BLACK STAR RIDERS @ MUZIEKODROOM, HASSELT - 26/11/17

Toen Phil Lynott begin 1986 het leven op deze aardbol verruilde met het hiernamaals was de vraag wat er met zijn muzikale erfenis de band Thin Lizzy ging gebeuren. In 1983 kwam het laatste Thin Lizzy album uit “Thunder & Lightning” waarna Lynott de stekker uit de groep trok en een paar soloalbums maakte. Door zijn (heroïne) drugsverslaving kreeg hij een bloedvergiftiging die uiteindelijk leidde tot een longontsteking en hartfalen, Lynott stierf op 36-jarige leeftijd. De overgebleven leden van Thin Lizzy probeerden, in diverse opstellingen, de naam levendig te houden als hommage aan Phil met een aantal reünie concerten. In 2009 begon gitarist Scott Gorham een nieuwe versie van Thin Lizzy, buiten de ex-Thin Lizzy leden Vivian Campbell, Marc Mendoza en Brian Downey trok hij ook de Noord-Ierse zanger Ricky Warwick en bassist Robbie Crane aan. Later werd gitarist Vivian Campbell vervangen door Damon Johnson (Alice Cooper) en drummer Downey door Jimmy DeGrasso (Ratt) en maakte men een tour door de VS.


Wanneer de band nieuw materiaal wou opnemen was de vraag of dit wel kon onder de naam Thin Lizzy, Thin Lizzy was Phil Lynott en die was er niet meer dus …. . Ricky Warwick kwam met de naam Black Star Riders op de proppen, een bende outlaws uit de film “Tombstone”. Begin 2013 komt hun debuutalbum “All Hell Breaks Loose” uit. Alhoewel de nummers voornamelijk geschreven werden door de nieuwelingen Johnson en Warwick zit er een duidelijk ‘Thin Lizzy’ geluid in de songs. Met de harmonieuze duo gitaarpartijen, de pakkende refreinen en de zangstijl van Warwick die erg de kant opgaat van Lynott, is dit onvermijdelijk. Opvolger “The Killer Instinct” (2015) borduurt verder op dit concept, alhoewel men een meer eigen geluid nastreeft blijft de geest van Thin Lizzy de meeste nummers beheersen. Begin dit jaar verscheen hun derde album “Heavy Fire” weer een solide album, waarbij de nalatenschap van Thin Lizzy perfect verweven wordt met een meer eigen geluid. Na het opnemen van het album werd drummer DeGrasso vervangen door Chad Szeliga (Black Label Society).

Het was dus weer een druk jaar voor de jongens van Black Star Riders, na een tour door de VS (met Judas Priest) en Groot-Brittannië, aanwezig op talrijke festivals in Europa (o.a. Graspop, Bospop), werd er voor de maand november nog een Brits/Europese tour gedaan waarvan hun optreden in de Muziekodroom in Hasselt het laatste van dit jaar zal zijn.

Allen in een zwarte outfit getooid komen de Black Star Riders het podium op en doen het feestje losbarsten met “All Hell Breaks Loose”, een dijk van een nummer, helaas zat de mix helemaal niet goed zodat de stem van Warwick bedolven werd onder het gitaargeweld van Scott Gorham. Ook meezinger “Finest Hour” en titelnummer van het laatste album “Heavy Fire” werden geplaagd door een slecht geluid. Met een geweldige Keltische gitaar riff van Scott Gorham werd “Soldierstown” ingezet waarna het lederen jasje van Warwick uitgaat voor “Dancing with The Wrong Girl”. Warwick is een echte frontman, zelfs zonder iets te doen trekt hij de aandacht naar zich toe. Na drie albums heeft de band inmiddels een grote keuze aan songs om een stevige setlist in elkaar te boksen. “When The Night Comes In”, een echt ‘live’ nummer en “Cold War Love” eveneens uit het nieuwe album, is het enige rustpunt in het optreden.

Tijdens “Bloodshot” krijgen we het betere gitaar werk van Johnson en de nu 65-jarige Gorham, een twin gitaarsolo kenmerkend voor de band, waarna uiteindelijk toch een Thin Lizzy klassieker wordt gebracht, “Jailbreak” brengt ons helemaal terug naar de jaren zeventig. Na de drumsolo van nieuweling Chad Szeliga krijgen we het erg Keltische “Kingdom Of The Lost”, een nummer waarop het erg moeilijk is om stil blijven te staan. “Bound For Glory” eerste single uit het eerste album is een typisch Thin Lizzy nummer, catchy refrein, het zou niet misstaan hebben in het oeuvre van Phil Lynott, en als daarna de intro van “Whiskey In The Jar” weerklinkt is de zaal helemaal euforisch, “Whack for my daddy-o, there’s whiskey in the jar-o” wordt luidkeels meegezongen, een mooie finale voor een band die nog erg kort bij zijn fans staat en met groeiend succes aan hun carrière werkt.

“The next step in the evolution of the Thin Lizzy story", don’t miss it next time the band comes around !!

Luc Nuyts

Foto's Sonja Schepers


 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MOD, HASSELT - 26/11//17