EILEN JEWELL & ASSORTED TRAVELLERS @ LUXORLIVE, ARNHEM - 01/11/17

Wederom een geweldig Americana affiche in Luxor Live te Arnhem. Vandaag staat niemand minder dan Eilen Jewell op het programma met in het voorprogramma Assorted Travellers. Dit laatste is een wel heel aangename verrassing mag ik wel stellen. Deze band is onstaan in de zomer van 2014. Ze hebben inmiddels twee EP's op hun naam staan; de laatste "Rustler's Moon" is net uit. Geproduceerd door niemand minder dan Tim Knol en gemasterd in Nashville Tennesse door Ray Kennedy (Steve Earle, Waylon Jennings). Zowaar niet de minsten en dat is goed te horen; de invloeden van de country en folk zijn heel goed waarneembaar. Is het album nog ingetogen, hier live op het podium weten ze er met z'n zessen een geweldig optreden uit te persen. Helaas duurt het concert maar zes nummers, de meeste afkomstig van hun laatste EP. Wat opvalt is de ingetogen mooie zang en samenzang, lekkere folk muziek met banjo, gitaar, drums en contrabass. Een van de mooiste nummers uit de set was zeker de cover van John Prine's "Angel From Montgomery". Mooi om te horen dat Nederland wederom een geweldige folk/americana band rijker is. Op hun website is te zien waar ze de komende tijd optreden, ga zeker eens kijken en luisteren.

Dan wordt het podium in gereedheid gebracht voor het optreden van Eilen Jewell en haar band. Ze is al meer dan 10 jaar actief in de muziekscene en ze heeft al vaak in Nederland op het podium gestaan. Ik heb haar in het verleden al eens zien optreden op Blue Highways (2008) en Ramblin Roots (2015), maar vanavond met een volledig concert in Arnhem, waar ze ook in het verleden al eens optrad. Haar platen oeuvre begint behoorlijke proporties aan te nemen. Echter als je de live albums en tribute (o.a. Lorette Lynn) cd's en een cover blues album weglaat blijven er een paar echte beauty's over. Wat mij betreft zijn "Sea Of Tears" en "Queen Of The Minor Key" haar beste albums. Een queen is ze zeker, koningin van de mineur. Zo komt ze wel steeds over, maar oh wat heeft ze veel meer in zich. Elk nummer van haar gaat na elke luisterbeurt meer beklijven. Ik durf haast te beweren dat het album "Queen Of The Minor Key" één van de beste americana albums ooit is gemaakt. Ze woont in Boise, Idaho, samen met haar man (drummer Jason Beek) en een dochter van drie jaar. Verder wordt de band aangevuld met contra bassist Shawn Supra en super gitarist Jerry Miller.

Na de start wordt je bijna twee uur gegrepen door een fantastisch optreden. Het eerste nummer is meteen raak, van het nieuwe album "Down 'Hearted Blues" speelt ze "Walkin' With Frankie". Meteen al een fantastisch uptempo nummer. Een geweldig begin en meteen laat Jerry Miller zijn visite kaartje achter. Met een magnifieke twang op zijn gitaar vult hij elk nummer subliem in. Tijdens het tweede nummer "Heartache Boulevard" waan je je in een zwoele jazzclub uit de jaren '50, geweldig sfeertje. De toon is na deze twee nummers gezet. Veel covers uiteraard vanavond, een daarvan is een heel bijzonder mooi nummer van Lorette Lynn namelijk "You Wanna Gift Me A Lift". Haar laatste album komt veelvuldig aan bod vanavond. Het album "Down Hearted Blues" staat vol met covers van bekende en onbekende bluesgiganten. Haar dochter van 3 jaar vindt het nummer "Don't Leave Poor Me" het mooiste nummer omdat er wel 3 keer de tekst "Stop, Dont Do It, Baby Don't Walk Out The Door", I Said Stop, Don't Do It. Een van de hoogtepunten is het nummer “Santa Fe” met een fabelachtige mooi begin , kippenvel, je voelt als het ware de droge warme woestijn om je heen. Eilen Jewell's stem is steeds iets onderkoeld, met altijd een weemoedige snik, het doet de muziek altijd een beetje terug in de tijd klinken. Steeds is er ook de opvallende rol van Jerry Miller. Na verloop van tijd heb je soms het gevoel dat de muziek meer om Jerry draait dan om Eilen. Niet vervelend, maar soms denk je wel eens dat het ook iets minder zou kunnen. Dat zou het optreden nog meer in evenwicht brengen, want ook de contra bassist Shawn Supra staat een geweldige partij te bassen maar komt niet helemaal tot zijn recht in deze setting. De title track "Down Hearted Blues" wordt in een ies andere setting gespeeld; drummer Jason Beek pakt een wasbord; Jerry Miller een akoestisch gitaar en samen met bassist Shawn Supra en Eilen herself staan ze voorop het podium.

Aan het eind worden er nog enkele verzoek nummers gespeeld. Één van haar allermooiste nummers ontbreekt dan ook niet; namelijk "I Remember You". Dit nummer word zo loom gespeeld, zo'n geweldige sfeer, prachtig en wederom een hoogtepunt. Het optreden word afgesloten met een stomend blues nummer "You Know My Love". Uiteraard zorgt een lang applaus ervoor dat ze nog een keer terugkomen voor een reprise. Dit doet ze solo met een gospel song. De zaal is compleet stil en we zijn volledig overgeleverd aan Eilen. Maar dat is nog niet het einde. De band komt er nogmaals bij en we krijgen nog twee nummers van haar laatste album, waaronder het openingsnummer "It's Your Voodoo Working". Dan is het toch voorbij en afgelopen. We worden nog verzocht om de merchandise tafel te bezoeken voor een leuk kerstgeschenk, waaronder ook materiaal van Jerry Miller.

Wat heb ik genoten, wat een voortreffelijk optreden. En dan komt ze zaterdag nog eens terug op TakeRoot te Groningen. Dat zal vast niet de laatste keer zijn, ze heeft steeds meer fans in de lage landen en die willen toch met enige regelmaat live kunnen luisteren. Ben dan ook heel benieuwd naar haar volgende album.

Roelof Passies

Foto's: Pieter Veninga


 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

LUXORLIVE, ARNHEM - 01/11/17