DE BEREN GIEREN - PHRONESIS @ C-MINE GENK - 26/11/17

Gisteren zagen we in C-Mine twee behoorlijk avontuurlijke pianotrio’s aan het werk.

De Beren Gieren hebben ons pas aangenaam verrast met hun meest recente cd Dug Out Skyskrapers, die tot onze eigen verrassing in ons cd top 10 lijstje van 2017 is terecht gekomen! Het elektro-akoestisch pianojazztrio bestaat uit Fulco Ottervanger (piano), Lieven Van Pée (double bass) en Simon Segers (drums), en is beslist terug te vinden in de voorhoede van de moderne Belgische jazz, samen met oa. Taxiwars, STUFF., Nordmann en Melanie De Biasio.

Op de hoes van hun nieuwe plaat staat te lezen: “This album is inspired by possible stories that future archaeologists will construct after excavating the sediments of our times.” Ziezo, dat weten we ook al weer.

De Beren Gieren zijn niet voor één gat te vangen. Hun sound is avontuurlijk, creatief en vindingrijk. Jazz, met elementen van klassieke muziek, maar ook rock, avant-garde en elektronische muziek. Van Monk, via Satie en Debussy, naar Chopin en Schubert, en weer terug. Vernieuwend doch met respect voor traditie. Complexe muziek die tegelijk bezwerend en intrigerend klinkt, en een dualiteit in zich heeft door de donkere sfeer gecombineerd met fijne pianomelodieën. Niet bepaald achtergrondmuziek dus, maar live elke seconde zeer boeiend en mooi.

Goeie songs in Genk waren Dug Out Skyscrapers, Distrusters, Oude Beren en Voorlopige Dagen, allen track afkomstig van hun nieuwe plaat. Ook de track Rebel Jazz To Rebel Against, van hun vorige plaat, was de moeite. De Beren Gieren – live dus even overtuigend als op plaat.

Phronesis is eigenlijk van hetzelfde laken een pak. Dit Londense trio, Jasper Høiby (DK) op double bass, Ivo Neame (UK) op piano en Anton Eger (Zweden) op drums met dat mij onbekend was tot nog toe klonk beslist zeer genietbaar. Zeer virtuoze muzikanten, uiterst gefocust, die ons toehoorders behoorlijk bij de les hielden.

Misschien dat hun muziek net een tikkeltje mee mainstream jazz (als dat al bestaat) klonk dan De Beren Gieren, maar dat is zeker geen bezwaar.

Twee uur fijne jazz voor een prijsje van 13 euro. De moeite waard!

Marc Vos

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

C-MINE, GENK

26/11/17