STEF KAMIL CARLENS @ HANDELSBEURS, GENT – 26/11/19

Sinds Stef Kamil Carlens zijn opwachting maakte in het VTM programma ‘Liefde Voor Muziek’ is de man zijn populariteit flink de hoogte in gegaan. Niet abnormaal als je hoorde hoe hij er in dit programma oa. in slaagde om een Bart Kaell song (La Mamadora) plots te transformeren tot een wereldsong en hij ook nog eens in de omgang met zijn collega muzikanten de beminnelijkheid zelve bleek te zijn. Niet dat dit de reden was voor de uitverkochte Handelsbeurs, verre van. Stef heeft ondertussen een zodanige fanbase opgebouwd die gerust de zaal een paar keer kan vullen. En die fanbase weet ook dat elke tour, gekoppeld aan een nieuw album, in dit geval ‘Making Sense Of’, live terug wel voor de nodige muzikale verrassingen zal zorgen.Catbug, het alter ego van Paulien Rondou, en naast songwriter ook boerin, mocht alvast solo het publiek trotseren met haar intimistische songs. Met een stem die soms deed denken aan Joni Mitchell nam ze ons mee in haar universum waar oa. dassen (geen ‘plastrons’ maar de dieren) de plak zwaaien. Stef Kamil is fan en wie zijn wij om aan zijn oordeel te twijfelen.

Na haar korte set kwam vrij vlug de band op het podium. ’Thinking About You All The Time’ met een fel solerende Stef Kamil hakte er meteen stevig in en ook het nieuwe ‘Back On The Road’ swingde als een tiet. Dat Stef Kamil een bijzondere band had met Yasmine , de betreurde zangeres, werd nogmaals in de verf gezet tijdens ‘Empty World’. We spelen op deze tour ook enkele covers van goeie Belgische bands, zei Stef Kamil schertsend. Een waarheid als een koe! ‘Hot Hotter Hottest’ en ‘Our Daily Reminders’ (Zita Swoon) en ’TV Song’ (Moondog Jr.), allemaal songs uit zijn ver verleden, zetten de Handelsbeurs in vuur en vlam. Tussendoor deden de heerlijke vocals van de dames Alma Auer (harp) en Nel Ponsaers (keys) tijdens ‘Painted Glass’, Stef Kamil dansen van plezier. Want dat moet je de man ook nageven, hij weet zich op het podium telkens te omringen door letterlijk en figuurlijk ‘schoon volk’. Naast de beide dames horen ook Nicolas Rombauts (bas) en Maarten Moesen (drums) zeker in dat rijtje thuis. Voor ‘Lament On General Smedley D. Butler’, wat mij betreft het hoogtepunt van het nieuwe album en de live set, kreeg de band nog versterking van Nathan Daems (Black Flower) op baritonsax. De enige echte cover in de set was enigszins verrassend ‘New Town’ van de Amerikaanse folk & protestzanger Phil Ochs, die toeval of niet, om dezelfde reden kan betreurd worden als Yasmine. Alle remmen gingen nog eens los tijdens een stevige versie van ‘I’m Going Away’ en met de mooie harpinterventies in ‘People Are Like Slamming Doors’ werd de set beëindigd.

Natuurlijk kwam de band terug , zelfs met Nathan erbij, voor ‘Hello Melinda’. Een lied dat Stef Kamil schreef voor ene Vanessa, een meisje waar hij vroeger stapel op was, en toen hij eindelijk de moed had gevonden om haar uit te vragen, verscheen ze op de date met haar vriend, een paracommando dan nog. Ja, shit happens. ‘My Soul Is In The Desert’ , met drummer Maarten Moesen op viool, werd het definitieve einde van dit schitterend concert, waarin de hoogtepunten in snel tempo elkaar opvolgden.

Als cultuur, in dit geval de muziekcultuur, het nodige voedsel is voor ons hart, dan hebben we met zijn allen deze avond gegeten in een sterrenrestaurant. Had Michelin hier sterren voor kunnen geven , dan was ’t Hof Van Cleve hier in België niet de enige drie sterrenzaak meer!

Jan Van Streydonck

Setlist Stef Kamil Carlens : 1. Thinking About You all The Time 2. Back On The Road 3. Empty World 4. The Government is No Game 5. Hot Hotter Hottest 6. Painted Glass 7. Our Daily Reminders 8. TV Song 9. Lament On Geneal Smedley D. Butler 10. Hey You Whatshadoing 11. Making Butter, Baking Bread 12. I’m Going Away 13. People Are Like Slamming Doors
Bis: Hello Melinda 2. My Soul Is in the Desert

Foto's © JiVe


 

 

 


 

Artiest info
Website  
Facebook  

HANDELSBEURS, GENT

 

Catbug

STEF KAMIL CARLENS