THE SPECIALS @ DE ROMA, ANTWERPEN - 10/11/19
 
Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, ANTWERPEN

 

door Lou Van Bergen

The Specials werd in 1977 in Coventry (Groot-Brittannië) opgericht als The Coventry Automatics voor ze de naam uiteindelijk veranderden in The Specials. De groep splitte reeds in 1984 maar had onmiskenbaar een grote invloed op het muzieklandschap van de jaren '80. Enkele originele groepsleden hielden nadien echter regelmatig een reünie en zanger Terry Hall, die de groep reeds in 1982 verliet, is sinds 2008 terug aan boord. Jerry Dammers was de belangrijkste songschrijver binnen de groep maar heeft nooit meegedaan sinds ze terug samen zijn. Van de originele groepsleden zijn er nog drie bij vanavond : zanger Terry Hall, bassist Horace Panter en gitarist/zanger Lynval Golding. Nadat ze in maart nog een uitverkochte show speelden in de AB zijn ze al terug in België voor een eveneens uitverkocht concert in het kader van hun veertigste verjaardag. Begin dit jaar verscheen verrassend met “Encore” nog eens een nieuw album waaruit ze vanavond een greep doen, naast de vele klassiekers.

Achteraan het podium zijn borden opgehangen met teksten zoals “Help Someone”, “Fake Bombs”, “Free James Brown” en meer van dat leuks. Naast de drie originele groepsleden zijn er ook nog gitarist Steve Cradock (vroeger bij Ocean Colour Scene), toetsenist Nikolay Torp Larsen, drummer Kenrick Rowe, trombonist Tim Smart en trompettist Pablo Mendelssohn. Ze trappen af met de gebruikelijke opener “Man At C&A” maar ondanks de blazers klinkt het toch een beetje mak. “Rat Race” brengt al wat meer animo maar het nieuwe, lome “Vote For Me” mist ook wat punch. “Friday Night, Saturday Morning” kan al meer overtuigen maar het is pas met “Doesn't Make It Alright” dat er een eerste hoogtepunt in de set is. Het nummer wordt volop meegezongen, het is swingend en dansbaar en de Caraïbische gitaarlijn maakt het af. Fantastisch! “The Lunatics” (cover van Fun Boy Three's “The Lunatics Have Taken Over The Asylum”) is de eerste song van de nieuwe plaat die me echt kan overtuigen. Halverwege de set krijgen we dan de overbekende Dandy Livingstone cover “A Message To You, Rudy” die De Roma in vuur en vlam zet. De blazersintro blijft één van de beste ooit. Een trompet leidt ook “Stereotype” in, hier neemt gitarist Lynval Golding de vocalen voor zijn rekening. Terry Hall zingt uiteraard het meest maar af en toe is het aan Lynval of aan gastvocaliste Saffiyah Khan” die “10 Commandments” zingt (of rapt). Deze song is een antwoord op de gelijknamige seksistische Prince Bustersong. Energieke Saffiyah springt van het podium en brengt het nummer grotendeels tussen de verbaasde toeschouwers. Veel van zeg is Terry niet maar hij lijkt goedgeluimd. Hij vraagt enkele toeschouwers om hun naam en geeft daar dan commentaar op, een beetje bizar.

Met “Nite Klub” wordt de finale ingezet en gaan de sfeer en de ambiance de hoogte in. Dit nummer wordt uitbundig meegezongen, net als de Rufus Thomas song “Do The Dog”. Het valt nu niet meer stil met “Concrete Jungle”, “Monkey Man” (Toots & The Maytals cover), een fantastisch gebracht “Gangsters” en als afsluiter van de reguliere set “Too Much Too Young”. Ze zijn al snel terug voor twee bisnummers, het door een trombone solo opgefleurde “Ghost Town” en het door het publiek meegezongen, toepasselijk slotnummer “You're Wondering Now”. Saffiyah Khan komt ook nog even vocale steun verlenen. Na ongeveer anderhalf uur zit het concert erop en nadat het optreden wat moeizaam op gang kwam werden we nadien vergast op een onstuimig feestje. Na negenendertig jaar was het voor mij een prettig weerzien met The Specials.

Lou van Bergen

Setlist : Man At C&A / Rat Race / Vote For Me / Friday Night, Saturday Morning / Embarrassed By You / Doesn't Make It Alright / The Lunatics / Do Nothing / Blam Blam Fever / A Message To You, Rudy / Stereotype / 10 Commandments / Nite Klub / Do The Dog / Concrete Jungle / Monkey Man / Gangsters / Too Much Too Young // Ghost Town / You're Wondering Now