoon Group leverde hij het voorbije decennium een aantal eigenzinnige voorstellingen af.


Met het prachtige 'Stuck In The Status Quo' maakte Stef Kamil Carlens in 2017 een opmerkelijke rentree in het popcircuit, zijn eerste grote liefde. Het album betekende een terugkeer naar de pure muzikale schoonheid die we kennen van Zita Swoon. Dit najaar verscheen het tweede soloalbum 'Making Sense of' van de charismatische frontman.

Vooraf krijgen we Paulien Rondou, die als Catbug de rumoerige en uitverkochte Roma mag trotseren met haar frele stem en ingetogen nummers. De boerderij en de metaforen zijn nooit ver weg maar het is een ongelijke strijd tegen het binnenlopende volk . Zij verdient alvast de prijs van de strijdlust.

Stef Kamil voelt zich thuis in de Roma. Dat zie je, dat voel je en dat vertelt hij ook zelf als hij ons zijn liefde verklaart. Na een korte intro knalt meteen 'Thinking About You All The Time’ de zaal in met stevig gitaarwerk erbij. Nieuweling ‘Back On The Road’ zet de trend verder om daarna ven stil te staan bij 'Empty World' dat Stef Kamil opdraagt aan de betreurde Yasmine . Dan gaat Stef Kamil op de covertour maar wel alleen uit het werk van de beste en meest legendarische bands ooit. Naar eigen zeggen .‘Hot Hotter Hottest’ en ‘Our Daily Reminders’ (Zita Swoon) en ’TV Song’ (Moondog Jr.) lijken hem als gegoten te zitten. Aan metaforen geen gebrek vanavond. Een uitleg die steevast begint met 'Lieve Mensen' en gaat over het leven waarin passanten details bijschilderen of net wegschilderen gaat naadloos over in ‘Painted Glass’, waarbij Nel Ponsaers aan de toetsen en Alma Auer aan de harp voor vocaal weerwerk zorgen. De motor van de band, nl. Nicolas Rombauts (bas) en Maarten Moesen (drums) draait dan al een tijdje op volle toeren en steekt een perfecte drive in de songs. Stef Kamil noemt het steevast een lied. Een lied over een zwarte Saab in Frankrijk met een ruziemakend koppel erin bvb. Of een lied over televisie kijken. Hij etaleert het met een haast jongensachtige charme om daarna dansend en stevig solerent uit te pakken. Een aangename verrassing is het als Nathan Daems (van o.a.) Black Flower met zijn bariton sax op het podium verschijnt voor het prachtige ‘Lament On General Smedley D. Butler’ . Nog wat metaforen over allerlei soorten bessen - in elk seizoen is er wel iets te vinden - resulteert in 'Making Butter, Making Bread', een lied dat hij voor zijn zoon schreef, En die blijkt dan voor deze eerste keer op deze tour aanwezig te zijn, ‘New Town’ van de Amerikaanse folk & protestzanger Phil Ochs, die Stef Kamil even hoog inschat als Bob Dylan, is de enige cover van vanavond. We krijgen nog een stevig einde met o.a. een stevige versie van ‘I’m Going Away’ , waarbij ik onwillekeurig aan the Scabs moet denken, en een 'schommelende ballad' van Zita Swoon.

Na een staande ovatie, een vanzelfsprekendheid bij een staand concert maar toch, krijgen we een dreigende intro van Nathan Daems voor ' La Mamadora' van Bart Kaell, dat met liefde voor muziek een nieuw leven werd ingeblazen. ‘Hello Melinda’ is een lied dat Stef Kamil schreef voor een meisje waar hij dol op was, Vanessa, die toen hij eindelijk de moed had gevonden om haar uit te vragen, verscheen op de afspraak met haar vriend, een paracommando. ‘My Soul Is In The Desert’ , is een etherische en mysterieuze afsluiter opgedragen aan Melanie De Biasio en met drummer Maarten Moesen op viool. Zowel band als publiek hebben kunnen genieten van een prachtige avond waarbij kracht, stijl, muzikaliteit en inhoud samensmelten tot een schitterend concert. En tot een gezamenlijk foto-moment om de politici duidelijk te maken dat cultuur de plaats en de subsidies moeten krijgen die het verdient. En mooie avonden als dit zijn onbetaalbaar.

Stef Kamil Carlens (zang, gitaar), Maarten Moesen (drums), Nicolas Rombouts (bas), Nel Ponsaers (keys), Alma Auer (harp)
Gast: Nathan Daems (bariton sax)

Setlist

Thinking About You All The Time
Back on the Road
Empty World
The Government Is No Game
Hot Hotter Hottest
Painted Glass
Our Daily Reminders
TV Song
Lament On General Smedley D. Butler
Making Butter, Making Bread
New Town
I'm Going Away
Hey You Whatshadoing
Bis
La mamadora
Hello Melinda
My Soul is in the Desert

Johan Vanonckelen

Foto's © JiVe


 

 

 


 

Artiest info
Website  
Facebook  

DE ROMA,ANTWERPEN

 

Catbug

Stef Kamil Carlens