PUBLIC SERVICE BROADCAST @ TRIX, ANTWERPEN – 28/11/17

"Sound & Vision" van David Bowie klonk door de speakers van de Trix Club. En dat was de exacte omschrijving van wat Public Service Broadcasting in petto had vanavond, geluid en beeld. Het London based trio kwam hier hun laatste werk Every Valley voorstellen. Dat deden ze met "The Pit", en "People Will Always Need Coal", twee nummers over steenkoolmijnen in het zuiden van Wales. De visuals die het drietal voorzien hadden waren krantenknipsels over de gevaren van het ondergrondse werk maar ook de voordelen (werkgelegenheid/zekerheid, luxe) ervan. Door middel van oude geluidsfragmenten gaven ze de sfeer weer, die ze zelf nog versterkten met hun opbouwende muziek. Bij momenten klonk dit alarmerend dreigend maar het bevatte tezelfdertijd ook een vrolijke kant.

Het was de eerste keer in vier jaar tijd dat ze op Belgische bodem speelden, dat ze een show mochten headlinen vertelde frontman J Willgoose Esq. Hun themalied "Theme From PSB" volgde, begeleid door grote schotelantennes en satellieten die door de ruimte vlogen. De dansbare soundtrack hierbij had een uitgebreid gamma aan instrumenten. Onder andere een flugelhorn, banjo, tamboerijn, keyboard, basgitaar en drum passeerde de revue. Die twee laatste waren de binding van het hele concert.

"Korolev" en "E.V.A." zetten het feestje verder, gedreven door beide instrumenten en hun respectievelijke beroerders Wrigglesworth en J F Abraham. Daarna daalde PSB terug de mijnschacht in. "Progress" vertelde het verhaal over de vooruitgang door modernisering van machinerie die in de mijnindustrie zijn intrede deed, de handenarbeid lichter maakte en minder gevaarlijk. De aanvang was opgewekt maar naar het einde toe kreeg het een grauwe ondertoon waarbij het nummer heftiger werd.

"Night Mail" vertelde de geschiedenis van de eerste posttreinen die door het Britse landschap spoorden. Het denderen van deze treinen wisten ze perfect weer te geven met repetitieve postrock. Het aansluitende "If War Should Come" had geen beeldprojectie. Ditmaal zorgde de lichtshow voor de versterkende kracht. Wat later vlogen de "Spitfire" vliegtuigen om de oren. Wanneer zij het luchtruim verlieten, kwamen gitaren als noodsignalen onder een flitsende belichting tevoorschijn. Opgejaagd door een kletterende drumpartij was dit een knappe aanzet tot de nakende finale. Die bestond uit "The Other Side" en "Go!", twee songs die refereerden naar het Apollo ruimtevaartprogramma. "The Other Side" weergaf minutieus de communicatie tussen bemanning van Apollo 8 en Houston. Het was net alsof we er live bij waren zo knap zat dit in elkaar. Even was er stilte, daarna volgde er angst omdat het contact verloren was maar uiteindelijk kwam alles in orde. "Go!" verwees naar Apollo 11, de vlucht van de eerste maanwandeling. De muziek bij dit fragment was ritmischer en opgewekt.

Na een korte break had PSB lof voor Joeri Aleksejevitsj Gagarin in "Gagarin". De man was piloot bij de Russische luchtmacht en kosmonaut. Hij was de eerste mens in de ruimte die een baan om aarde maakte. Op een funky jazzmuziekje werd weergegeven hoe de man ontvangen werd na zijn trip. Kers op de taart was afsluiter "Everest". Het leek alsof het drietal persoonlijk de berg beklommen had vooraleer ze op welklinkende manier een ode wilden brengen. Het beeldmateriaal dat ze projecteerden liet zowel de positieve als robuuste kant zien en wist dat perfect om te zetten in muziek.

Dirk Vanhees

Foto's Tom Scheepers

"Intro" (Sound And Vision - David Bowie)
"The Pit" (Every Valley, 2017)
"People Will Always Need Coal" (2017)
"Theme From PSB" (Inform Educate Entertain, 2013)
"Korolev" (single, 2015)
"E.V.A." (The Race For Space, 2015)
"Progress" (2017)
"Go To The Road" (2017)
"Night Mail" (2013)
"If War Should Come" (The War Room, 2012)
"Spitfire" (2012)
"They Gave Me A Lamp" (2017)
"All Out" (2017)
"The Other Side" (2015)
"Go!" (2015)
---
"Gagarin" (2015)
"Everest" (2015)

 


 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

TRIX, ANTWERPEN

28/11/17