CHUCK PROPHET @ 013 POPPODIUM, TILBURG - 01/11/17

Chuck Prophet is reeds vanaf februari dit jaar op tournee om zijn nieuwste, veertiende inmiddels, album “Bobby Fuller Died For Your Sins” voor te stellen aan het publiek. Allerheiligendag leek ons zeer geschikt om een uitstapje naar onze noorderburen te maken en de man live aan het werk te zien in de gezellige Jupilerzaal van de 013 in Tilburg.


Op zijn nieuwste album staan er heel wat ‘ternagedachtenissen van overledenen ‘op, waaronder het titelnummer waarop de dood van Bobby ‘I Fought The Law’ Fuller een inspiratiebron vormde om een nieuw album te maken. Verder nog “Bad Year For Rock And Roll” een tribuut aan bekende muzikanten en persoonlijkheden die vorig jaar zijn overleden. Een nummer over de 28-jarige Alejandro Nieto, ”Alex Nieto”, de bewakingsagent die door de politie van San Francisco afgemaakt werd met 14 kogels omdat men zich bedreigd voelde. “In The Mausoleum” een nummer geschreven voor de Amerikaanse artiest Alan Vega die ook al vorig jaar overleed. En toch is “Bobby Fuller Died For Your Sins” zeker geen somber album, zo zit de 54-jarige Chuck Prophet niet in elkaar.

Een half uurtje tijd kreeg de Britse band Curse Of Lono om het publiek kennis te laten maken met hun fijne rootsnummertjes, een mix van folk, blues, country en rock. Ze speelden een set van nummers uit hun debuutalbum “Severed” alsook een drietal nummers uit hun nog te verschijnen tweede album (gepland voor februari 2018). Een band die bij ons alvast in de smaak viel en waarvan we in de toekomst nog wel van zullen horen.

Na een warm-up intro krijgen we het vaste openingsnummer van Prophet’s nieuwe show, “Bobby Fuller Died For Your Sins” een bijna feestelijk nummer van het droevige verhaal over de dood van Bob Fuller. Ook “Bad Year For Rock And Roll”, een sing-a-long nummer over overleden muzikale iconen bevat de droge humor van Chuck Prophet. Muzikaal is het allemaal een schoolvoorbeeld van hoe rock and roll eigenlijk gespeeld moet worden, puur, er is geen Apple laptop te bekennen, en een band, in dit geval “The Mission Express”, James DeFrato (gitaar) , Kevin White( bass) en Vicente Rodriquez ( drums), die volledig op elkaar zijn ingespeeld.

Buiten een sterk gitaarspeler en een fijne liedjesschrijver is Chuck Prophet een entertainer, zonder zichtbare moeite pakt hij het publiek in zoals alleen de grote kunnen, oh ja hij behoort zeker ook tot die klasse met dit verschil dat hij voor zaaltjes van enkelen honderden mensen speelt in plaats van duizenden of tienduizenden maar dit wel met dezelfde inzet doet alsof hij voor tienduizenden speelt.

Op het luchtige “Jesus Was A Social Drinker” wordt de keyboardspeler van de Curse Of Lono, Dani Ruiz Hernandez gevraagd, om de synths te beroeren. Vanuit het publiek komt dan ook de vraag waarom mevrouw Prophet, Stephanie Finch, toetseniste en backing vocals in de band, er niet bij is. Een duidelijk antwoord komt er niet van Chuck, “hopelijk komt ze ons snel vervoegen”!

De nummers volgen elkaar snel op, allemaal van zijn laatste drie albums, “Temple Beautiful”, “Night Shift” en “Bobby Fuller Died For Your Sins”. “In The Mausoleum”, met Link Wray in gedachte, “Castro Halloween”, omdat het de periode van het jaar is zeker en het speelse “I Did” en “Summertime Thing” waarin Chuck laat horen dat hij een degelijk gitaarspeler is.

Solo op akoestische gitaar krijgt hij het publiek stil met het mooie “Open Up Your Heart”, waarna een korte intro van Lodi (CCR) de inzet geeft voor “Wish Me Luck” waarna hij met aandrang wil dat het publiek hem “good luck” wenst. Een hommage aan zijn favoriete baseball speler Willie Mays, “wat is voetbal toch saai anderhalf uur kijken zonder een goal te zien, dat gebeurt bij baseball niet” maakt een einde aan de set.

Eén bisnummer zit er nog aan te komen van een band die hij nog zag spelen toen hij jong was, The Flamin’ Groovies en hun powerpop klassieker “Shake Some Action”.

De muzikale kameleon Chuck Prophet gaf ons een ware rollercoaster van pure rock en roll klanken die nog lang zullen nazinderen!!!

Luc Nuyts

Setlist: Bobby Fuller Died For Your Sins/ Gone Away/ Lonely Desolation/ Bad Year For Rock And Roll/ Doubter Out Of Jesus/ You And Me Baby (Holding On)/ Temple Beautiful/ Castro Halloween/ Jesus Christ Was A Social Drinker/ You Did/ In The Mausoleum/ Fort Econoline/ Open Up Your Heart/ Summertime Thing/ Lodi-Wish Me Luck/ Willy Mays Up At Bat

Encore: Shake Some Action

Foto © Sonja Schepers


 


 

Artiest info
website  
facebook  

013, TILBURG

01/11/17