BLACK LIPS @ TRIX, ANTWERPEN - 09/11/17

Black Lips blijven garantie voor een wild feestje!

Black Lips is een vierkoppige garagepunkgroep uit Atlanta - Georgia (USA) die in het begin van hun carrière een bedenkelijke reputatie genoten door de totaal geschifte optredens. Ze waren in hun thuisstaat Georgia in verschillende clubs niet meer welkom, ze werden in India uit het land gezet wegens obsceen gedrag, vetzakkerij op het podium was vaste kost, enz. De heren zijn ondertussen toch wat bezadigder geworden en dergelijke uitspattingen zijn tegenwoordig zeldzaam geworden. Dit jaar brachten ze hun negende album “Satan's Graffiti Or God's Art” uit in een productie van Sean Lennon. Diens moeder Yoko Ono zorgt voor gastvocalen op een nummer.

De avond wordt geopend door het Belgische Alpha Whale met leden uit Brugge en Oostende. Het viertal (drums/zang, gitaar/zang, gitaar en bas) brengt energieke rock met lijzige zang, zowel de drummer als gitarist zingen slepend en langoureus. De nummers zijn dikwijls grotendeels of volledig instrumentaal en ik kan de sound met surfinvloeden, psychedelische melodieën en een snuifje blues wel smaken. Referenties die me te binnen schieten zijn The Sadies, Allah-Las en The War On Drugs, voorwaar niet de minsten. Een prima opwarmer en alvast een prettige eerste kennismaking.

De Trix-club is goed gevuld maar bijlange niet uitverkocht. Het valt me op dat er veel jonge vrouwen aanwezig zijn, dit is bij dit soort concerten toch wel een uitzondering maar een prettige vaststelling. Black Lips bestaat tegenwoordig uit oerleden Cole Alexander (zang en gitaar) en Jared Swilley (zang en bas), voorts is gitarist Jack Hines recent terug aan boord gekomen en is er de nieuwe drummer Oakley Munson. Er werd voor de laatste plaat beroep gedaan op saxofonist Zumi Rosow, maar deze is er nu niet bij. Op de achtergrond hangt een groot wit laken met Black Lips erop gespoten en enkele gekleurde bloemetjes, typisch Black Lips, het mag niet te gestroomlijnd of te netjes zijn. Ze openen met de lekkere rocksong “Sea Of Blasphemy”, het publiek reageert voorlopig nog redelijk rustig. Dit verandert meteen met “New Direction” wanneer vooraan de hel losbarst en er een ware moshpit ontstaat. Er wordt met wc-rollen gegooid en regelmatig vliegt er een biertje door de zaal. Het gaat verder met “Family Tree”, “Modern Art” vormt een relatief rustpunt maar het valt op dat het publiek ook tijdens zo'n nummer loos blijft gaan. Het is duidelijk dat een groot deel van de aanwezigen zich goed wil uitleven, regelmatig passeert er een crowdsurfer boven het publiek. De set is heel gevarieerd en er wordt geput uit hun volledige oeuvre met ook heel wat oude nummers zoals “Fairy Stories”, “Dirty Hands” of afsluiter van de reguliere set “Stranger”. Voorspelbaar is “O Katrina!” het absolute hoogtepunt van de set. De leadzang wordt vooral verzorgd door Jared Swilley en in mindere mate door Cole Alexander, dikwijls is er ook samenzang of toch wat daarvoor moet doorgaan want de Lips zijn natuurlijk geen nachtegalen of Caruso's. De zang van Cole is wel heel slordig en zit ook teveel naar achter in de mix maar daar maalt niemand om.

Ik heb zeventien songs (de drie bisnummers inbegrepen) geteld die er op één uur werden doorgedraaid. Er wordt heel enthousiast en energiek gespeeld, het publiek reageert naar Belgische normen extatisch. Het is van het concert van FIDLAR geleden dat ik het publiek zo wild tekeer heb zien gaan in Trix.

Na afloop van het concert heb ik nog een heel aangenaam gesprek met Jared Swilley. Als ik hem zeg dat ik er graag bij was geweest in Tijuana/Mexico voor de opname van de liveplaat “Los Valientes Del Mundo Nuevo” merkt hij lachend op dat dit ook voor hem een onvergetelijk concert was. Niet in het minst omdat hij 1,000 $ boete moest betalen om niet in de gevangenis te belanden wegens wildplassen. Maar liever dat dan in Mexico in de gevangenis te belanden. Zelf vond hij het concert vanavond het beste van de tour met ook de meeste sfeer. Goed gedaan Antwerpen!

Lou van Bergen

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

TRIX, ANTWERPEN

09/10/17