JONNY LANG @ HET DEPOT, LEUVEN - 05/11/17

Met reeds een carrière van meer dan 20 jaar achter de rug op 36-jarige leeftijd is Jonny Lang zeker een buitenbeentje in de muziekscene. Zijn debuutalbum “Lie To Me” (1997) bracht hij uit toen hij net geen zestien was. Op dit album demonstreert de jonge Lang zijn muzikaal kunnen, supersnelle riffs en een spectaculaire gitaartechniek gezongen met een stem die je van een vijftienjarige niet verwacht. Een blues-rock album dat een grote carrière voorspelde voor de jonge gitaarheld. Opvolger “Wander This World” (1998) bevestigt het kunnen van Lang, blues met soul, funk en rockinvloeden maken dit een boeiend album. Het succes van de jonge Lang heeft ook een keerzijde, alcohol en drugsproblemen maakte een tijdje deel uit van zijn leven, maar op 19-jarige leeftijd na een bovenaardse spirituele ervaring gooit Jonny Lang het roer om en wordt Christen. Zijn album “Turn Around” (2006) werd bekroond met een Grammy in de categorie “Best Rock or Rap Album”. Pas zeven jaar later komt hij met een nieuw album “Fight For My Soul” (2013) en dit jaar verscheen het album “Signs” (2017). “Signs” is geen echt blues album, het soulvolle van zijn voorganger “Fight For My Soul” is nog steeds aanwezig alsook heel wat blues en rockriffs die dit album erg toegankelijk maken. Zijn wereldtournee om dit album te promoten brengt hem ook in Leuven, zijn live reputatie kennende was het een must-see voor ons.


Een opwarming heeft Jonny Lang en band niet nodig vanaf het eerste nummer laat men horen met welke expressiviteit men voor de dag komt. “Don’t Stop (For Anything)”, stevige blues rock met scheurende zang van Lang gevolgd door de titeltrack van zijn nieuw album “Signs”, met zijn Gibson Les Paul laat hij de ene na de andere ziedende gitaarsolo op ons los. Na dit wervelend begin omarmd hij zijn Fender Thinline Telecaster om een heerlijke versie neer te zetten van het nummer “A Quitter Never Wins” een nummer van Tinsley Ellis dat verscheen op zijn debuutalbum. De lange uitgesponnen versies van de nummers laten Lang de ruimte om zijn kunnen op gitaar te demonstreren. Ook vocaal is hij uniek, zijn gruizige, doorleefde stemgeluid past perfect bij zijn nummers. Hij blijft niet alleen stilstaan bij zijn nieuw album, integendeel, heel wat ouder werk passeert de revue. “Red Light” uit het album “Long Time Comin’”, waarin hij even de fout ingaat bij zijn kopstem waar hij zelf moet om lachen,”Everything is gonna be allright” zingt het publiek lekker mee, het heerlijke jazzy “Rack ‘em Up” waarin Jimmy Anton zijn talent op de bass mag demonstreren en Tyler Sass dat op de toetsen doet, Stevie Wonder’s “Living In The City” waarop hij de gitaar laat klinken zoals Stevie zijn piano. Powerrock uit het nieuwe album, het nummer “Last Man Standing”, een echte live topper. In “Angel Of Mercy” laat drummer Barry Alexander horen dat hij ook kan drummen zonder drumsticks en mag rythm gitarist Zane Carrey ook even in de spotlights staan. Na negen erg lange nummers bedankt de immer goedlachse Lang het publiek.

We krijgen echter nog een erg mooie toegift, alleen met akoestische gitaar verschijnt Lang terug op het podium om een bloedmooie versie van “Breaking Me” te brengen, na al dat geweld was het muisstil in de zaal, een simpel liefdesnummer is van alle tijden. Lang laat het nummer mooi overlopen in “Lie To me” waarop de band terug het podium op komt en een laaiende versie van dit afsluitnummer geeft.

Misschien had hij wat meer nummers uit zijn laatste album kunnen brengen maar dat neemt niet weg dat Jonny Lang een gepassioneerde, virtuoze gitarist is die met zijn muziek veel positieve energie weet over te brengen op zijn publiek.

Luc Nuyts

Setlist: Don’t Stop (For Anthing)/ Signs/ A Quitter Never Wins/ Shakes/ Rack ‘M Up/ Red Light/ Living For The City/ Last Man Standing/ Angel Of Mercy

Encores: Breaking me/ Lie To Me

Foto © Sonja Schepers, voor meer foto's klik hier

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

HET DEPOT, LEUVEN - 05/11//17